B-sag: Høringssvar om ændring i vilkår for udendørskoncerter i Tivoli
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager hans høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget vedr. ændring i vilkår for udendørskoncerter i Tivoli til efterretning. Se løsningsafsnittet.
Problemstilling
Tivoli A/S har ansøgt kommunen om ændring af miljøgodkendelsen, således at det bliver muligt for Tivoli at kunne afholde 20 koncerter årligt med et støjniveau på 98 dB(A) målt ved mixerpulten på Plænen, hvilket svarer til 67 dB(A) ved mest udsatte beboelse. Tivoli har i dag tilladelse til at afholde 26 koncerter med et støjniveau på 91 dB(A) målt ved mixerpulten på Plænen, hvilket svarer til 60 dB (A) ved mest udsatte beboelse. Der er således tale om et øget støjniveau på 7 dB for 20 koncerter.
Ansøgningen indeholder samtidig kompenserende tiltag i form af
- lukning de kørende forlystelser under store koncerter på fredage kl. 22.00-24.00
- ophør med affyring af onsdagsfyrværkeri. Fremover vil Tivoli kun affyre fyrværkeri fredag eller lørdag med undtagelse af 10 mærkedage, som også kan ligge på hverdage.
Tivoli A/S har desuden indsendt en VVM-ansøgning for projektet.
Den 17. januar 2018 sendte Teknik- og Miljøforvaltningen afgørelserne vedr. de to ansøgninger i høring i Indre By Lokaludvalg med svarfrist den 31. januar 2018.
Løsning
Formanden har den 30. januar 2018 sendt følgende høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget:
"Tivoli A/S har ansøgt kommunen om ændring af miljøgodkendelsen for Tivoli, så det bliver muligt for Tivoli at kunne afholde 20 koncerter årligt med et støjniveau på 98 dB(A) målt ved mixerpulten på Plænen, hvilket svarer til 67 dB(A) ved mest udsatte beboelse.
Tivoli har i dag tilladelse til at afholde 26 koncerter med et støjniveau på 91 dB(A) målt ved mixerpulten på Plænen, hvilket svarer til 60 dB (A) ved mest udsatte beboelse. Der er således tale om et øget støjniveau på 7 dB for 20 koncerter.
Ansøgningen indeholder samtidig en række kompenserende støjdæmpende tiltag samt nogle begrænsninger for virksomheden, for at kompensere for den støjpåvirkning en lempelse af støjvilkår for udendørs koncerter vil have, nemlig:
-
lukning de kørende forlystelser under store koncerter på fredage kl. 22.00-24.00
-
ophør med affyring af onsdagsfyrværkeri. Fremover vil Tivoli kun affyre fyrværkeri fredag eller lørdag med undtagelse af 10 mærkedage, som også kan ligge på hverdage.
Tivoli A/S har desuden indsendt en VVM-ansøgning for projektet.
Høringssvar
Den 17. januar 2018 sendte Teknik- og Miljøforvaltningen afgørelserne vedr. de to ansøgninger i høring i Indre By Lokaludvalg med svarfrist den 31. januar 2018.
Dette høringssvar er med forbehold for lokaludvalgets behandling af sagen i sit møde den 8. februar 2018:
Kommunens miljøpolitik
Lokaludvalget mener, at Teknik- og Miljøforvaltningens tilgang til sagen ikke harmonerer med følgende citater fra kommunens miljøpolitik:
-
"Miljøforbedringer giver byen og københavnerne værdi. Ren luft, mindre støj og rent drikkevand er afgørende for menneskers sundhed og livskvalitet."
-
"Som offentlig virksomhed, myndighed og samarbejdspartner vil vi forebygge miljøforringelser og reducere miljøbelastningen lokalt og globalt samt mindske ressourceforbruget."
-
"Det vil kommunen gøre ved at (...) indarbejde miljøhensyn i alle sektorer, planer og beslutninger, og sikre at ord omsættes til handling."
Voldsom forøgelse af støjniveauet
Lokaludvalget vurderer, at et øget støjniveau med 7 dB (A) er en for voldsom forøgelse. Citat fra arbejdsmiljoweb.dk:
"Øret opfatter et utroligt spektrum af lyd - fra en knappenål der rammer gulvet til et jetfly. For at favne hele dette spektrum er dB-skalen logaritmisk. 3dB op eller ned på skalaen betyder derfor, at lyden er fordoblet eller halveret. Det dobbelte af 80dB er altså ikke 160dB - men 83 dB."
Argumentationen for tilladelsen
Lokaludvalget finder Teknik- og Miljøforvaltningens argumentation i grundlaget for udkast til VVM-afgørelsen pudsig. Forvaltningen skriver:
"I vurderingen indgår ligeledes det forhold, at der allerede med den nuværende aktivitet er et støjbidrag, der væsentligt overskrider de vejledende støjgrænser. Det indgår med betydelig vægt i kommunens samlede afvejning, at Tivoli er placeret på et af landets absolut mest pulserende lokaliteter."
Med kommunens miljøpolitik in mente kunne forvaltningen i stedet skrive i VVM-afgørelsen, at den ikke vil tillade et øget lydtryk fra Tivolis koncerter, fordi der i forvejen er et støjbidrag, der væsentligt overskrider de vejledende støjgrænser og at det indgår i kommunens samlede afvejning, at Tivoli er placeret ved siden af et stille beboelsesområde.
Afvent støjprojektet ”Monica”
Lokaludvalget foreslår, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget afventer resultaterne af og erfaringerne med det europæiske støjprojekt "Monica", som Tivoli deltager i sammen med Kultur- og Fritidsforvaltningen, før man træffer afgørelse om et tillæg til miljøgodkendelse og VVM-afgørelse vedr. Tivolis ansøgning.
Borgmester Morten Kabell oplyste den 6. november 2017 til Indre By Lokaludvalg, at "Monica" er i projekteringsfasen og at fredagsrock-koncerterne er et af fokusområderne i projektet, hvor der arbejdes med håndtering af store publikumsgrupper samt akustik og lydniveau under koncerter.
Lokaludvalgets spørgsmål og borgmesterens svar er vedlagt.
Byggeriet på Postgrunden
Lokaludvalget anbefaler, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget venter med at træffe afgørelse i denne sag, til man ved, hvordan støjen fra Tivoli kastes rundt i beboelsesområdet ved Politigården og Glyptoteket af byggeriet på Postgrunden, når byggeriet står færdigt.
Lysshow i stedet for fyrværkeri
Lokaludvalget foreslår, at Teknik- og Miljøforvaltningen indleder en dialog med Tivoli om at afskaffe fyrværkeri og i stedet udvikle og blive kendt for spektakulære lysshows over Tivoli. Støjen fra fyrværkeriet er en belastning for hele Indre By.
Politisk afgørelse
Lokaludvalget mener, at medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget bør tage initiativ til at få sagen til politisk afgørelse. Afgørelsen, som Teknik- og Miljøforvaltningen vil træffe, er mere vidtgående end hensigten i det politiske flertals protokolbemærkning , da den nu afgåede Borgerrepræsentation den 12. oktober 2017 tog stilling til sagen "Medlemsforslag om at give Tivoli mulighed for at afholde koncerter med højere decibelniveau i jubilæumsåret 2018 og undersøge muligheden for at udarbejde en ny miljøgodkendelse for Tivoli".
Protokolbemærkningen lød:
"Partierne ser gerne, at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Tivoli så hurtigt som muligt indleder en proces med det formål at revidere Tivolis miljøgodkendelse. Partierne støtter op om et øget lydniveau til udvalgte koncerter, hvis det er juridisk muligt".
Når det politiske flertal i oktober 2017 tilkendegav, at det støtter øget lydniveau til udvalgte koncerter, må det forstås som øget lydniveau til enkelte koncerter og ikke til 20 koncerter, som Teknik- og Miljøforvaltningen nu lægger op til.
Se medlemsforslaget og Borgerrepræsentationens beslutning samt protokolbemærkningerne her: https://www.kk.dk/indhold/borgerrepraesentationens-modemateriale/12102017/edoc-agenda/e5e7b309-248e-4475-98d7-4539924da534/84e828fa-9567-40cf-8231-1121e3982d5e
Fasthold forlystelseshaven
Lokaludvalget mener, at ansøgningen fra Tivoli A/S bekræfter, at Tivoli er i en stadig bevægelse væk fra at være en forlystelseshave til at være et koncertsted. Hvis Tivoli skal fastholdes som en unik forlystelseshave bør der politisk tages initiativ til at få reguleret Tivolis virksomhed gennem en lokalplan for haven.
Borgerdialog
Med den meget korte svarfrist har lokaludvalget ikke haft mulighed for at føre borgerdialog om denne sag.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
De bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen, sender sekretariatet til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede formandens høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget vedr. ændring i vilkår for udendørskoncerter i Tivoli til efterretning. Der var følgende bemærkninger:
- Kommunen bør vente med at give miljøgodkendelsen, til lydprojektet "Monica" er på plads.
- Høringssvaret bør starte med "Tivoli A/S har atter ansøgt kommunen om tilladelse til..."
- Man kan ikke ansøge om en VVM-redegørelse. Den udarbejder kommunen, hvis betingelserne for det er opfyldt.
- Hvordan kan færre fyrværkerishows kompensere for et øget lydtryk fra koncerterne, sådan som det beskrives i sagen?
- Der er tale om mere end en fordobling af lydtrykket.
- Lokaludvalget bør efterspørge en sundhedsredegørelse, der viser, hvordan det øgede lydtryk skader koncertgængernes helbred. Sundhedsredegørelsen bør indgå som grundlag for en miljøgodkendelse.
- Fyrværkeri forurener.
- Fyrværkeriet fra Tivoli er ikke generende i Nørre Kvarter. Det er en anden og bedre slags støj end den støj, der ellers er i kvarteret.
- Bassen fra koncerterne er det værste.
- Lokaludvalget bør sende sit høringssvar til Foreningen mod Høreskader.
- På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget at sende et supplerende høringssvar med ovennævnte bemærkninger.