Høringssvar om forslag til kommunens budget for 2024
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen, der ses i løsningsafsnittet, om forslaget til kommunens budget for 2024.
Problemstilling
Med mail den 4. juni 2023 har Økonomiforvaltningen sendt forslaget til kommunens budget for 2024 i høring med svarfrist den 23. juni 2023.
Høringsmaterialet samt principaftalen om kommunens budget for 2024 og 2025, som en række politiske partier indgik den 6. juni 2023, ses i bilaget.
Løsning
Det foreslås, at lokaludvalget sender nedenstående høringssvar til Økonomiforvaltningen. Mange af ønskerne kommer fra tidligere ønskelister vedr. kommunens budget og vedr. Overførselssager:
"Med henvisning til høringsmailen fra Økonomiforvaltningen den 4. juni 2023 om budgetforslaget for kommunens budget 2024 (juniindstillingen 2024) er nedenfor en liste med Indre By Lokaludvalgs ønsker til Budget 2024.
Da høringsperioden startede kort før lokaludvalgets juni-møde, vil lokaludvalget eventuelt komme med flere ønsker i forbindelse med høringen i august 2023 om budgetforslaget.
Budgetnotater
Overordnet har lokaludvalget et ønske om, at budgetnotaterne, som forvaltningerne udarbejder, offentliggøres løbende, så lokaludvalgene kan have borgerdialog om det, som budgetnotaterne indeholder. "Fredeliggørelse af Toldbodgade" er et eksempel på et projekt, der er gået fra at være et budgetnotat til en politisk beslutning, uden at hverken lokaludvalget eller borgerne er blevet hørt om formålet med projektet. Lokaludvalget mener, at en borgerdialog inden en politisk beslutning kunne have vist, om ideen med projektet kunne forankres lokalt.
Teknik- og Miljøudvalget
1. Bevarende lokalplaner
Fra side 42 i den gældende kommuneplan:
”Byen rummer med sin mangeårige historie værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, som vidner om fortidens københavnerliv og den udvikling, der er fundet sted. Historiske og kulturelle spor er med til at give identitet og kant til nutidens og fremtidens by. Derfor har vi udpeget værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, så de kan blive aktiveret i omdannelsen og udviklingen af byen. Enten i bevaret form eller transformeret til ny anvendelse, der bygger videre på de historiske lag. I løbet af kommuneplanperioden udarbejdes der en opdatering af værdifulde kulturmiljøer i kommuneplanen.
Desuden sættes der gang i arbejdet med at byen bliver dækket af lokalplaner, startende med middelalderbyen og Christianshavn.”
Formålet med bevarende lokalplaner er at beskytte de bevaringsværdige områder i byen mod et pres fra entreprenører, som måtte have ønske om at ”udvikle” byen.
Det kan gøres med en simpel, kortfattet bevarende lokalplan for de bevaringsværdige områder, hvor ”bevisbyrden” er vendt, så enhver, der vil rive ned eller ødelægge facader, på forhånd ved, at det kan man i udgangspunktet ikke få lov til.
En bevarende lokalplan vil således hjælpe politikerne og Teknik- og Miljøforvaltningen med at bevare en kulturarv.
Ønsket om bevarende lokalplaner angår i første omgang Middelalderbyen. Lokaludvalget har for nylig foreslået Teknik- og Miljøudvalget, at arbejdet med bevarende lokalplaner i Middelalderbyen bør indledes med udarbejdelsen af en bevarende lokalplan for Snarens Kvarter, så dette område blive lige så godt beskyttet som Provstevej-kvarteret.
Det er lokaludvalgets vurdering, at økonomien i ønsket om bevarende lokalplaner for de bevaringsværdige områder, som er simple og korfattede, er forholdsvis lille, bl.a. fordi der alt andet lige vil være færre byggesager og fordi det handler om en ompriortering af ressourcerne i forvaltningen.
2. Opdatering af de offentlige legepladser
Kommunen fremmer borgernes udeliv med faciliteter som havnebade, rekreative cykelruter og udeserveringstilladelser. Kommunen bør også understøtte de yngste borgeres behov for udeliv bl.a. med moderne offentlige legepladser, som kan benyttes af børnefamilier fra om morgenen til kl. 20. Legeredskaberne på alle de offentlige legepladser skal være tiltalende og spændende, og legepladserne skal til stadighed fremstå vedligeholdt og renholdt, ligesom belysningen skal være i orden.
Umiddelbart set er legepladserne i Fælledparken eksempler til efterfølgelse. Derimod fremstår fx legepladserne i Ørstedsparken, i Østre Anlæg og på Gammelvagt forsømte, utidssvarende og uden den nødvendige belysning.
3. Genindførsel af gebyr for udeservering
Lokaludvalget støtter forslaget i den offentlige høring om udeservering, om at der skal indføres et gebyr for udeservering, der dækker alle omkostninger til administration, kontrollen med overholdelse af tilladelser mv.
4. Håndhævelse af regler
Der bør afsættes flere ressourcer til hånshævelse af regler, fx. bestemmelserne i lokalplaner samt reglerne for udeservering og reglerne for facader. Ønsket skal ses i lyset af dels, at lokaludvalget oplever, at man kan overtræde regler uden at det har konsekvens, og dels at kommunen - ude fra set - bruger mange ressourcer på at udfærdige bestemmelser, regler osv., men spørgsmålet er, om det er umagen værd, hvis ikke de håndhæves.
Håndhævelsen af regler, bestemmelser osv. bør ske aktivt fra forvaltningens side og ikke kun være basereret på, at lokaludvalg, beboerforeninger, borgere osv. opdager brud på reglerne og klager over det.
5. Nyhavns sydside
Lokaludvalget foreslår, at man grundet de begrænsede budgetmidler til projektet, prioriterer 12 området ved Inderhavnsbroen og udsætter omlægningen af strækningen fra 13 Holbergsgade/Nyhavnsbroen til Kgs. Nytorv, da denne strækning rummer en kompleks 14 problemstilling, der bør finansieres og analyseres separat.
6. Toldbodgade
Jf. lokaludvalgets høringssvar den 15. marts 2023 til Teknik- og Miljøforvaltningen bør Toldbodgade-projektet ikke gennemføres, fordi det ikke tilgodeser beboerne i området.
I stedet bør der afsættes penge til at undersøge, hvordan man med andre mindre gennemgribende tiltag kan opnå det samme, som man vil opnå med Toldbodgade-projektet.
7. Afgift på stilladser
I øjeblikket renoveres mange ejendomme. Stilladser, der sættes op i forbindelse med renoveringerne, ødelægger fortovene. Lokaludvalget foreslår, at der tages en afgift eller depositum for opstilling af stilladser, som betales tilbage, når fortov er efterladt fejlfrit.
8. Forbedring af trafiksikkerheden
Forbedring af trafiksikkerheden alle de steder i Indre By, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen har viden om
• kryds, der er belastet af ulykker.
• strækninger, der er belastet af ulykker.
• steder med udbredte ulykkestyper.
9. Cykelstier
Undersøgelse af, om Indre Bys cykelstier behøver vedligeholdelse. Mange af dem har fx huller, også efter at de er blevet genoprettet.
10. Trafikdæmpende tiltag på strækningen Webersgade-Fredens Bro
(uddybes)
11. Renovering af fortove i Nordborggade
Der henvises til en henvendelse fra en beboer i gaden.
12. Opmaling de gule trekanter ved vejkryds, som markerer 10 meter-reglen
(uddybes)
13. Stokhusbroen
Foranalyse af, hvordan en bro mellem Øster Voldgade og Østre Anlæg kan anlægges, hvor Stokhusbroen tidligere lå.
14. Sankt Pauls Plads
Lokaludvalget foreslår en ny indretning af Sankt Pauls Plads, jf. projektet som lokaludvalget har udarbejdet.
15. Plan for træplantning i Nyboder-kvarteret
Lokaludvalget foreslår udarbejdelse af plan for træplantning i Nyboder-kvarteret og gennemførelse af planen.
16. Færstningsringen
Lokaludvalget foreslår, udarbejdelse af en plan for et sammenhængende forløb for fodgængere på Fæstningsringen.
17. Vester Voldgade
Lokaludvalget foreslår en permanent lukning af Vester Voldgade mellem Vestergade og Lavendelstræde.
18. Belægningen på strøggaderne
Lokaludvalget foreslår, at belægningen på strøggaderne genoprettes, hvor fliserne i øjeblikket erstattes af sort asfalt.
19. Flere affaldsspande og mere gaderenholdelse i Middelalderbyen
(uddybes)
Børne- og Ungdomsudvalget
20. Ny folkeskole
Lokaludvalget foreslår, at der iværksættes en forundersøgelse til belysning af, om der kan etableres en ny folkeskole i Indre By til børn, der bor i Middelalderbyen og i Nansensgade-kvarteret, i stedet for at udbygge de eksisterende folkeskoler.
21. Skoletoiletter
Med henvisning til børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsagers svar til lokaludvalget den 7. februar 2023: Lokaludvalget foreslår,
- at der på folkeskolerne i Indre By skal være minimum et toilet pr. klasse.
- at rengøringsstandarden på skoletoiletterne i Indre By svarer til rengøringsstandarden på toiletterne i kommunens administrationsbygninger.
21. Vedligeholdelse af børneinstitutioner
Den 8. maj 2023 faldt et vindue på tredje sal i Børnehuset Nansensgade ned i gården, hvor børn legede.
På den baggrund foreslår lokaludvalget, at der fastsættes en forsvarlig minimumsstandard for børneinstitutionernes stand og at børneinstitutionerne i Indre By renoveres og herefter løbende vedligeholdes, så de lever op til minimumsstandarden.
Kultur- og Fritidsudvalget
22. Etablering af et fitnessområde ved Havnegade på ”Bornholmerknasten”
(uddybes)
23. Undersøgelse af, hvordan der kan etableres flere idrætsfaciliteter i Indre By.
(uddybes)
24. Flere natteværter
(uddybes)
25. Håndhævelse af vilkår i alkoholbevillinger
(uddybes)
26. Culture Box
Lokaludvalget foreslår, at Foreningen Culture Box ikke får kommunal støtte.
27. Distortion
Lokaludvalget foreslår, at Distortion ikke får kommunal støtte. Distortion er en kommerciel virksomhed, som kan klare sig uden kommunal støtte.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Den 17. august 2023 sender Økonomiforvaltningen igen et forslag til kommunens budget for 2023 i høring med svarfrist den 4. september 2023. Her kan lokaludvalget sende eventuelle yderligere budgetønsker og bemærkninger til budgettet.
Bilag
1. Link til indstillingen til sagen "Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2024 (juniindstillingen)" på dagsordenen for Økonomiudvalgets møde den 6. juni 2023:
https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/%C3%98konomiudvalget/m%C3%B8de-06062023/referat/punkt-22. Link til principaftale om Budget 2024 og 2025:
https://www.kk.dk/politik/budget-og-regnskab/principaftale-om-budget-2024-og-2025