Mødedato: 08.04.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

Borgerdialog om trafik- og byrumsforsøg i Middelalderbyen

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen om planlægning og gennemførelse af borgerdialog om trafik- og byrumsforslag i Middelalderbyen i maj-oktober 2021.

 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter at samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen om planlægning og gennemførelse af borgerdialog om trafik- og byrumsforslag i Middelalderbyen i maj-oktober 2021, jf. løsningsafsnittet og notatet i bilaget fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
  2. at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere til sammen med lokaludvalgets formandskab, sekretariatet og Teknik- og Miljøforvaltningen at planlægge og gennemføre borgerdialog om trafik- og byrumsforslag i Middelalderbyen.
  3. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 30.000 kr. til borgerdialogen.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger den 15. marts 2021

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 15. marts 2021 en indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen om temaer og strækninger for byrums- og trafikforsøg i sommeren 2021. Forsøgene vil vare i op til fire måneder i perioden juni-september 2021, hvorefter forsøgene fjernes igen. Teknik- og Miljøudvalget får ultimo 2021 et orienteringsnotat om forsøgenes resultater. Evalueringen af forsøgene vil indgå i den samlede byrums- og trafikplan, som forelægges Borgerrepræsentationen medio 2022.

Efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. marts 2021 arbejdes der videre med den fysiske udformning af forsøg på følgende strækninger med temaer i prioriteret rækkefølge:

  • Vestergade. Natteliv og adfærd.
  • Skindergade. Gågade med kørsel tilladt.
  • Dyrkøb. Grøn oase.
  • Klosterstræde – Hyskenstræde – Naboløs. Smutvej.
  • Lille Kongensgade – Store Kirkestræde. Gågade med kørsel tilladt.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne støtter, at antallet af forsøg, som kommunen igangsætter sommeren 2021 bliver 5 og ikke 7. Men samtidig ønsker vi, at der gives mulighed for, at beboere og erhvervsdrivende i en gade i samarbejde kan få tilladelse til forsøg. Det er i tråd med Borgerrepræsentationens tidligere vedtagelse om frigader.” 

Borgerdialog

Lokaludvalgets formandskab har to gange i februar-marts 2021 talt med projektlederne i Teknik- og Miljøforvaltningen om opmærksomhedspunkter ved forsøgene og om samarbejde mellem forvaltningen og lokaludvalget om borgerdialog om forslaget.

Løsning

Jf. notatet i bilaget fra Teknik- og Miljøforvaltningen er målet med at samarbejde om involveringsaktiviteterne at kvalificere dialogen om, hvad byrummet i gaderne skal bruges til.  

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår følgende tidsplan for det videre samarbejde med lokaludvalget:

  • April-maj: Kvalificering af proces og arrangementer, aftale fordeling af opgaver i samarbejdet
  • Maj-oktober: Gennemførelse af aktiviteter og arrangementer med fokus på erfaringer fra forsøgene på de udvalgte fem strækninger og fokus på input til udarbejdelse af Byrums- og trafikplan for hele Middelalderbyen

Eksempler på mulige former for involvering i samarbejde mellem forvaltningen og lokaludvalget:

  • Debatvognen på udvalgte steder i byen på forskellige dage
  • Fokusgrupper, byvandringer eller lignende til indsamling af lokal viden om mødesteder, lokal identitet, lokal historie osv.
  • Kvarters-møder med borgere og erhvervsdrivende. Hvordan belyser vi Middelalderbyen kvartervis?
  • Digitale borgermøder med debat (hvis fortsat begrænsning af forsamlinger pga. Corona)
  • Fælles information løbende i lokaludvalgets nyhedsbrev 
  • Spørgeskema, evt. via Indre By Borgerpanel 
  • Spot-interviews fx med chauffører eller andre

 

Økonomi

Det foreslås, at lokaludvalget afsætter en ramme på 30.000 kr. til borgerdialogen om trafik- og byrumsforsøg i Middelalderbyen. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen har afsat en tilsvarende ramme til borgerdialogen. 

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

Til mødet forelå et oplæg fra Sally Mountfield om Vestergade. Se bilaget.

 

  1. Lokaludvalget drøftede trafik- og byrumsforsøget i Middelalderbyen i maj-oktober 2021. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen: 
    • Udeserveringerne skal ikke udvides. Det er ikke velerhvervede rettigheder.
    • Hvis der skal være forsøg med Lille Kongensgade – Store Kirkestræde som gågade med kørsel tilladt skal taxiholdepladsen på Højbro Plads flyttes.
    • Er det en god idé med trafik- og byrumsforsøg på strækningen Vestergade-Skindergade? Der bør være observatører ved afspærringerne, fx. natteværterne.
    • Man skal være opmærksom på, at selv om fodgængere på gaden respekteres af bilisterne i dagtimerne, er det ikke tilfældet, når mørket falder på.
    • I forbindelse med trafik- og byrumsforsøget "Klosterstræde – Hyskenstræde – Naboløs, Smutvej" bør parkeringspladserne fjernes, da muskelbiler kører hurtigt på den strækning. Forsøget vil derfor være nemmere at gennemføre uden parkerede biler.
    • Der bør placeres et sorteringspunkt og en parkeringsplads for dele-ladcykler på Dyrkøb. Miljøpunkt Indre By & Christianshavn bør involveres i trafik- og byrumsforsøget på Dyrkøb.
    • Sorteringspunktet kan placeres på den del af Dyrkøb, der vender ud mod Nørregade.
    • Udeserveringerne skal udvides. De giver mere liv og vil være godt for detailhandlen. Det er en forudsætning, at regler og lovgivningen overholdes.
    • Udeserveringer er ikke godt for de små forretninger. Det vil medføre huslejestigninger for dem. 
    • Fx på Gammeltorv sælges restaurationer med udeserveringer.


  2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om at bemyndige ham til
    • at sende ovennævnte bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen.
    • at sende oplægget fra Sally Mountfield om Vestergade til Teknik- og Miljøforvaltningen.

  3. Lokaludvalget besluttede at samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen om planlægning og gennemførelse af borgerdialog om trafik- og byrumsforsøget i Middelalderbyen i maj-oktober 2021, jf. løsningsafsnittet og notatet i bilaget fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

  4. Lokaludvalget udpegede lokaludvalgets formandskab og Kjeld A. Larsen samt Marietta Bonnet for så vidt angår forsøget i Dyrkøb og Sally Mountfield for så vidt angår forsøget i Vestergade til at planlægge og gennemføre borgerdialog om trafik- og byrumsforslag i Middelalderbyen sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og sekretariatet.

  5. Lokaludvalget besluttede at afsætte en ramme på 30.000 kr. til borgerdialogen.
Til top