Udarbejdelse af bevarende lokalplaner
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg drøfter status på ønsket om bevarende lokalplaner i Indre By, jf. afsnittet "problemstilling" og jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
Medlemsforslag fra Jep Loft:
"Jeg foreslår,
- at lokaludvalget opfordrer Teknik- og Miljøforvaltningen til at ansætte folk til at udarbejde bevarende lokalplaner.
- at lokaludvalget gør noget for at få Teknik- og Miljøforvaltningen til at samarbejde i stedet for at modarbejde lokaludvalgets forslag om at passe bedre på byen."
Jep Loft henviser til hans korrespondance med teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøforvaltningen. Se bilaget.
Løsning
Bevarende lokalplaner
Formanden mener som forslagsstilleren, at forvaltningen bør afsætte ressourcer til at udarbejde bevarende lokalplaner i Indre By, eftersom følgende fremgår af Kommuneplan 19:
"Byen rummer med sin mangeårige historie værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, som vidner om fortidens københavnerliv og den udvikling, der er fundet sted. Historiske og kulturelle spor er med til at give identitet og kant til nutidens og fremtidens by. Derfor har vi udpeget værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, så de kan blive aktiveret i omdannelsen og udviklingen af byen. Enten i bevaret form eller transformeret til ny anvendelse, der bygger videre på de historiske lag. I løbet af kommuneplanperioden udarbejdes der en opdatering af værdifulde kulturmiljøer i kommuneplanen.
Desuden sættes der gang i arbejdet med at byen bliver dækket af lokalplaner, startende med middelalderbyen og Christianshavn."
Imidlertid er der ikke afsat penge til opgaven i aftalen om kommunens budget for 2021. Formanden foreslår derfor, at lokaludvalget sætter det på sin ønskeliste til Overførselssagen og til kommunens budget for 2022. Ønskelisten skal besluttes i lokaludvalgets møde den 12. november 2020.
Samarbejde
- en bedre orientering til lokaludvalgene om sager, der er på vej
- en tydelig tilkendegivelse fra forvaltningerne om, hvad lokaludvalgene skal forholde sig til, når de sender noget i høring
- en bedre argumentation for, hvorfor høringssvar, forslag, indsigelser osv. ikke tages til følge. Fremfor at afvise med henvisning til eksisterende politikker, strategier osv. bør forvaltningerne redegøre for fordele og ulemper ved forslag.
Ovennævnte berøres i lokaludvalgets høringssvar vedr. tilpasning af lokaludvalg, jf. drøftelsen i lokaludvalgets møde den 10. september 2020, og vil kunne indgå i høringssvaret om tilpasning af lokaludvalg, som lokaludvalget skal beslutte i mødet en 12. november 2020. Derudover kan det tages op i lokaludvalgets forestående møde med Teknik- og Miljøforvaltningen om aktuelle lokalplaner.
Lokaludvalget kan ikke forvente, at alle lokaludvalgets forslag går igennem; heller ikke forslag, som synes at være indlysende gode. Det afgørende er, at forvaltningens beslutninger vedr. forslag fra lokaludvalg og borgere skal flugte med det, et flertal i Borgerrepræsentationen mener.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede status på ønsket om bevarende lokalplaner i Indre By, jf. afsnittet "Problemstilling" og jf. løsningsafsnittet. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- Det er ikke dyrt at udarbejde bevarende lokalplaner.
- Der er udarbejdet bevarende lokalplaner i andre kommuner.
- Lokaludvalget kan spørge By & Byg i Realdania om deres erfaring med bevarende lokalplaner.
- Lokaludvalget nedsatte en arbejdsgruppe om bevarende lokalplaner, bestående af Jep Loft, Niels Kongshaug, Anton Skovle, Sally Mountfield, Lean Milo, Jens Erik Frandsen og Bent Lohmann. Arbejdsgruppen skal søge dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om hvordan og hvornår bevarende lokalplaner for områder i Indre By udarbejdes.