Mødedato: 07.02.2019, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

B-sag: Gademusikanter

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget om gademusicieren på strøg-gågaderne i Middelalderbyen.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget om gademusicieren på strøg-gågaderne i Middelalderbyen, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

En borger skrev den 17. december 2018 til lokaludvalget:

"Måske kan Indre bys lokaludvalg hjælpe. Kultorvet og Pladsen ved Trinitiatis/Rundetårn er hårdt belastet områder for Gademusikanter. Især den lille plads foran Rundetårn. er jo nærmest lukket af bygninger, så lyden ryger direkte ind i alles lejligheder og som du nok ved, er der ingen gademusikanter der holder regler om forstærker, tidspunkter etc. 

Det sidste må vi som beboere klare for politiet, der har erkendt, at de ikke har ressourcer, til at gøre noget ved det, derfor har vi brug for noget at henholde os til overfor gademusikanterne. 

I flyers fra kommunen, er vores område ikke nævnt, og derved må man formode at vi går under øvrige by. 

Jeg mener at Købmagergade - som begge pladser ligger på, hører under begrebet “strøget” og bør have de samme retningslinier her, for som du kan se, kan de jo starte allerede kl. 10,00 hvor der bor mennesker.

Hvad kan man gøre, for at få dette igennem, har du et godt bud."

 

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svar borgeren og lokaludvalget. Den 4. januar 2019 svarede Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Tak for din henvendelse om gademusikanter på Kultorvet og pladsen ved Trinitatis/Rundetårn. Jeg har fået oversendt din mail til besvarelse i Teknik- og Miljøforvaltningen fra Indre By Lokaludvalg. Jeg svarer dig, da det er mit ansvarsområde.

Først og fremmest har jeg stor forståelse for at det kan være generende med højlydt og langvarig musiceren, hvilket også er baggrunden for at vi har udformet de retningslinjer du henviser til. Desuden giver jeg dig ret i, at Købmagergade, herunder Kultorvet og pladsen ved Rundetårn, på mange områder er at sidestille med Strøget bl.a. når det gælder omfanget af gademusikanter.

I de gældende retningslinjer for gademusikanter og i Strøgmanualen er disse områder dog ikke nævnt som en del af Strøget – og er derfor at betragte som Øvrig by.

Vi har noteret os dine ønsker om at få Købmagergade inklusiv pladsen ved Rundetårn og Kultorvet omfattet af de samme retningslinjer som Strøget og vil tage dette med i betragtning ved en evt. fremtidig revidering af retningslinjerne.

I tilfælde af at der i fremtiden bliver ændret i de administrative retningslinjer, så vil politiet fortsat være den myndighed, som skal håndhæve de gældende vilkår overfor gademusikanter, der spiller ureglementeret."

 

En anden borger skrev den 11. juni 2018 til lokaludvalget:

"Vi har vores daglige gang herinde i de renoverede lokaler i Postgården på Købmagergade. Vi er selvsagt meget glade for vores centrale placering og omgivelser generelt.

For tiden oplever vi dog at alle de medarbejdere vi har siddende ud mod Købmagergade dagligt bliver enormt generet af de gademusikanter der står nede på gaden og spiller de samme 3 sange på repeat henover hele eftermiddagen. Det er en rigtig ærgerlig tendens og vi har svært ved at gennemskue hvad man stiller op i situationer som disse - vi har forsøgt at kontakte politiet, men det lader ikke til at det er et område de prioriterer deres resourcer. De få gange de er rykket ud, har de bedt musikanterne om at pakke sammen og flytte sig, men næste dag er de tilbage igen. Dernæst har er vi i visse tilfælde selv gået ned og bedt dem pænt om at de kunne flytte sig, hvilket de er villige til, men vender som oftest tilbage igen kort tid efter.

I forhold til lovgivningen på området overholder de ikke de fastsatte regler: De gør det for at tjene penge, de skal flytte hver time og mindst 200 meter væk fra hvor de spillede før, og så må lyden ikke overstige 60db. Samtlige punkter bliver ikke overholdt.

Har i nogle former for forslag til hvad vi kan gøre ved dette? Findes der en instans ved Københavns Kommune der behandler klage på området og kommer der i det hele taget noget ud af disse klager?"

 

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svar borgeren og lokaludvalget. Den 21. juni 2018 svarede Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Tak for din henvendelse til Indre By Lokaludvalg fra den 11. juni 2018 om gademusikanter på Købmagergade. Indre By Lokaludvalg har bedt teknik- og miljøforvaltningen om at svare dig.

Jeg har forståelse for, at I finder det generende med gademusikanter, som bliver stående på det samme sted i længere tid. Det er politiet, som kan håndhæve reglerne på området, og jeg kan forstå, at I har været i dialog med dem – det er så op til politiet at prioritere indsatsen i forhold til deres øvrige arbejde.

I Center for Trafik og Byliv behandler vi bl.a. ansøgninger til benyttelse af det offentlige vejareal. Der er dog tilfælde, som falder under en bagatelgrænse for, hvad der er nødvendigt at ansøge om tilladelse til. Herunder mange tilfælde af gadeoptræden.

”Retningslinjer for gadeoptræden” som du finder på www.kk.dk/arrangementer, er en vejledning til de tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt at ansøge, og indeholder retningslinjer for hvorledes man skal forholde sig, hvis man vil optræde uden en forudgående tilladelse.

Det er vigtigt at bemærke, at det drejer sig om retningslinjer og ikke om lovgivning. Kommunens håndhævelsesmuligheder er begrænsede, og kræver i praksis altid politiets medvirken. Det er nemlig kun politiet, som kan gennemtvinge håndhævelse og/eller pålægge de pågældende bøder.

Kommunen kan alene vejlede om retningslinjerne og kræve, at de pågældende ophører med at bruge vejarealet til gadeoptræden. Det sidste forudsætter dog, at der skal være tale om en gadeoptræden, der ikke ville kunne tillades, hvis der blev søgt om den. Hvis kommunens påbud ikke efterkommes, kan kommunen politianmelde forholdet.

Vi er i løbende dialog med politiet, og vil inddrage din henvendelse i vores dialog om støjproblemer i Indre By."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"Indre By Lokaludvalg får med jævne mellemrum henvendelser fra beboere og erhvervsdrivende om gener fra gademusikanter. Senest har folk skrevet til os om gademusikanter i Købmagergade og på Kultorvet.

Til vores overraskelse ser vi af Teknik- og Miljøforvaltningens svar på henvendelserne, at reglerne for gadeoptræden på strækningen Amagertorv-Købmagergade-Kultorvet-Frederiksborggade-Nørrport er mindre restriktive end reglerne for gadeoptræden på Strøget. 

Følgende  fremgår af forvaltningens folder fra 2013 om gadeoptræden:

"Hvor og hvornår
Optræden er tilladt inden for følgende tidsrum:

Strøget inkl. Gammeltorv/Nytorv samt Amagertorv og Højbro Plads:

Mandag – fredag 17.00-20.00
Lørdag – søndag 14.00-17.00

Rådhuspladsen og Kgs. Nytorv:
Alle dage 07.00-22.00

Øvrige by:
Mandag – torsdag 16.00-20.00
Fredag 15.00-20.00
Lørdag 10.00-17.00
Søndag 12.00-17.00
Søndag 12.00-17.00"

Regelsættet for de to strøg-gågader bør vær ens.

I det hele taget er der behov for at se på reglerne for gademusicieren, fordi:

  • den tekniske udvikling gør, at stort set alle gademusikere anvender forstærkere i forbindelse med deres optræden. Små transportable forstærkere er nu så billige, at alle har dem.
    • I folderen om gadeoptræden står der: "Du må ikke spille musik eller bruge nogen former

      for forstærker i forbindelse med din optræden."

  • Gademusikanterne er professionelle i den forstand, at de er der for at tjene penge, ikke for at underholde.
    • I folderen om gadeoptræden står der: "Du må ikke indsamle penge eller sælge noget."

  • Mange gademusikanter er samtidig amatører i den forstand, at de spiller de samme 2-3 melodier om og om igen, fordi de ikke kan andre melodier. De fleste garnerer tilmed deres musiceren med playback-musik.
    • I folderen om gadeoptræden stilles der desværre ikke krav til gademusikanternes færdigheder, men der står, at optræden ikke må være til gene for beboere

      eller forretningsdrivende.

  • Trods ovennævnte regler for, hvor og hvornår man må optræde, kan man opleve gademusikanter på Strøget til langt ud på aftenen.

  • Politiet håndhæver ikke reglerne for gadeoptræden.

Lokaludvalget foreslår, at I drøfter reglerne for gadeoptræden og beslutter, at gademusicieren på strøg-gågaderne i Middelalderbyen er forbudt. Det er en regel, som er nem at håndhæve for politiet.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget om gademusiceren på strøg-gågaderne i Middelalderbyen, der fremgår af løsningsafsnittet.

Til top