Mødedato: 09.02.2017, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Bydelsplanen: Indre Bys egenart, potentialer og udfordringer

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte og beslutte indholdet i Indre By Bydelsplan om Indre Bys egenart, potentialer og udfordringer.

Indstilling

Formanden foreslår,   

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter og godkender indholdet i Indre By Bydelsplan om bydelens egenart samt potentialer og udfordringer, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

For at sikre genkendelighed og for at vejlede lokaludvalgene i udarbejdelsen af bydelsplanerne er der udarbejdet en fælles overordnet disposition for kommunens bydelsplaner samt en designmanual. Disposition samt layout giver plads til stor forskellighed i formidling og vægtning af fokus i de enkelte bydelsplaner.

Længden på bydelsplanerne søges reduceret i forhold til tidligere års bydelsplaner, og der må maksimalt afleveres 25 sider til layout.

Overskrifter med gult indgår i alle bydelsplaner.
Overskrifter med grøn er ”frivillige støtteoverskrifter”, som kan vælges til eller fra.
Overskrifter med blåt har lokaludvalget besluttet skal indgå i Indre By Bydelsplan.
Overskrifter med gammelrosa er overskrifter, som formanden foreslår skal ind i bydelsplanen.
Skrift i kursiv er forklarende tekst til dispositionen.

Disposition

1. Forord af lokaludvalgets formand – Vision for bydelens [XX] udvikling

1. Lokaludvalgets vision for bydelens [XX] udvikling

2. Status siden sidst  

 2. Forord af Overborgmesteren

 3. Bydelen[s egenart, udfordringer og potentialer]

(Beskrivelse af bydelen – efter eget valg. Evt fokus på kvantitativ beskrivelse. Evt fokus på kvalitativ beskrivelse. Evt med fokus på forskellige delområder i bydelen. Hvis afsnittet ikke ønskes medtaget i bydelsplan indsættes her blot kort over bydelen under overskriften ”Bydelen”.)

4 Lokaludvalgets indsatsområder og arbejdsprogram

(Det nye koncept for bydelsplaner lægger op til, at kapitel 4 indeholder nedenstående elementer – dog ikke nødvendigvis i denne rækkefølge. Kapitel 4 kan således skrives som et sammenhængende afsnit eller opdeles i underafsnit efter eget valg. De enkelte LU vælger selv, om beskrivelsen af indsatsområder/ arbejdsprogram/ visioner/ mål tager udgangspunkt i en temabaseret tilgang, i konkrete projekter eller i de overordnede udfordringer og potentialer, der identificeres i bydelen.)

  •  Mål/ visioner/ indsatsområder/ arbejdsprogram – som lokaludvalget vil arbejde med de kommende år

(Hvad ønsker LU der sker for bydelen?/ Hvad ønsker LU politisk opbakning til?)

  •  Virkeliggørelse af Københavns Kommunes målsætninger og politikker

(Minimum 2 målsætninger og politikker som fastlagt i Kommuneplan 2015 og udfoldet i diverse politikker og strategier i hele kommunen fx Erhvervspolitik, Klimatilpasningsplan, Sundhedspolitik, Socialstrategi, Fællesskab København, Bynaturstrategien m.fl. Det er et krav, at dette delelement behandles i bydelsplanen – enten som selvstændigt afsnit eller som en integreret del af kapital 4. Øvrige målsætninger og visioner som LU arbejder med behøver ikke blive koblet op på BR vedtagne mål og politikker.)

  •  Lokaludvalgets arbejde for at indfri visionerne for bydelen

(Hvad arbejder LU med og hvordan?)

  •  Hvordan arbejdes med borgerinddragelse

(Hvad ønsker LU, at civilsamfundet arbejder med?)

  •  Evt. beskrivelse af hvordan lokaludvalget arbejder med partnerskaber lokalt og på tværs af byen, herunder inden for miljøområdet

(Valgfrit om dette tema behandles.)

5. Strategiske retningslinjer for brug af puljemidler

  1. (Hvilke overvejelser er gjort herom – hvilke prioriteringer/ kriterier anvender LU i tildelingen af puljemidler?)


6. Tilkendegivelser fra forvaltningerne i Københavns Kommune på baggrund af fagforvaltningshøring

(Bemærkninger gives fokuseret og prioriteret samlet til slut i hver bydelsplan. Kapitlet udarbejdes af fagforvaltninger, og Center for Byudvikling er tovholder.)

 

7. Bilag 

Evt. bilag med konkrete projektforslag eller andre bilag
Kan oplistes her, men bilagene indgår ikke i selve den layoutede bydelsplan.

7.1.  Statistisk materiale

7.2. Citater fra borgerpanelundersøgelsen om udfordringer og potentialer

7.3. Resultaterne af borgerpanelundersøgelsen 2016

7.4. Oversigt over borgerdialogaktiviteter i forbindelse udarbejdelsen af Indre By Bydelsplan

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter og godkender indholdet i afsnit 3 i Indre By Bydelsplan om bydelens egenart, potentialer og udfordringer.

Udkastet til afsnit 3 tager udgangspunkt i resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om forholdene i Indre By, som lokaludvalget gennemførte i juni 2016, samt i lokaludvalgets drøftelse af sagen den 12. januar 2017. Kun afsnit 3.3. er uændret i forhold til udkastet, lokaludvalget drøftede den 12. januar 2017.

 

Udkast til tekst til afsnit 3 i bydelsplanen

3. Bydelens egenart, udfordringer og potentialer

3.1. Kort over bydelen

3.2. Indre By statistisk set

Det statistiske materiale, som Indre By Lokaludvalg har forholdt sig til ved udarbejdelsen af denne bydelsplan, fremgår af bilaget. Mængden af det statistiske materiale er begrænset af, at statistiske oplysninger for Indre By i udgangspunktet også omfatter oplysninger om Christianshavn.

Nogle få grundlæggende oplysninger om Indre By:
Den 1. januar 2016: boede der 40.864 indbyggere i Indre By. 16.853 af dem var børn og unge mellem 0 og 29 år. Antallet af voksne (30-69 år) var 20.325, mens der var 3.704 ældre (70-x). Der boede 19.979 mænd og 20.885 kvinder i vores bydel.

I bilaget ses det øvrige statistiske materiale, som lokaludvalget har forholdt sig til.

3.3. Potentialer og udfordringer i Indre By

I juni 2016 gennemførte Indre By Lokaludvalg en borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By. 2.455 medlemmer af Indre By Borgerpanel deltog i undersøgelsen.

På baggrund af resultaterne i borgerpanelundersøgelsen i juni 2016 kan man opsummere følgende potentialer og udfordringer i Indre By:

Potentialer

  • Beboerne trives i i Indre By.
  • Beboerne føler sig trygge i Indre By.
  • Beboerne er stolte af at vise Indre By frem for turister.
  • Bydelens parker og rekreative områder er smukke og attraktive.
  • Havnefronten, Søerne og kanalerne er attraktive at opholde sig ved.

Udfordringer

  • Der er plads til mere grønt, f.eks. flere træer og blomster.
  • Gader og parker skal være renere.
  • Normen om max 5. etager i Indre By er truet af aktuelle byggeplaner på Postgrunden og på Papirøen
  • Erfaringen og aktuelle byggeplaner viser, at man ikke kan tage for givet, at ny arkitektur bliver tilpasset den arkitektur, der i forvejen er i Indre By.
  • Parkeringsforholdene i visse dele af Indre By matcher ikke forventningen om, at man som beboer i Indre By skal have mulighed for at parkere sin bil mindre end 500 meter fra sin bopæl.
  • Den gennemkørende trafik opleves som et problem.
  • Støj om natten er i visse dele af Indre By et problem.
  • Forholdene for små erhvervsdrivende er ikke gode nok.
  • Udviklingen går i retning af flere butikker, restauranter og caféer i de forskellige kvarter, hvilket er ikke ønskeligt alle steder i Indre By.
  • Udviklingen går i retning af stadig flere aktiviteter i og ved Inderhavnen og kanalerne.
  • Tiggere og folk, der sover på gaderne og i parkerne, fylder mere end førhen.

3.4. Borgerpanelet om potentialer og udfordringer i de forskellige kvarterer
Potentialerne og særligt udfordringerne er ikke de samme over hele Indre By. Det viser kommentarerne fra medlemmer af Indre By Borgerpanel. De blev med undersøgelsen i juni 2016 bedt om dels at beskrive det kvarter, de bor i, med en enkelt sætning og dels at nævne ét konkret ønske til Indre By, som de synes, at lokaludvalget skal arbejde for.

I bilaget ses et udpluk af kommentarerne fra de forskellige kvarterer i Indre By.

3.5. Indre Bys egenart
Indre By Lokaludvalg har sammenfattet det statistiske materiale og tilkendegivelserne fra borgerpanelet til følgende beskrivelse af vores bydel:

Indre By er Danmarks hovedstad og dermed landets administrative og kulturelle centrum. Samtidg er Indre By Københavns hjerte. Bydelen består af en række store beboelseskvarterer samt af restauranter, natklubber, cafeer, kontorvirksomheder, hoteller og en hel del detailhandel. I Indre By er der 4 folkeskoler, xx privatskoler, xx vuggestuer, xx børnehaver, x fritidshjem/SFOer samt en bemandet legeplads.

Der er mange smukke bygninger og facader i Indre By. Kun tårnene rager op over de 6 etager, som er normen for ejendommene i bydelen.

Bydelen har fin adgang til offentlig transport og grønne områder og ligger omgivet af Søerne og Inderhavnen.

Indre By er på en gang stille og hektisk. Flere kvarterer i Indre By har et godt lokalt miljø og opfattes af beboere og erhverv i kvartererne som særlige områder i København.

Indre By har  ikke mange idrætsfaciliteter for beboerne i bydelen. Beboerne mærker luft- og støjforureningen fra den gennemkørende trafik og samtidig savner de selv bedre parkeringsmuligheder.

Indre By er en velstillet bydel med mange ressourcestærke borgere og virksomheder, men samtidig er der i Indre By et stigende antal tiggere samt borgere, der overnatter på gaden.

Dele af Indre By er i alvorlig grad plaget af natteliv og gadeaffald.

 

3.6. Særligt om de forskellige kvarterer i Indre By
De forskellige kvarterer i Indre By er meget forskellige og har hver deres udfordringer og potentialer. Lokaludvalget har sammenfattet borgerpanelets tilkendegivelser om de forskellige kvarterer i Indre By til:

    3.6.1. Middelalderbyen
    Middelalderbyen er Danmarks charmerende, stemningsfulde historiske centrum og Københavns hjerte og sjæl. Området består af en række små kvarterer, der hver i sær har sin egen energi, hygge og dynamik. Med en blanding af turister, studerende, pendlere, handlende og "hverdags"-københavnere er Middelalderbyen området i indre By, der aldrig rigtig sover. Det er et velbevaret, historiemættet område, der også fungerer til et nutidigt liv med boliger, detailhandel, cafeer, restauranter, natklubber og kontorer.

    Men her er for meget larm, skrald og natteliv. Et på en gang smukt og plaget område, der er farverigt og levende om dagen, men under pres om aftenen og natten. Tendensen er, at presset på Middelalderbyen i stigende grad indfinder sig om dagen. Områdets værdi for omverdenen kan ses af, at den almindelige og specialiserede detailhandel er på vej ud af Middelalderbyen for at blive erstattet af store, internationale kædebutikker eller natklubber, cafeer og restauranter. Middelalderbyens funktion som scenetæppe for kommercielle aktiviteter i København understreges dermed.

    Middelalderbyen har ca. 10.300 indbyggere.

    3.6.2. Metropolzonen
    Metropolzonen er et hyggeligt, men også lidt kedeligt og aktivitetstomt beboelses-, hotel- og kontorkvarter, der ligger centralt og dejligt tæt ved Sankt Jørgens Sø og Inderhavnen. Som en enklave uden forbindelse til resten af kvarteret ligger et forlystelsesområde bestående af Tivoli og Paladsbiograferne mm. Kvarteret er præget af stærk trafik og af nærheden til Hovedbanegården. Det mangler atmosfære og nærmiljø.

    Metropolzonen har ca. 2.500 indbyggere.

    3.6.3. Nansensgade-kvarteret
    Nansensgade-kvarteret er Indre Bys bohemekvarter med et stærkt naboskab. Det er den levende, hyggelige, charmerende landsby i byen ved Peblinge Sø med lokalstemning og mulighed for aktiviteter. Her er mange mennesker og til tider for trafikeret.

    Nansensgade-kvarteret har ca. 4.000 indbyggere.


    3.6.4. Øster Farimagsgade-kvarteret
    Øster Farimagsgade-kvarteret tæt ved Søerne har et godt lokalmiljø. Det er et hyggeligt, fredeligt, harmonisk, grønt, spændende og velhavende beboelseskvarter, hvor lokalfølelsen er stor, men her mangler måske lidt liv og sammenhæng. I dagtimerne er kvarteret præget af trafik.

    Øster Farimagsgade-kvarteret har ca. 6.300 indbyggere.

    3.6.5. Østerport
    Østerport er et stille, roligt, ordentligt, overskueligt, smukt og familievenligt kvarter, hvor der er en god blanding af grønne områder, byliv og fine transportmuligheder. Kvarteret ligger lidt for sig selv og så alligevel lige midt i byen. Det er et kvarter med høje huse, fine gader, lokal stemning og supervenlige beboere.

    Østerport har ca. 4.500 indbyggere.


    3.6.6. Frederiksstaden og Nyboder
    Frederiksstaden og Nyboder er to meget forskellige områderr via a vis hinanden. Men begge områder er nærværende, rolige, hyggelige, luftige, intime og børnevenlige historiske oaser, som nyder godt af Kongens Have  og de øvrige grønne områder i eller tæt på kvarteret. Dertil kommer, at Inderhavnen ligger tæt på. Både Nyhavn og Frederiksstaden har et godt lokalt miljø med gode indkøbs- og spise-ude muligheder. Her bor kongefamiliens naboer. Dele af områderne er præget af nattelivet og af affald, og der er for meget trafik, støj og turisme i de centrale gader.

    Frederiksstaden og Nyboder har ca. 10.200 indbyggere.


    3.6.7. Gammelholm og Nyhavn
    Nyhavn er et livligt og historisk kvarter, der præsenterer København fra sin bedste side. Her er fyldt med aktivitet og masser af restauranter, butikker og gode transportmuligheder. Gammelholm er den hyggelige og rolige del af kvarteret. Begge områder, er spændende og dejlige for turister, som der er mange af, men måske lidt tamt for beboerne. Kvarteret er præget af gennemkørende trafik og der er forholdsvis langt til indkøbsmuligheder.

    Gammelholm og Nyhavn har ca. 3.300 indbyggere.

    Økonomi

    Lokaludvalget har i 2017 afsat 300.000 kr. til borgerdialogaktiviteter, herunder bydelsplanaktiviteter.

     

    Videre proces

    I lokaludvalgsmødet den 6. april 2017 skal lokaludvalget godkende Indre By Bydelsplan i sin helhed.

    Beslutning

    Lokaludvalget drøftede indholdet i Indre By Bydelsplan om bydelens egenart samt potentialer og udfordringer, jf. løsningsafsnittet. Der var følgende bemærkninger:

    • Cykelkulturen skal nævnes som en udfordring.
    • Byggeplaner på og omkring Vesterport banegrav skal nævnes som en udfordring.
    • Ordet "hygge" skal erstattes af et andet ord.
    • I stedet for at skrive, at trafikken præger et kvarter, skal man skrive, at det plager et kvarter.
    • Trafikken skal nævnes som en udfordring.
    • Cykelparkering skal nævnes som en udfordring.
    • Det skal nævnes, at Østerport-kvarteret ligger tæt ved kollektiv trafik.
    • Det skal nævnes, at Gammelholm og Nyhavn mangler dagligvarebutikker.
    • Det skal nævnes, at der er liv og trafik ved Kartoffelrækkerne.

     

    Til top