Mødedato: 09.02.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Udvikling af Vesterport banegrav

Indre By Lokaludvalg skal drøfte Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2017 om, hvorvidt der skal arbejdes videre med udvikling over og omkring Vesterport banegrav.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2017 om, hvorvidt der skal arbejdes videre med udvikling over og omkring Vesterport banegrav.

Problemstilling

Byudviklingsgruppen har ønsket, at lokaludvalget drøfter projektet for Vesterport banegrav, der har været omtalt i medierne og som nu forelægges til politisk behandling på Rådhuset.

Teknik- og Miljøudvalget skal den 6. februar 2017 tages stilling til en indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen om, at der arbejdes videre med et projekt for Vesterport banegrav under  de forudsætninger, som nævnes nedenfor.

Økonomiudvalget skal senere tage stilling til en indstilling om at der udsendes forudgående offentlig høring af tillæg til Kommuneplan og VMM, såfremt byggeprojektudvikleren ønsker at arbejde videre med projektet under de forudsætninger, som fremgår nedenfor.

 

Udgangspunktet for sagen er, at det i Budget 2016 er en bemærkning om, at Københavns Kommune er i dialog med DSB, Bane Danmark og private aktører om muligheden for at overdække banegraven ved Vesterport.”

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen fik i 2015 en henvendelse fra en privat udvikler og har siden efteråret 2015 været i dialog med denne samt DSB Ejendomme om mulighederne for at udnytte de åbne arealer over Vesterport banegrav.

Den private udvikler har sammen med DSB Ejendomme og i dialog med ejeren af Paladsteatret foreslået en plan for området, der indebærer en delvis overdækning af banegraven, inddragelse af Paladsgrunden og vejarealer ejet af Københavns Kommune, samt omlægning af trafik i Hammerichsgade. Det er aftalt med udvikler, at en konkurrence skal danne grundlag for udformningen af forslag til bebyggelse og et evt. plangrundlag. En dialog om at bebygge stedet er mulig, fordi området i Kommuneplan 2015 er udlagt til serviceerhverv (S-område).

Visionen i projektforslaget er at omdanne en del af området til en trafikalt fredeliggjort bydel og skabe mulighed for kulturelle oplevelser, arbejdspladser og en mindre andel af boliger. Forslaget består af en karréstruktur med tre tårne og gårdrum med åbent kig til banegraven samt en selvstændig tårnbygning nord for broen Vandværksviadukten. Stueetagerne foreslås anvendt til udadvendte funktioner. Karréen foreslås opført i 24 m højde og de fire tårne i en højde på 50-100 m. Forslaget rummer samlet 75.000-81.000 etagemeter og en bebyggelsesprocent på 400-430 %.

Forudsætninger for det videre arbejde

Forvaltningerne foreslår Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, at det videre arbejde tager udgangspunkt i følgende forudsætninger:

  1. at konsekvenserne af de foreslåede ændringer i trafikforhold samt muligheder for håndtering af parkering undersøges grundigt i den næste fase. Forvaltningerne skal herefter kunne vurdere, at begge kan håndteres
  2. at projektet reduceres til at rumme en karré uden højhuse og med mulighed for et enkeltstående højhus nord for broen Vandværksviadukten
  3. at Paladsbygningen som udgangspunkt bevares. En yderligere bearbejdning af projektforslaget kan dog medføre, at dette punkt vil blive genovervejet
  4. at muligheder for boligformål undersøges og begrænses til højst 5-10 %
  5. at projektet forholder sig til den åbne banegrav og byens tidligere voldanlæg, der vidner om udviklingen af jernbanen i København og byens historie

I bilaget ses indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget samt bilag. I Indstillingen er ovennævnte forudsætninger uddybet.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2017 om, hvorvidt der skal arbejdes videre med udvikling over og omkring Vesterport banegrav. beslutningen mailes til lokaludvalget, når den foreligger.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

 

BILAG

1. Indstilling til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 6. februar 2017 i sagen "Udvikling af Vesterport banegrav, Indre By":
http://www.kk.dk/indhold/teknik-og-miljoudvalgets-modemateriale/06022017/edoc-agenda/ba346a17-fa88-4dca-83a7-538794aef6a6/7ba73d04-4e0f-45c7-ac32-acf5920d1e33

 

Beslutning

Til mødet forelå en udskrift af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2017 i sagen "Udvikling af Vesterport banegrav".

 

  1. Lokaludvalget drøftede Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2017 om udvikling over og omkring Vesterport banegrav. Der var følgende bemærkninger:
    • Hvordan skal trafikafviklingen kunne foregå? Hammerichsgade er i forvejen belastet af trafik.
    • Projektet bør ikke udløse krav om etablering af parkeringsparkeringspladser, eftersom området er stationsnært.
    • Hvorfor skal udviklingen af København ske i centrum? Der er masser af plads og behov for udvikling udenfor centrum. Lær af storbyer som Buenos Aries og Sao Paulo, der har flere centrale bydele.
    • Der er flere højhuse på vej i Københavns Kommune. Det kunne være godt med et overblik over de forskellige højhus-projekter. Borgerpanelet talte imod højhuse i og omkring Indre By. Borgerpanelet ønsker max. 5-6 etager.
    • Det kunne være godt med et økonomisk overslag på, hvad det vil koste at overdække banegraven uden bygning. Det vil kunne kvalificere debatten.
    • Det vil være godt, hvis banegraven blev overdækket og Palads-bygningen fjernet, så et sammenhængende voldsystem kunne genskabes. Man skal holde fast i bebyggelsesprocenten.
    • Gernes udsmykning af Palads-bygningen er særegn og bør bevares.
    • En overdækning af banegraven kunne bruges til en busterminal for langtursbusser og turistbusser.
    • Lokaludvalget skal være offensive i medierne på denne sag.
    • Palads-bygningen er et ikon for København. Hvis bygningen er i dårlig stand er det pga. af, at ejeren har misligholdt den. Ejeren skal ikke belønnes med en tilladelse til at bygge på grunden.
    • Palads-bygningen kan bruges til hovedbibliotek, kulturhus, biograf for film med lille publikum eller filmmuseum. Palads-bygningen kan revitaliseres til "Københavns Hus".
    • Der holdes et protestmøde den 8. marts 2017 mod nedrivning af Palads-bygningen.
    • Realdania kan inddrages i forbindelse med en revitalisering af Palads-bygningen.
    • Byens egenart er sat på spil.
  2. På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget at afsætte 30.000 kr. til et borgermøde om planerne om at udvikle Vesterport banegrav. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  3. Lokaludvalget udpegede Anton Skovle, Kjeld A. Larsen, Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til i samarbejde med sekretariatet at planlægge og gennemføre borgermødet.
Til top