Mødedato: 09.02.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Bydelsplanen: Drøftelse af strategiske retningslinjer for brug af puljemidler

Indre By Lokaludvalg skal drøfte en tekst til indre By Bydelsplan om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter teksten til Indre By Bydelsplan, der fremgår af løsningsafsnittet, om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler.

Problemstilling

For at sikre genkendelighed og for at vejlede lokaludvalgene i udarbejdelsen af bydelsplanerne er der udarbejdet en fælles overordnet disposition for kommunens bydelsplaner samt en designmanual. Disposition samt layout giver plads til stor forskellighed i formidling og vægtning af fokus i de enkelte bydelsplaner.  

Længden på bydelsplanerne søges reduceret i forhold til tidligere års bydelsplaner, og der må maksimalt afleveres 25 sider til layout.

Overskrifter med gult indgår i alle bydelsplaner.
Overskrifter med grøn er ”frivillige støtteoverskrifter”, som kan vælges til eller fra.
Overskrifter med blåt har lokaludvalget besluttet skal indgå i Indre By Bydelsplan.
Overskrifter med gammelrosa er overskrifter, som formanden foreslår skal ind i bydelsplanen.
Skrift i kursiv er forklarende tekst til dispositionen.

Disposition

1. Forord af lokaludvalgets formand – Vision for bydelens [XX] udvikling

1. Lokaludvalgets vision for bydelens [XX] udvikling

2. Status siden sidst  

 2. Forord af Overborgmesteren

 3. Bydelen[s egenart, udfordringer og potentialer]

(Beskrivelse af bydelen – efter eget valg. Evt fokus på kvantitativ beskrivelse. Evt fokus på kvalitativ beskrivelse. Evt med fokus på forskellige delområder i bydelen. Hvis afsnittet ikke ønskes medtaget i bydelsplan indsættes her blot kort over bydelen under overskriften ”Bydelen”.)

4 Lokaludvalgets indsatsområder og arbejdsprogram

(Det nye koncept for bydelsplaner lægger op til, at kapitel 4 indeholder nedenstående elementer – dog ikke nødvendigvis i denne rækkefølge. Kapitel 4 kan således skrives som et sammenhængende afsnit eller opdeles i underafsnit efter eget valg. De enkelte LU vælger selv, om beskrivelsen af indsatsområder/ arbejdsprogram/ visioner/ mål tager udgangspunkt i en temabaseret tilgang, i konkrete projekter eller i de overordnede udfordringer og potentialer, der identificeres i bydelen.)

  •  Mål/ visioner/ indsatsområder/ arbejdsprogram – som lokaludvalget vil arbejde med de kommende år

(Hvad ønsker LU der sker for bydelen?/ Hvad ønsker LU politisk opbakning til?)

  •  Virkeliggørelse af Københavns Kommunes målsætninger og politikker

(Minimum 2 målsætninger og politikker som fastlagt i Kommuneplan 2015 og udfoldet i diverse politikker og strategier i hele kommunen fx Erhvervspolitik, Klimatilpasningsplan, Sundhedspolitik, Socialstrategi, Fællesskab København, Bynaturstrategien m.fl. Det er et krav, at dette delelement behandles i bydelsplanen – enten som selvstændigt afsnit eller som en integreret del af kapital 4. Øvrige målsætninger og visioner som LU arbejder med behøver ikke blive koblet op på BR vedtagne mål og politikker.)

  •  Lokaludvalgets arbejde for at indfri visionerne for bydelen

(Hvad arbejder LU med og hvordan?)

  •  Hvordan arbejdes med borgerinddragelse

(Hvad ønsker LU, at civilsamfundet arbejder med?)

  •  Evt. beskrivelse af hvordan lokaludvalget arbejder med partnerskaber lokalt og på tværs af byen, herunder inden for miljøområdet

(Valgfrit om dette tema behandles.)

5. Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler

  1. (Hvilke overvejelser er gjort herom – hvilke prioriteringer/ kriterier anvender LU i tildelingen af puljemidler?)


6.
Tilkendegivelser fra forvaltningerne i Københavns Kommune på baggrund af fagforvaltningshøring

(Bemærkninger gives fokuseret og prioriteret samlet til slut i hver bydelsplan. Kapitlet udarbejdes af fagforvaltninger, og Center for Byudvikling er tovholder.)

7. (Evt. bilag med konkrete projektforslag eller andre bilag)

(Kan oplistes her, men bilagene indgår ikke i selve den layoutede bydelsplan.)

7.1. Statistiske oplysninger om Indre By - besluttet af lokaludvalget den 12. januar 2017.    

7.2. Citater fra borgerpanelundersøgelsen om udfordringer og potentialer

7.3. Resultaterne af borgerpanelundersøgelsen 2016

 

Løsning

Lokaludvalget drøftede strategiske retningslinjer for brug af puljemidler i sit møde den 12. januar 2017. Konklusionen på drøftelsen var, at lokaludvalget som noget nyt skal udvirke lokalt engagement og forankring i de forskellige kvarterer i Indre By bl.a. gennem fokus på lokalhistorien.

Lokaludvalgsmedlemmerne Gunna Starck og Ole Bang blev med dette udgangspunkt valgt til at udarbejde et udkast til tekst til bydelsplanen om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler.

Udkast til tekst:

5. Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler 

Indre By Lokaludvalg vil i bydelsplanperioden nedtrappe sin støtte til udsmykning af Byens Hegn for at arbejde med følgende fokusområder:

1. Engagement og forankring
Borgerpanelundersøgelsen, som lokaludvalget gennemførte i juni 2016, viste, at mange borgere i Indre By sætter pris på nærmiljøet, de bor i, og fremhæver nærmiljøet som et gode ved at bo i Indre By og i København. Lokaludvalget ønsker at bygge videre på det lokale engagement, den lokale forankring og de lokale kvaliteter ved med puljemidler at støtte ansøgninger, der har et lokalt fokus, samt ved at iværksætte egne projekter, som kan medvirke til øget engagement og forankring i de forskellige kvarterer i Indre By. 

Den overordnede idé er, at beboerne i de forskellige kvarterer og i bydelen som helhed, i stigende grad sammen skal skabe og opleve en samhørighed. Derudover er det hensigten, at beboerne i Indre By ad den vej finder sammen om at varetage bydelens og de forskellige kvarterers interesser.

Et eksempel på dette er arbejdet med at få Kulturhus Indre By til at fungere på bydelens præmisser, som blev igangsat primo 2017 med en borgerpanelundersøgelse og en workshop i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Lokaludvalget ønsker særligt at oparbejde lokalt engagement i de forskellige kvarterer i Indre By. gennem fokus på lokalhistorien. Lokaludvalget vil bl.a. gennem indkaldelse af initiativer og anvendelse af puljemidler skabe muligheder herfor.

2. Lokalt miljøarbejde
Indre By Lokaludvalg har i hele sin levetid prioriteret det lokale miljøarbejde højt; først og fremmest ved at yde driftsstøtte til Miljøpunkt Indre By-Christianshavn mod at Miljøpunktet gennemfører årsplaner, som lokaludvalget har været med til at vedtage. Derudover har lokaludvalget støttet enkeltstående aktiviteter og projekter indenfor miljøområdet.

Lokaludvalget ønsker at fastholde det lokale miljøarbejde som en højt prioriteret opgave i bydelsplanperioden ; dels ved at fortsætte det tætte samarbejde med Miljøpunktet og dels ved at se velvilligt på ansøgninger fra beboere, netværk, institutioner mv. i Indre By om støtte til aktiviteter og projekter på miljøområdet. Det må gerne være aktiviteter og projekter, der er synlige og som kan inspirere andre i Indre By.

3. Borgerdialog
Indre By Lokaludvalg er kendt for sin borgerdialog om konkrete sager, temaer og overordnede politiske problemstillinger og er også kendt for de meget forskellige former for borgerdialog, det har gennemført: Debatvognsarrangementer på gaden, klassiske borgermøder, omvendte borgermøder, workshops, byvandringer, hjemme hos-arrangementer, borgerpanelundersøgelser, spørgeskemaundersøgelser på internettet, dialog på facebook og lokaludvalgets hjemmeside osv.

Lokaludvalget ønsker at fastholde det høje aktivitetsniveau og vil også gerne afprøve nye former for borgerdialog. Hensigten med borgerdialogen er til stadighed at facilitetere en samtale mellem  borgerne og beslutningstagerne om udviklingen i Indre By. Borgerdialogen skal både kvalificere politikernes og embedsværkets beslutningsgrundlag, og informere borgerne om hvordan det går i bydelen og om, hvad der på vej.

Mange gange er borgerdialogen tilrettelagt af lokaludvalget i samarbejde med forvaltningerne, interessegrupper, Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og enkeltborgere, men i hovedsagen er det lokaludvalget selv, der står for borgerdialog i Indre By. Sådan behøver det ikke at være. Lokaludvalget vil se velvilligt på ansøgninger fra interessegrupper, enkeltborgere mv. om støtte til borgerdialogaktiviteter, hvor lokaludvalget ikke har anden andel i det, end at det finansierer aktiviteten og tager bestik af resultaterne af borgerdialogaktiviteten. 

4. Midlertidige byrum
Selv om Byens Hegn ophører i Indre By i bydelsplanperioden, vil der fortsat være midlertidige byrum i Indre By som følge af den høje bygge- og anlægsaktivitet. Lokaludvalget vil derfor fortsat se velvilligt på ansøgninger om støtte til aktiviteter og projekter, der udnytter de midlertidige byrum, der opstår i Indre By, som kan gøre bydelen mere spændende end ellers.

5. Frivillighed
Indre By Lokaludvalg har gennem årene støttet aktiviteter, som hel- og halvprofessionelle har stået for, og mindre grad støttet frivilliges aktiviteter. Det skyldes simpelthen, at der kommer forholdsvis mange ansøgninger om støtte fra hel- og halvprofessionelle.

Lokaludvalget vil i bydelsplanperioden målrettet opmuntre lokale frivillige kræfter til at benytte sig af, at lokaludvalget råder over en pulje, som man kan få støtte fra.

Som nævnt ovenfor vil lokaludvalget gennem indkaldelse af initiativer og anvendelse af puljemidler især skabe muligheder for gennem frivilligt arbejde at oparbejde lokalt engagement i de forskellige kvarterer i Indre By  -  særligt med fokus på lokalhistorien. 

6. Mere plads til de lokale i indre By
Indre By Lokaludvalgs støtte til andres aktiviteter går i mange tilfælde til aktiviteter, der ikke har Indre Bys beboere som den primære målgruppe. Aktiviteterne retter sig mange gange mod Indre Bys gæster og er mange gange placeret i Middelalderbyen. Indre By og især Middelalderbyen får mange besøgende hver dag og mange af de, der søger om støtte, vil godt have et stort publikum.

Lokaludvalget ønsker i bydelsplanperioden at fokusere sin støtte til aktiviteter, der særligt retter sig mod Indre Bys beboere og som finder sted andre steder end i kvarterer omkring Strøget og Købmagergade, og meget gerne i Metropolzonen, i Øster Farimagsgade-kvarteret, i Østerport-kvarteret og i Fredriksstaden og Nyboder-kvartererne..

Økonomi

In 2017 er lokaludvalgets pulje til puljeansøgninger på 375.000 kr.

Videre proces

Lokaludvalget skal beslutte teksten til Indre By Bydelsplan om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler i lokaludvalgsmødet den 9. marts 2017 og teksten til bydelsplanen i sin helhed i lokaludvalgsmødet den 6. april 2017.

 

BILAG

1. Lokaludvalgets nugældnede retningslinjer for tildeling af puljemidler (ikke på papir):

http://www.indrebylokaludvalg.kk.dk/soeg-penge/retningslinjer

Beslutning

1. Lokaludvalget drøftede teksten til Indre By Bydelsplan om strategiske retningslinjer for brug af puljemidler, der fremgår af løsningsafsnittet. Der var følgende bemærkninger:

  • Hvordan lokker lokaludvalget andre end dem, det sædvanligvis får ansøgninger fra, til at søge om puljemidler?
  • Hvilke projekttyper vil lokaludvalget støtte?
  • Lokaludvalget bør melde en prioritering af anvendelsen af puljemidlerne ud for fx to år ad gangen.
  • Hvilke aktiviteter vil folk i Indre By bidrage med, som lokaludvalget kan støtte?
  • Slægtsforskning kunne være noget, lokaludvalget støtter. Dette med baggrund i, at lokaludvalget ønsker at støtte lokalt engagement og folkelige aktiviteter.
  • Lokaludvalget kan støtte projekter indenfor trafik.

2. Lokaludvalget bad Puljegruppen drøfte strategiske retningslinjer for brug af puljemidler og komme med en indstilling til lokaludvalgsmødet den 9. marts 2017.

 

Til top