Mødedato: 08.02.2018, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Skybrudsprojekt for Sankt Jørgens Sø

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at invitere Teknik- og Miljøforvaltningen og Frederiksberg Kommune til at samarbejde om et borgermøde om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø


Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg inviterer Teknik- og Miljøforvaltningen og Frederiksberg Kommune til at samarbejde om et borgermøde om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø.
  2. at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med sekretariatet.
  3. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 15.000 kr. til borgermødet. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.

Problemstilling

På et informationsmøde den 31. januar 2018 orienterede Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg, Nørrebro lokaludvalg og Vesterbro Lokaludvalg om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø:

Teknik- og Miljøforvaltningen har sammen med Frederiksberg Kommune igangsat en forundersøgelse, der omhandler Sankt Jørgens Søerne og Frederiksberg Søpark i forbindelse med et muligt skybrudsprojekt. Skybrudsprojektet er en del af den skybrudsplan, der blev vedtaget i 2012 efter skybruddet i juli måned 2011. Vandoplandene Ladegårdsåen, Frederiksberg øst og Vesterbro er afhængige af den løsning, der bliver valgt i Skt. Jørgens Søerne og Frederiksberg Søpark.

Forundersøgelsen er sat i værk for at få styr på forudsætningerne – herunder hydraulikken i søerne og hvor meget vand søerne kan klare, som kommer opstrøms fra.  Skt. Jørgens Søerne er i dag fredet, og søerne er ligeledes blevet udpeget som paragraf 3 beskyttet natur i henhold til naturbeskyttelsesloven.

Der er endvidere en række forskellige miljølovgivninger på området, der gør at Teknik- og Miljøforvaltningen har sat en undersøgelse af realiserbarheden i gang i forhold til de forskellige miljølovgivninger, der er i og omkring søerne. Forvaltningen har nedsat fire arbejdsgrupper, der arbejder med emnerne: hydraulik, natur- og miljøforhold, økonomi og med byrum og byliv for at danne sig et overblik over projektet.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet tre scenarier til skybrudsprojektet, og vil gennem borgerinddragelse finde ud, hvilket af de tre scenarier, der er tilslutning til blandt borgere og politikere.

De tre scenarier bliver beskrevet inden for de 4 emner: hydraulik, natur- og miljøforhold, økonomi og med byrum og byliv, hvor fordele og ulemper vil blive trukket frem og vægtet mod hinanden. Undersøgelsen skal lede frem til en anbefaling af et scenarie, der kan arbejdes videre med – og undersøges mere indgående samt en anbefaling til videre proces.

Scenarie 1:
I dette scenarie vil vandet komme fra Nørrebro-området, og det vil blive ledt under den nordlige del af Sankt Jørgens Sø og ned til den sydlige del af Sankt Jørgens Sø gennem nogle rør. Fra den sydlige ende vil det blive ledt videre ud. I scenariet har Frederiksberg Søpark bredt sig ind i søen. Søparken skal i dette scenarie håndtere en stor del af det vand, der kommer fra Frederiksberg Kommune. Der er på nuværende tidspunkt ikke plads til at håndtere vandet, som Søparken er indrettet nu. Det betyder, at Svineryggen skal flyttes, og at vandspejlet vil blive sænket ca. 3 meter. Det er planen, at vandet skal løbe til søerne ved tyngdekraftens hjælp. 

Scenarie 2:
I dette scenarie vil vandet komme fra Nørrebro-området og vil blive ledt under den nordlige del af Sankt Jørgens Sø og ned til den sydlige del af Sankt Jørgens Sø gennem nogle rør. Fra den sydlige ende vil det blive ledt videre ud. Begge søer vil blive sænket ca. 3 meter, således at vandet kan løbe til via tyngdekraften. Der vil blive lavet en søpark på Frederiksberg-siden langs begge de to søer, størrelsen af søparkerne betyder, at Svineryggen langs begge søer vil blive flyttet.

Scenarie 3:
I dette scenarie vil vandspejlet blive sænket omkring ½ meter. Vandet vil via dette scenarie blive pumpet op i Søerne via tre pumper. Der vil ikke være nogen søpark i dette scenarie. Omgivelserne forbliver nogenlunde intakte, og vil ikke blive påvirket så kraftigt af den hydrauliske løsning. Dette scenarie er en mere teknisk løsning, og der vil derfor kunne være en driftusikkerhed på funktionen af pumperne. Det er det mindst indgribende scenarie i forhold til, hvordan Søerne ser ud i dag.

Løsning

Formanden vurderer, at der er behov for borgerdialog om projektet, bl.a. for at bringe andre scenarier ind i den offentlige debat

  • Ikke at ændre på vandstanden  i søerne

  • Bruge overfladeløsninger til at lede vandet bort fra Nørrebro

  • Spørgsmål et om hvorvidt Ladegård Å-projektet er relevant som løsning.

Formanden foreslår, at lokaludvalget inviterer Teknik- og Miljøforvaltningen og Frederiksberg Kommune til at samarbejde om et borgermøde om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Frederiksberg Søpark. Hensigten er at give borgerne mulighed for at stille spørgsmål om og få svar vedrørende projektet og de forskellige scenarier. Derudover. er det hensigten at få en pejling på, hvordan borgerne stiller sig til forvaltningens scenarier samt til de alternative scenarier, der er nævnt ovenfor.

Formanden foreslår, at lokaludvalget vælger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med sekretariatet.

Økonomi

Det foreslås, at lokaludvalget afsætter 15.000 kr. til borgermødet. Der vil være udgifter til lokaleleje, annoncering i flere lokale medier og til forplejning.

Videre proces

Tovholderne planlægger og gennemfører borgerdialog sammen med sekretariatet.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget besluttede at invitere Teknik- og Miljøforvaltningen og Frederiksberg Kommune til at samarbejde om et borgermøde om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø.
  2. Lokaludvalget udpegede Anton Skovle og Marietta Bonnet til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med sekretariatet.
  3. Lokaludvalget afsatte en ramme på 15.000 kr. til borgermødet. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
Til top