Udviklingen i Metropolzonen
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Bevillingsnævnet om udviklingen i Metropolzonen, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Medlemsforslag fra Susan Brinck:
"Mange forstår ikke, at der er så mange bevillinger i Metropolzonen (se det vedlagte kort og de vedlagte oversigter over bevillinger). Det skyldes:
- at det er en zone med MANGE hoteller, og der kommer løbende flere. De store administrationsbygninger og fagforeningshovedsæder omdannes til hoteller, de har alle restauranter med tagterrasser og udeserveringer.
- Tivoli ligger i denne zone. Der skal man være opmærksom på, at Tivoli - da jeg var barn og ung - havde en sæson fra 1. maj til medio september; nu har Tivoli åbent hele året. Før lukkede Tivoli kl. 00.00, nu har de åbent til kl. 02.00.
- Axeltorv er et hotspot.
Flere developpere vil gerne overdække Banegraven ved Vesterport, og gøre det til et nyt hotspot. Hvis forvaltningen får sin vilje, så sænker de vandstanden i Sankt Jørgens Sø med ca. 3 meter og omdanner de blotlagte søbrinker til et parcouranlæg, badeland eller lignende, så vi kan få tilstande som på Islands Brygge.
Hele zonen kan blive komplet ubeboelig.
De mange hoteller skader området som boligkvarter. Kvarteret omdannes lidt efter lidt, så det passer til turisters behov og ikke til hverdagsmenneskers behov. Fx lå der engang en Kvickly på Axeltorv. Det gør der ikke mere, og den Irma, der er der nu, er ikke en allround Irma. Den er til det lille gourmetindkøb på hjemvejen.
Dette er sidste chance for at beskytte zonen mod yderligere udpining.
Jeg foreslår, at lokaludvalget reagerer på denne udvikling i Metropolzonen."
Sagen var på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 27. august og den 10. september 2020, men blev udsat. Den 16. september 2020 modtog lokaludvalget svar fra Teknik- og Miljøforvaltningen om den videre proces efter afrapportering på analyse af trafikafvikling i Metropolzonen. Se bilaget.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Bevillingsnævnet:
"Det fremgår af sagen "Afrapportering på analyse af trafikafvikling i Metropolzonen" på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden den 24. august 2020, at Teknik- og Miljøforvaltningen og forvaltningens rådgivere har gennemført en analyse af trafikafviklingen i Metropolzonen. Analysen omfatter bl.a. følgende forhold med betydning trafikafvikling i Metropolzonen:
- Vesterport Banegrav projektet: Bebyggelse over banegraven ved Vesterport, hvor Hammerichsgade lukkes for biltrafik og busser og Ved Vesterport bliver busgade.
- Tivoli Bypark projektet: Etablering af et grønt strøg på Vesterbrogade foran Tivolis hovedindgang med lukning for al motoriseret trafik.
Vi kan konstatere,
- at der i Metropolzonen er mange hoteller, og at der løbende kommer flere. De store administrationsbygninger og fagforeningshovedsæder omdannes til hoteller og de har alle restauranter med tagterrasser og udeserveringer.
- Tivoli er gået fra at være en sæsonforlystelsespark til at være en forlystelsesforretning, der har åbent hele året med en lukketid kl. 2 om natten flere gange om ugen.
- Axeltorv og den inderste del af Vesterbrogade er hotspots for restaurationslivet og nattelivet.
- Butikkerne i Metropolzonen har i hovedsagen turister som målgruppe.
Dette skal sammenholdes med, at der bor 2.761 borgere i Metropolzonen. Derfor bør eventuelle ændringer i Metropolzonen herefter tage udgangspunkt i, at der er beboelse i Vester Søgade, i området mellem Tivoli og Hambrosgade samt i området mellem H.C. Andersens Boulevard og Vester Voldgade.
Ændringer i Metropolzonen bør ikke kun tage udgangspunkt i ønsker om nybyggeri, ønsker om ny anvendelse af byrummet, ønsker om nye bevillinger eller i trafikale analyser.
Ønskerne om at få flere hoteller, mere natteliv og mere restaurationsliv ind i Metropolzonen bør håndteres dels i den kommende restaurationsplan og dels i kommune- og lokalplanlægningen, så det fortsat er muligt at bo i området.
Overordnet set må planlægning i Indre By nu have som mål, at bydelen skal rumme beboelse samt detailbutikker til at betjene bydelens ca. 42.000 indbyggere.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Bevillingsnævnet.
I henhold til svaret den 16. september 2020 fra Teknik- og Miljøforvaltningen vil Teknik og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejde en fællesindstilling til Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, hvor der skal tages stilling til, om - og i givet fald hvordan - der skal arbejdes videre med de aktuelle projektforslag i området omkring Vesterbro Pas-sage og Hammerichsgade. I indstillingen vil de trafikale konsekvenser, der er afdækket i Metropolzoneanalysen, indgå sammen med andre forhold i forvaltningens vurdering og anbefaling.
Forvaltningerne forventer, at denne indstilling vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget i oktober eller november 2020.
Beslutning
- .Lokaludvalget drøftede udviklingen i Metropolzonen. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- Der er en skæv fordeling af bevillinger.
- Beboerne i Vestersøhus mister livskvalitet, fordi hotellerne i kvarteret har aktiviteter ud mod de fælles gårde.
- Der er lagt op til, at Hammerichsgade skal lukke og trafik skal føres af H.C. Andersens Boulevard og Gyldenløvesgade. Men der er ikke plads til mere trafik på de to gader.
- Der er ved at opstå nye hotspots i Metropolzonen for restaurations- og nattelivet.
- Tivoli er blevet et hotspot for restaurations- og nattelivet, fordi stedet har en lang sæson, lang åbningstid og nyder godt af, at der kører S-tog døgnet rundt.
- Hoteludviklingen i kvarteret bør stoppes, men det er svært med det serviceerhverv-begreb, som kommunen arbejder med.
- Der er ejendomme i Nyropsgade, som står tomme. De er i fare for at blive omdannet til hotel. Lokaludvalget bør arbejde for, at de anvendes til bolig.
- Lokaludvalget bør efterspørge dialog om trafikanalysen for Metropolzonen.
- Lokaludvalget bør holde en workshop om trafikafvikling.
- Det er afgørende er, om banegraven kan sælges. Trafiksanering vil ikke ske for beboernes skyld.
- Der mangler en vision og diskussion for udviklingen.
- Baggrunden for trafikanalysen er faldet bort.
- Paladsteateret er truet.
- Nordisk Film vil have en biograf på Axeltorv, gerne i det nuværende Palads, hvis det er muligt.
- Lokaludvalget udpegede Susan Brinck, Kjeld A. Larsen og Ingolf Ibus til at udarbejde et oplæg til en offentlig workshop om udviklingen i Metropolzonen.
- Lokaludvalget besluttede at vente med at tage stilling til henvendelsen til Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Bevillingsnævnet om udviklingen i Metropolzonen, der fremgår af løsningsafsnittet.