Udvidet udeservering
Indre By Lokaludvalg skal drøfte og beslutte, om det skal skrive til Teknik- og Miljøudvalget om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om udvidet ordning for udeservering og til Socialudvalget om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om at afsætte flere penge til alkoholbehandling.
Indstilling
Sekretariatet foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, om det skal bemyndige formanden til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om udvidet ordning for udeservering, jf. punkt 1-6 i løsningsafsnittet.
- at Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, om det skal bemyndige formanden til at skrive til Socialudvalget om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om at afsætte flere penge til alkoholbehandling, jf. punkt 7 i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Uddrag fra aftalen om Overførselssagen 2021-22 "Grøn by med plads til alle"
"TM77 Udvidet ordning for udeservering
Oven på en hård periode med corona, er parterne enige om at afsætte midler til håndtering af en midlertidig ordning for udvidet udeservering på p-pladser foran Københavns caféer, barer, restauranter og værthuse mm. i 2022. Ordningen er baseret på administrationsgrundlaget for den udvidede udeservering, der var gældende i 2020.
Der afsættes:
- 2,8 mio. Kr. i 2022 på service til drift af sagsbehandling af ansøgninger, tilsyn og klagehåndtering.
- 3,0 mio. kr. i 2022 på service til mindreindtægter fra betalingsparkering.
- -3,0 mio. kr. i 2022 på finansposter som følge af mindreudgifter til statslig modregning af parkeringsindtægter."
"SO01 Stigende udgifter til ambulant alkoholbehandling
Stigende priser og efterspørgsel på alkoholbehandling medfører øgede udgifter. Parterne er enige om at afsætte midler til at finansiere udgiftsstigningen.
Der afsættes:
- 8,5 mio. kr. på service i 2022 til at finansiere udgiftsstigningen"
Medlemsforslag fra Lise Brink Andersen
"Det er med en knude i maven, at vi (Grønnegade Kvarters Beboerforening) erfarer, at der i den nye, netop indgåede budgetaftale “Grøn by med plads til alle”, indføres udvidet udeservering IGEN!
Denne gang er barer og værtshuse inkluderet, hvilket de ikke var sidste år (det kan vi så takke én insisterende politiker for). Men kommunen vælger at tage udgangspunkt i aftalen fra 2020, hvor altså både barer og værtshuse var inkluderet.
Vi er målløse!
Administrationsgrundlaget (efter bevillingsnævnets koncepter) er, at de skal servere fødevarer for at få udvidet udeservering – altså en tydelig skelnen mellem spiserestauranter og barer. Dette grundlag/koncepts eksisterer altså pludselig ikke længere?
Er peanuts, chips og mad leveret udefra nu inkluderet? Ikke i 2021, så hvorfor nu?
Igen plæderes der for en hård periode med ”corona”. Alle restaurationer har haft mulighed for at søge hjælpepakker mv., og vi har jo også alle hørt om bl.a. REKOM og Sovino Brands, der har udvidet kraftig for flere millioner under nedlukningen. Selvklart har alle ikke millioner i likvider, men mange er hjulpet – og mange har også haft et dårligt regnskab før corona.
Desuden er fordelingen ikke fair (hvis man nu skal tage fat i den del), for hvorfor forfordeles steder der har adgang til en p-plads, hvor restauranten/baren lige overfor ikke har. Det er jo skævvridning, hvor kommunen vælger at hjælpe nogle – men afviser at hjælpe andre.
Palæ Bar og Bar Deco, som ligger i Ny Adelgade, havde i 2020 udvidet udendørs servering. Det resulterede i op til 100 mennesker på gadearealet i 5-6 aftener/nætter ud af ugens 7 dage. Mennesker, som jo ikke gik hjem fordi bordene blev pakket sammen. Støj, som altid lå over 70-80 dB. Øget tilsyn fra kommunen, politianmeldelser, overtrædelse af flere reglementer og især overtrædelse af corona-restriktioner.
Hvad er det så lige der gør, at fx ovennævnte belønnes med endnu en favorabel indtægtskilde i 2022? Palæ Bar søger p.t. ekstra personale fordi de har travlt? TV2 Lorry har indslag om en restaurationsbranche der trives i sådan en grad, at der ikke er personale nok.
Selv Horesta bekræfter, at der er kommet gang i forbruget – hele 25 % over pre-corona niveau!
Med den ene hånd aftales fx i vedtaget budget for 2022 https://www.kk.dk/budget2022:
Mindre støj og affald fra nattelivet
Mange nyder at hænge ud eller feste i byen, men hverdagen skal stadig kunne fungere for alle. København afsætter 86,3 mio. kr. til at mindske gener fra støj og møg i byen med bl.a. flere støjvagter og natteværter, partnerskaber med nattelivets aktører, øget tilsyn med udeserveringer, ekstra renhold af hotspots og midlertidige toiletter.
I ”Grøn by med plads til alle” https://www.kk.dk/OFS2022 står der:
TM77 Udvidet ordning for udeservering
Oven på en hård periode med corona, er parterne enige om at afsætte midler til håndtering af en midlertidig ordning for udvidet udeservering på p-pladser foran Københavns caféer, barer, restauranter og værthuse mm. i 2022. Ordningen er baseret på administrationsgrundlaget for den udvidede udeservering, der var gældende i 2020. Der afsættes:
- 2,8 mio. Kr. i 2022 på service til drift af sagsbehandling af ansøgninger, tilsyn og klagehåndtering.
- 3,0 mio. kr. i 2022 på service til mindreindtægter fra betalingsparkering.
- 3,0 mio. kr. i 2022 på finansposter som følge af mindreudgifter til statslig modregning af parkeringsindtægter.
Socialudvalget bevilges med samme hånd:
SO01 Stigende udgifter til ambulant alkoholbehandling
Stigende priser og efterspørgsel på alkoholbehandling medfører øgede udgifter. Parterne er enige om at afsætte midler til at finansiere udgiftsstigningen. Der afsættes:
- 8,5 mio. kr. på service i 2022 til at finansiere udgiftsstigningen
Grønnegade Kvarters Beboerforening er stærkt utilfredse med, at ordningen skal gælde for barer og værtshuse. Vi er vel alle enige i, at der er pokkers til forskel på støjniveauet om folk sidder og nyder en 3-retters menu eller om de drikker øl i timevis!
Vi gætter på at vores ”medbeboerforeninger” i Indre By har samme indstilling til ovenstående skriv? Og sådan set resten af byen, idet det ikke er specificeret, at det kun skal gælde for Indre By eller Middelalderbyen?
Så altså – Grøn by med plads til alle gælder åbenbart ikke beboere? Det må da for pokker være muligt at få politikerne i tale?"
Medlemsforslag fra Sally Mountfield
"Nu hvor noget tyder på at den udvidede udeservering kommer på dagsordenen har jeg en bøn hvis muligt.
Jeg har fire år gamle tal som siger at halvdelen af al udeservering i Københavns Kommune ligger i Indre By. Samme tal siger også at der givet meget få påbud og advarsler.
Rygtet lige nu går på at man ikke kontrollerer udeservering, fordi der ikke er nok personalet.
Kunne man til punktet om udvidet udeservering se på hvor stor en andel af udeserveringerne, der ligger i Indre By og hvor mange påbud og advarsler, der er givet.
Jo flere udeserveringer, des flere udvidet udeserveringer. Især når flere siger at dette forslag gælder hele kommunen for at tage trykket af Indre By. At man i år har valgt at tillade barer med mindre mad have udvidet udeservering, modsat sidste år, men til gengæld gælder dette forslag ikke kun Indre By, som det gjorde sidste år."
Løsning
1. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det med henvisning til aftalen om Overførselssagen 2021-22 "Grøn by med plads til alle" skal bemyndige formanden til at spørge Teknik- og Miljøudvalget om, hvorvidt udvidet udeservering på p-pladser foran Københavns caféer, barer, restauranter og værtshuse mm er i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne,
- eftersom andre serviceerhverv i København ikke har samme mulighed for at råde over p-pladser til brug for deres forretning
- eftersom ikke alle Københavns caféer, barer, restauranter og værtshuse mm har adgang til p-pladser til udvidet udeservering
- eftersom ordningen koster kommunen penge og dermed må formodes at være en indirekte erhvervsstøtte til caféer, barer, restauranter og værtshuse mm.
- eftersom det fremgår af medierne, at Københavns caféer, barer, restauranter og værtshuse mm trives i en grad, så de har svært ved at skaffe personale nok, hvorfor man må formode, at corona-begrundelsen for udvidet udeservering på p-pladser ikke er gyldig.
2. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal bemyndige formanden til at spørge Teknik- og Miljøudvalget om, hvorfor restaurationer, hvor fest og alkoholindtag er den primære drivkraft i forretningen, skal gives mulighed for udvidet udeservering på p-pladser, nu da kommunen har anerkendt, at udeserveringer kan være en gene for beboere jf. side 14 i Restaurations- og Nattelivsplan 2021: "Udeserveringer giver ikke nødvendigvis flere gener i nattelivet, da de kan hjælpe til at lægge en dæmper på spontane fester i det offentlige rum. Alligevel kan nogle udeserveringer også tiltrække et aften- og natteliv, der rykker ud i gaden og giver gener for naboer."
3. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal bemyndige formanden til at spørge Teknik- og Miljøudvalget om, hvordan følgende tekst i kommunens budget for 2022 hænger sammen med aftalen i Overførselssagen 2021-22 om den udvidede ordning for udeservering:
"Mindre støj og affald fra nattelivet
Mange nyder at hænge ud eller feste i byen, men hverdagen skal stadig kunne fungere for alle. København afsætter 86,3 mio. kr. til at mindske gener fra støj og møg i byen med bl.a. flere støjvagter og natteværter, partnerskaber med nattelivets aktører, øget tilsyn med udeserveringer, ekstra renhold af hotspots og midlertidige toiletter."
4. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal spørge Teknik- og Miljøudvalget om hvor stor en andel af udeserveringerne i Københavns Kommune, der ligger i Indre By, målt på antal udeserveringer og målt på antal kvadratmeter afsat til udeservering.
5. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal spørge Teknik- og Miljøudvalget om antallet af påbud og advarsler til restaurationer i Indre By med udeserveringer i perioden 1. januar 2016-1. april 2022, opdelt måned for måned.
6. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal bemyndige formanden til at spørge Teknik- og Miljøudvalget, om Teknik- og Miljøudvalget mener, at kontrollen af udeservering i Indre By er tilstrækkelig set i forhold til antal udeserveringer.
7. Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det med henvisning til aftalen om Overførselssagen 2021-22 "Grøn by med plads til alle" skal bemyndige formanden til at spørge Socialudvalget om, i hvilken grad der er en sammenhæng mellem stigende efterspørgsel på alkoholbehandling og Københavns udeserverings- og nattelivspolitik.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Afhænger af lokaludvalgets beslutning.
Beslutning
Til mødet forelå til lokaludvalgets orientering et brev fra Grønnegade-kvarters Beboerforening til Borgerrepræsentationen. Se bilagsoversigten.
- Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Mads Aarup om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget om
- hvilke erhverv, der var ramt af coronakrisen
- hvilke andre erhverv end caféer, barer, restauranter og værthuse, som var ramt af coronakrisen, der får mulighed for at råde over p-pladser
hvilke erhverv, der er taget med på råd i forbindelse med aftalen om Overførselssagen 2021-22.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget om på hvilket grundlag, det blev besluttet at aftale at afsætte midler til håndtering af en midlertidig ordning for udvidet udeservering på p-pladser foran Københavns caféer, barer, restauranter og værthuse mm. i 2022.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøudvalget om, hvorvidt man har overvejet, at kommunens udeserveringspolitik påvirker ejendomspriserne og butikkernes husleje og dermed også udbuddet af butikker i Indre By.
Lokaludvalget besluttede at bemyndige formanden til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om udvidet ordning for udeservering, jf. punkt 1-6 i løsningsafsnittet og jf. ovennævnte tiltrådte ændringsforslag.
- Lokaludvalget besluttede at bemyndige formanden til at skrive til Socialudvalget om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om at afsætte flere penge til alkoholbehandling, jf. punkt 7 i løsningsafsnittet.