Mødedato: 08.12.2016, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Puljeansøgning, november 2016

Indre By Lokaludvalg skal tage stilling til en ansøgning om støtte.

Indstilling

Formanden indstiller,

  1. At Indre By Lokaludvalg giver tilsagn til Sølvgades Skole om 50.000 kr. af 2017-puljen til projektet "Grønne Skolegårde". Støtten øremærkes til "Forankringsfasen (oprettelse af gårdgruppe, opsøgende kontakt til lokalbefolkningen, fundraising, inddragelse af lokalsamfundet/lære og uddannelse af haveambassadører)" og til "Materialer specifikt til bygning med lokalbefolkningen" jf. ansøgerens budget.

Problemstilling

Lokaludvalget modtog 10 ansøgninger til behandling i lokaludvalgsmødet den 10. november 2016. Indstillingerne vedr. 9 af ansøgningerne blev afgjort i mødet, men lokaludvalget udsatte behandlingen af ansøgningen "Grønne Skolegårde" til lokaludvalgsmødet den 8. december 2016, idet lokaludvalget ønskede, at ansøgeren redegjorde for en række forhold.

 

Lokaludvalgets beslutning den 10. november 2016 om projektet "Grønne Skolegårde"

  1. Lokaludvalget drøftede indstillingen om at give tilsagn til Sølvgades Skole om 50.000 kr. af 2017-puljen til projektet "Grønne Skolegårde" og herunder indstillingen om at støtten øremærkes til "Forankringsfasen (oprettelse af gårdgruppe, opsøgende kontakt til lokalbefolkningen, fundraising, inddragelse af lokalsamfundet/lære og uddannelse af haveambassadører)" og til "Materialer specifikt til bygning med lokalbefolkningen" jf. ansøgerens budget.
  2. På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget at udsætte behandlingen af ansøgningen til lokaludvalgsmødet den 8. december 2016, idet lokaludvalget beder ansøgeren redegøre for
  • hvordan man vil sikre, at beboerne får adgang til den grønne skolegård; jf. ændringsforslag fra Henrik Anton Svendsen og Bent Lohmann
  • hvordan man vil sikre, at skolegården ikke bruges til overnatning; jf. ændringsforslag fra Kirsten Sloth
  • hvordan man i praksis vil sikre, at projektet udvikles i samspil med lokalområdet; jf. ændringsforslag fra Gunna Starck
  • hvordan man inddrager Miljøpunkt Indre By-Christianshavn i projektudviklingen; jf. ændringsforslag fra Jan Baltzersen og Helle Klint.
  • hvordan projektet økonomisk er koblet med Københavns Kommunes Budget 2017, idet det af aftalen om Budget 2017 fremgår, at Fremtidens Fritidstilbud skal placeres på Sølvgades Skole; jf. ændringsforslag fra Bent Lohmann
  • hvordan projektet planlægges i forhold til andre byggeprojekter på Sølvgades Skole, idet det af aftalen om Budget 2017 fremgår, at Fremtidens Fritidstilbud skal placeres på Sølvgades Skole; jf. ændringsforslag fra Gunna Starck. .

Løsning

10. Grønne Skolegårde

Sølvgades Skole søger om 50.000 kr. af 2017-puljen til at transformere skolens skolegård fra en oplevelses- og naturfattig skolegård til en naturrig, klimavenlig og fysisk aktiverende skolegård med nye muligheder for praksislæring om planter, dyr og vand. Derudover skal projektet skabe nye fællesskaber på tværs af lokalsamfundet. Lokalsamfundet inviteres ind i projektet og vil kunne bruge gården på forskellige rekreative måder. Projektet er delt i faser: I fase 1 fra den 15. november 2016 og ca. to måneder frem forankres projektet i lokalsamfundet med opstart af en gårdgruppe. I fase 2 og 3 udvikles og anlægges projektet med elever og pædagoger. Projektet drives af Netværket Grønne Skolegårde. En eventuel støtte fra lokaludvalget tænkes anvendt til udgifter i forbindelse med forankringsfasen samt til materialer. Ansøgeren er åben overfor, at lokaludvalget vælger at give støtte til andre dele af projektet end de nævnte. Udgiftsbudgettet er på 414.750 kr. Ansøgeren har søgt fonde og puljer om støtte.

 

Ansøgerens svar på lokaludvalgets spørgsmål

Ansøgeren har med mail den 21. november 2016 besvaret lokaludvalgets spørgsmål

1.  Hvordan vil I sikre, at beboerne til stadighed får adgang til den grønne skolegård?

Der er i samarbejdsaftalen med skolen sikret at alle deltagere i projektet, får adgang til skolegården via deres egen nøgle. Der er endnu ikke en fast beslutning ang. om skolen betaler udgiften til nøgler eller om deltagerne evt. ligger et depositum, uanset hvilken helt praktiske model der vælges, er der tale om en meget lille udgift. På længere sigt og alt afhængigt af hvordan lokalsamfundsinddragelsen foregår, er skolen også åben overfor yderligere åbning af skolegården. 

2. Hvordan vil I sikre, at skolegården ikke bruges til overnatning (hjemløseproblematikken)?

Jvf. ovenstående så vil det ikke være en problematik i det første stykke tid hvor deltagerne i projektet, låser sig ind i gården. På sigt, hvis gården bliver permanent åben, så anser vi muligheden for at hjemløse vil bruge en skolegård med 200 børn, forældre og lærere som et oplagt sovested, for relativt lille. I sommerferien, når skolen står tom, kunne det måske blive en problemstilling og her satser vi på at netop lokalsamfundets aktiviter i gården vil forhindre permanent indtagelse af de nye grønne rum. Derudover er der gode erfaringer fra andre åbne grønne byrum at der kan etableres et frugtbart samarbejde med evt. "daily users" som fx mennesker med et alkoholmisbrug i byhaven 2200, hvor de hjælper med at passe området.

3. Hvordan vil I i praksis sikre, at projektet udvikles i samspil med lokalområdet?

  • Via vores opsøgende arbejde med uddeling af flyers og forankrende aktiviteter fx vores facebookgruppe https://www.facebook.com/groups/ssgronneskolegard/  
  • Via vores åbne invitation til Kickoffmøde d. 6 januar på skolen, hvor vi fremlægger vores ideer til projektet og får deltagernes input.
  • Via opstarten af en Gårdgruppe (på kickoffmødet) der fra januar og frem til projektet afsluttes er med i beslutningsprocesser, indkalder til fælles byggeworkshops (bl.a fjernelse af asfalt opsætning af grøn "genbrugsbande", træplantning, beplantning i plantekasser mm.) og de overtager også gradvist ansvaret for den digitale platform (fbgruppen) og evt. kommunikation via ForældreIntra. 
  • Via vores målrettede arbejde med at få andre offentlige institutioner og naboer ind i projektet fx er skolens fritidshjem meget interesseret i at kunne bruge den Grønne Skolegård til leg og grønne aktiviteter om eftermiddage og ferier, hvor de har åbent men skolen lukket. De to lokale plejecentre har også meldt tilbage at de var meget interesserede, derudover vil vi kontakte de lokale kollegier og børnehaver for samarbejde. 

4. Hvordan vil I inddrage Miljøpunkt Indre By-Christianshavn i projektudviklingen?

Vi har haft et møde med Marianne og Sabine og har allerede fået en masse gode tips til hvad vi skal være opmærksomme på i projektet fx at få helt styr på "giftangst" hos forældre (fra jorden og fra spiselige frugter, bær mm.). De har også inspireret os til at kontakte Kompostbudene mht. deres fine byrumskompostbeholdere og meget mere. Fremover ser vi oplagte muligheder for at Miljøpunkt Indre By kan bruge skolegården som deres udendørs "fremvisningslokation" for både grønne dyrkede tage, en "genbrugsstation" med sortering af alt affald også det biologiske der efterfølgende anvendes på stedet i de mange nyanlagte bede/plantekasser, evt. LAR løsninger (vi skal lige have nogle lokale undersøgelser af forureningsgrad og grundvandsstand, før vi går videre med den ide) eller blot regnvandsopsamling til at sikre de mange nye grønne elementer samt en øget begrønningsgrad på ca. 80 % (hvis alt går efter planen). Miljøpunkt Indre By vil ligesom vores andre lokale samarbejdspartnere blive inviteret ind til alle aktiviteter i projektet og kan også bruge gården som deres udendørs mødelokale.

5.  Hvordan er projektet økonomisk koblet med Københavns Kommunes Budget 2017? Af aftalen om kommunens Budget 2017 fremgår det, at Fremtidens Fritidstilbud skal placeres på Sølvgades Skole.

Projektet er helt økonomisk uafhængigt af KK´s budget for det nye fritidstilbud og vi har udelukkende fået støtte til projektet via private fonde, udover jer.

6.  Hvordan planlægges projektet i forhold til andre byggeprojekter på Sølvgades Skole? Af aftalen om kommunens Budget 2017 fremgår det, at Fremtidens Fritidstilbud skal placeres på Sølvgades Skole. 

Bygningen af det nye fritidstilbud foregår omme i en tilstødende gård, så derfor berøres projektet ikke af det nye tilbud, udover at børnene får to grønne arealer, helt tæt på deres skoledag, hvilket vil være en kærkommen gevinst til dem :-)

 

Sekretariatets bemærkninger

Sekretariatet vurderer, at projektet er bydelsrelateret, dialogskabende, netværksdannende, offentligt tilgængeligt, til glæde og gavn for en bred kreds af borgere og brugere af Indre By, involverer frivillige kræfter, sætter fokus på livsmuligheder og udfoldelsesmuligheder i Indre By, indebærer en vis selvfinansiering og falder ind under fokusområdet "Byudvikling + udviklingsprojekter". Det fremgår af lokaludvalgets retningslinjer for tildeling af puljemidler, at lokaludvalget i udgangspunktet ikke støtter kommunale institutioners projekter, men at lokaludvalget i særlige tilfælde kan støtte et sådant projekt, hvis det ligger inden for rammerne af det, en forvaltning alligevel ville eller burde finansiere og f.eks. satser på udvikling af aktiviteter for børn i Indre By. Med den bemærkning ser sekretariatet intet til hinder for, at lokaludvalget støtter projektet.

Puljegruppens anbefaling

Puljegruppen har ikke haft mulighed for at drøfte sagen.

Formandens indstilling

At Indre By Lokaludvalg giver tilsagn til Sølvgades Skole om 50.000 kr. af 2017-puljen til projektet "Grønne Skolegårde". Støtten øremærkes til "Forankringsfasen (oprettelse af gårdgruppe, opsøgende kontakt til lokalbefolkningen, fundraising, inddragelse af lokalsamfundet/lære og uddannelse af haveambassadører)" og til "Materialer specifikt til bygning med lokalbefolkningen" jf. ansøgerens budget.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 312.356 kr. af 2016-puljen til puljeansøgninger, men endnu intet af 2017-puljen. Foreløbig har lokaludvalget disponeret for 274.961,63 kr. af 2016-puljen og 16.870 kr. af 2017-puljen til puljeansøgninger.

Hvis lokaludvalget følger indstillingen, vil der være disponeret for yderligere 50.000 kr. af 2017-puljen.

Videre proces

Sekretariatet meddeler ansøgeren lokaludvalgets beslutning og varetager den videre sagsbehandling med ansøgningerne.

 

Beslutning

Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget giver tilsagn til Sølvgades Skole om 18.250 kr. af 2017-puljen til projektet "Grønne Skolegårde". Støtten øremærkes til "Forankringsfasen (oprettelse af gårdgruppe, opsøgende kontakt til lokalbefolkningen, fundraising, inddragelse af lokalsamfundet/lære og uddannelse af haveambassadører)" jf. ansøgerens budget.

Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget opfordrer ansøgeren til at udføre projektet så robust, at det ikke skal aflåses.

 

 

Til top