Mødedato: 08.04.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

B-sag: Status på natte- og bylivskampagne

Indre By Lokaludvalg skal tage en status om natte- og bylivskampagnen i 2021, som Team Sikker By i Økonomiforvaltningen står for, til efterretning. 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager status om natte- og bylivskampagnen i 2021, som Team Sikker By i Økonomiforvaltningen står for, til efterretning. Se løsningsafsnittet.

Problemstilling

I 2020 afsatte lokaludvalget 100.000 kr. til en nattelivskampagne, som Team Sikker By i Økonomiforvaltningen skulle stå for. Lokaludvalget ønskede, at pengene skulle bruges på initiativer i byrummet, der påvirker gæsterne i nattelivet til en bedre adfærd. Pengene blev ikke brugt, bl.a. fordi corona-restriktionerne gjorde, at der stort set ikke var noget natteliv i Indre By det meste af 2020. I stedet blev udeområder rundt om i kommunen rammen om unges sociale liv.

Reservationen af de 100.000 kr. til nattelivskampagnen er opretholdt i lokaludvalgets budget for 2021.

Som oplyst i en indstilling til mødet i lokaludvalget den 11. marts 2021 er Team Sikker By i Økonomiforvaltningen i øjeblikket ved at konkretisere en bydækkende natte- og bylivskampagne, som fra maj og året ud skal påvirke brugerne af byen til at udvise en roligere adfærd i nattelivet og på byens udeområder. Kampagnen udvikles i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Politi. 

Kampagnen tager udgangspunkt i, at godt vejr vil betyde øget brug af byens udeområder og at der som sidste sommer vil opstå udendørs hotspots,  især hvis corona-restriktionerne gør, at nattelivsbranchen i Indre By fortsat skal holde lukket. Kampagnen kan justeres og vil blive opdateret i takt med udviklingen i brugen af byen; herunder i takt med, at nattelivsbranchen i Indre By måtte åbne igen.

Den primære målgruppe er unge i alderen 18-26 år, der bor i Københavns Kommune, idet der bor ca. 110.000 unge i alderen 18-26 år i kommunen, men også unge i alderen 16-24 år, der bor i omegnskommunerne, er blandt målgrupperne. Kampagnen har til hensigt at påvirke målgruppernes adfærd, både mens de er ædru, og når de er berusede.

De konkrete initiativer er endnu ikke fastlagt, men vil bl.a. omfatte brug af sociale medier og plakatstandere i byrummet. Der vil blive målt på, hvordan de forskellige initiativer, der sættes i værk, virker, så der undervejs kan justeres.

Lokaludvalgets drøftelse den 11. marts 2021

I mødet den 11. marts 2021 drøftede lokaludvalget en indstilling om at overføre 100.000 kr. til Team Sikker By i Økonomiforvaltningen, øremærket til natte- og bylivskampagnen.

Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:

  • Lokaludvalget skal have indflydelse på kampagnen.
  • Der kommer ikke noget ud af kampagnen.
  • Der mangler information om, hvilke parametre der måles på, når der måles på virkning af
    kampagnen.
  • Lokaludvalget bør hellere samarbejde med Soundboks om en kampagne; noget som Soundboks har tilbudt.
  • Det er principielt forkert, at et lokaludvalg skal give penge til Økonomiforvaltningen.
  • Kampagnen rammer ikke de unge fra omegnskommunerne, som er dem, der skaber
    problemer i nattelivet.
  • Økonomiforvaltningen skal bruge lokaludvalgets lokalkendskab og ikke lokaludvalgets
    penge.
  • Timingen for kampagnen er god i forhold til den forventede genåbning ovenpå coronakrisen.
  • Målgruppen, de 18-26 år, er den rigtige.

Lokaludvalget besluttede at udsætte sagen til lokaludvalgets ekstraordinære møde den 25. marts 2021, idet sekretariatet skulle bede Team Sikker By i Økonomiforvaltningen om et konkret oplæg til kampagne, som lokaludvalget kan tage stilling til. 

I mellemtiden blev det planlagte ekstraordinære lokaludvalgsmøde møde den 25. marts 2021 aflyst.

Løsning

Team Sikker By i Økonomiforvaltningen oplyser, at kampagnen lanceres i maj, med geografisk fokus på udvalgte hotspots på byens udeområder, ex. pladser og parker langs havnen, i Indre By, i brokvarterene mv. Kampagnen forventes at blive boostet lokalt flere gange henover sommeren, afhængig af byens ”puls” og udviklingen i Corona-restriktionerne.

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Økonomi

Reservationen af de 100.000 kr. på lokaludvalgets budget til natte- og bylivskampagnen opretholdes, til det er endeligt afklaret, om lokaludvalget skal bidrage til kampagnen. Pengene er en del af puljen "Egne projekter" på budgettet.

Team Sikker By har 175.000 kr. til kampagnen. 

Videre proces

Lokaludvalget orienteres løbende om natte- og bylivskampagnen.

Beslutning

Lokaludvalget tog status om natte- og bylivskampagnen i 2021, som Team Sikker By i Økonomiforvaltningen står for, til efterretning. Når kampagnen er sat i gang, vil lokaludvalget se på, om det vil støtte de efterfølgende dele af kampagnen.

Til top