Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg holder et borgermøde om Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi.
- at Indre By Lokaludvalg afsætter 20.000 kr. til borgermødet.
- at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet, idet lokaludvalgets formandskab indgår i tovholdergruppen.
- at Indre By Lokaludvalg godkender, at beslutningerne i lokaludvalgsmødet den 13. december 2018 om
- at holde et borgermøde vedr. alternativer til skybudsprojektet for Sankt Jørgens Sø
- at holde et borgermøde med politikere fra Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Folketinget om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø.
hermed bortfalder.
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at tage initiativer, der fremmer lokaludvalgets synspunkter i sagen.
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at orientere Nørrebro Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg, Østerbro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro om lokaludvalgets beslutninger i denne sag.
Problemstilling
I mødet den 11. oktober 2018 vedtog lokaludvalget at bemyndige formandskabet Susan Brinck og Sally Mountfield til at stå for borgerdialog om Sankt Jørgens Sø, når de vurderer, at tiden er til det. Bemyndigelsen gjaldt for resten af 2018.
Baggrunden var, at lokaludvalget den gang forventede, at indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø ville blive offentliggjort med kort varsel inden Teknik- og Miljøudvalget skulle tage stilling til den senest i december 2018. Indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget kom imidlertid ikke.
I mødet den 13. december 2018 vedtog lokaludvalget
- at holde borgermøde om alternative løsninger til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø sammen med Nørrebro Lokaludvalg. Lokaludvalget afsatte 10.000 kr. til mødet. Nørrebro Lokaludvalg afsatte ligeledes 10.000 kr.
- at holde et borgermøde med politikere fra Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Folketinget om skybrudsprojektet, når borgermødet om alternative løsninger til skybrudsprojektet er afholdt. Lokaludvalget afsatte ikke penge til dette borgermøde.
Den 11. januar 2019 fik Teknik- og Miljøudvalget et notat af Teknik- og Miljøforvaltningen om status og videre proces for skybrudsprojektet Sankt Jørgens Sø. Følgende fremgik af notatet:
"Forelæggelsen af forundersøgelsen vedrørende Sankt Jørgens Sø-projektet for Teknik- og Miljøudvalget og dermed udvalgets beslutning om projektets videre forløb udskydes, idet analyserne af mulighederne for at fjerne Bispeengbuen først forventes afsluttet senere i 2019. Forvaltningen vurderer derfor, at forundersøgelsen fremlægges til udvalgets behandling i anden halvdel af 2019.
Parallelt med analyserne om Bispeengbuen vil forvaltningen i samarbejde med Frederiksberg Kommune arbejde på at forbedre beslutningsgrundlaget for Sankt Jørgens Sø:
- Forvaltningen vil i samarbejde med Frederiksberg Kommune igangsætte en kvalificering af underjordiske alternativer, dvs. almindelige spildevandstekniske rørløsninger, sammen med de to forsyningsselskaber, HOFOR og Frederiksberg Forsyning. Det sker for at imødekomme et udbredt ønske, der fremkom under inddragelsesfasen. Da Borgerrepræsentationen i 2013 har besluttet at skybrudssikre i form af en overfladeløsning, har forvaltningen ikke hidtil arbejdet på at belyse underjordiske alternativer. Overfladeløsninger er attraktive, da de i de fleste tilfælde er mindre omkostningstunge en traditionelle underjordiske løsninger, og da de giver mulighed for at tilføre mere til byrummet.
- Endvidere vil forvaltningen og Frederiksberg Kommune med henblik på at sikre et forbedret beslutningsgrundlag for vurdering af de byrumsmæssige potentialer nuancere og
- udvide de allerede gennemførte vurderinger af potentialer for merværdi i byrummet i de opstillede scenarier for Sankt Jørgens Sø.
Øvrige dele af forundersøgelsen af skybrudsprojektet i Sankt Jørgens Sø, herunder fredningsmæssige og miljømæssige forhold, vil blive sat i bero, indtil resultaterne af analyserne for Bispeengbuen foreligger."
Formanden vurderer, at Nørrebro Lokaludvalg indtil videre har opnået det det vil med dets engagement i skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, nemlig at få skabt politisk interesse for nedlæggelse af Bispeengbuen og etablering af en lokal skybrudsløsning på Bispeengen.
Løsning
I lyset af udviklingen vedr. skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og for at gribe den igangværende offentlige debat om inddragelse af bynatur til infrastruktur- og byggeprojekter foreslår formanden, at lokaludvalget sætter en offensiv dagsorden for at bevare og forstærke Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi.
Konkret foreslår formanden, at lokaludvalget holder et borgermøde om Søerne .i april eller maj 2019, og at lokaludvalget udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet. Lokaludvalgets formandskab indgår i tovholdergruppen.
Tanken er at invitere politikere til borgermødet og at borgermødet har karakter af en manifestation af Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi og samtidig lægger op til en drøftelse af, hvordan disse værdier kan forstærkes. Mødet kan eventuelt indledes af oplægsholdere, der sætter Søernes værdi for København og københavnerne i et historisk og byplanmæssigt perspektiv.
Formanden foreslår, at beslutningerne i mødet den 13. december 2018 om borgermøde vedr. alternativer til skybudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og borgermøde med politikere om Sankt Jørgens Sø hermed bortfalder.
Indre By Lokaludvalg vil fortsat samarbejde med andre, bl.a. Nørrebro Lokaludvalg og Søinitativet, for at undgå en skybrudsløsning, der omfatter Sankt. Jørgens Sø. Derudover vil formanden tage initiativer, der fremmer lokaludvalgets synspunkter i sagen.
Økonomi
Det foreslås, at lokaludvalget afsætter 20.000 kr. til borgermødet. Der vil være udgifter til annoncering i lokale medier, lokaleleje, forplejning og evt. også honorar til en eller flere oplægsholdere.
Videre proces
Tovholderne planlægger og gennemfører borgermødet sammen med sekretariatet. Mødet holdes i april eller maj 2019. Lokaludvalget drøfter resultaterne af mødet i det efterfølgende lokaludvalgsmøde.
Beslutning
- Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Susan Brinck om, at borgermødet om Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi holder fokus på Sankt Jørgens Sø.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om at inddrage Nørrebro Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg og borgergruppen på Frederiksberg vedr. Sankt Jørgens Sø i planlægningen af borgermødet om Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Susan Brinck om at invitere politikere fra Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Folketinget med til borgermødet om Søernes herlighedsværdi og rekreative værdi.
- Lokaludvalget besluttede at afsætte 20.000 kr. til borgermødet.
- Lokaludvalget udpegede Bent Lohmann, Jens Erik Frandsen, Anton Skovle, Susan Brinck og Sally Mountfield til at planlægge og gennemføre borgermødet.
- Lokaludvalget godkendte, at beslutningerne i lokaludvalgsmødet den 13. december 2018 om at holde et borgermøde vedr. alternativer til skybudsprojektet for Sankt Jørgens Sø hermed bortfalder.
- Lokaludvalget besluttede at holde et borgermøde med politikere fra Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Folketinget om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, når der foreligger nyt om projektet.
- Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at lokaludvalget bemyndiger formanden til at stille Teknik- og Miljøforvaltningen spørgsmål om dyrelivet i Sankt Jørgens Sø.
Lokaludvalget godkendte, at formanden tager initiativer, der fremmer lokaludvalgets synspunkter i sagen, idet han tillige stiller Teknik- og Miljøforvaltningen spørgsmål om dyrelivet i Sankt Jørgens Sø.
- Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at formanden ikke orienterer Østerbro Lokaludvalg om lokaludvalgets beslutninger i denne sag.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at formanden beder Miljøpunkt Nørrebro og Nørrebro Lokaludvalg om en orientering om hvilke alternative lokale skybrudsløsninger til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, der arbejdes med.
Lokaludvalget bemyndigede formanden til at orientere Nørrebro Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro om lokaludvalgets beslutninger i
denne sag.