Nybrogade
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, der fremgår af løsningsafsnittet, om forhold vedr. omdannelsen af Nybrogade til et grønt byrum.
Problemstilling
Lokaludvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen var vært for et borgermøde den 15. januar 2018 om omdannelsen af Nybrogade til et grønt byrum. Borgermødet viste, at der er forskellige problemstillinger ved projektet, som man politisk bør forholde sig til.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik -og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget:
"Den 24. august 2017 godkendte Borgerrepræsentationen, at parkeringspladser i Nybrogade skal omdannes til et grønt byrum.
Formålet med projektet er:
- Forbedre forhold for fodgængere
- Flere opholdsmuligheder
- Flere træer
-
Mere cykelparkering
-
Ny belægning i granit fra facade til kajkant.
Ved at nedlægge i alt 40 parkeringspladser og omdanne Nybrogade med flere træer, ny belægning og opholdsmuligheder, færdiggøres en sammenhængende grøn promenadestrækning rundt om Slotsholmen. Der skabes desuden ca. 50 flere cykelparkeringspladser i umiddelbar nærhed af metrostationen på Gammel Strand, som forventes indviet medio 2019.
Lokaludvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen var vært for et borgermøde den 15. januar 2018 om projektet. Borgermødet viste, at der er forskellige problemstillinger ved projektet, som man politisk bør forholde sig til:
-
Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget bør samarbejde om at hindre, at Nybrogade udvikler sig til et nattelivsområde. Dels ved at stille krav til rammerne for anlægsprojektet, der sikrer, at Nybrogade kan forblive et forholdsvis stille byrum - også om aftenen og om natten - og dels ved allerede nu at beslutte kun at tillade kl. 22- eller 24-bevillinger i gaden.
Borgerne i området og lokaludvalget har set, hvordan det er gået på Gammel Strand, som efterhånden er blevet et nattelivsområde. Det skal ikke brede sig til Nybrogade. -
Omdannelsen af Nybrogade kan føre til, at der kommer flere udeserveringer i gaden. Det vil alt andet lige indskrænke fortovsarealet for fodgængere. Lokaludvalget ønsker, at man politisk holder fast i, at Nybrogade skal være tilgængelig og fremkommelig for fodgængere.
-
Der skal være mulighed for af- og pålæsning, ligesom det skal være muligt for håndværkere til ejendommene at parkere i gaden.
-
Borgerne i området henvises til at benytte parkeringsanlægget under Langebro. Nogle borgere synes, at området omkring Langebro er utrygt. Derfor skal der gøres noget ved lyssætningen omkring parkeringsanlægget.
Lokaludvalget forstår, at turistbusparkeringen til kanalrundfarten, der nu er på Ved Stranden, skal blive på Ved Stranden, når metrobyggepladsen på Gammel Strand er væk. Vi frygter imidlertid, at mange turistbusser og hop on/hop off-busser vil køre fra Ved Stranden ad Gammel Strand og Nybrogade til Rådhusstræde og Nørregade, også selv om dette stræk indrettes til opholdsrum og grønt byrum. Det kan hindres ved forbud mod buskørsel på Gammel Strand og Nybrogade.
En mere perspektivrig løsning er at flytte kanalrundfarterne og turistbusparkeringen til området i Havnegade foran Nationalbanken. Det vil trække liv tli dette område og være med til at understøtte udviklingen af området omkring Holmens Kanal og Danske Bank-bygningen.
Afslutningsvis vil vi gøre opmærksom på, at mange borgere på borgermødet den 15. januar 2018 undrede sig over formålet med borgermødet. Borgerne kom for at få indflydelse på, hvorvidt omdannelsesprojektet for Nybrogade skal gennemføres og i givet fald hvordan. De kom ikke for at blive informeret om projektet og få mulighed for at komme med input - som de så i øvrigt ikke er sikre på gennemføres.
Godt nok ligger Nybrogade centralt i København og kan blive et attraktivt sted for københavnere og turister at opholde sig på. Men det er også et boligområde og et område med specialbutikker. Beboernes og butikkernes interesser skal også varetages. Derfor skal sådanne anlægsprojekter, der er af væsentlig betydning for de lokale borgere og erhvervsdrivende, samt for området og for bydelen, indledes med en borgerdialog, inden der træffes politisk beslutning om projektet.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Lokaludvalget har afsat en ramme på 3.000 kr. til borgermødet den 15. januar 2018.
Videre proces
Se tidsplanen for anlægsprojektet i bilaget.
Beslutning
Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, der fremgår af løsningsafsnittet, om forhold vedr. omdannelsen af Nybrogade til et grønt byrum.