Vedligeholdelse af gader
Indre By Lokaludvalg skal beslutte at foreslå Teknik- og Miljøudvalget at oprette en pulje, der kan bruges til at håndtere gadevedligeholdelsesprojekter, der måtte blive fordyret, fordi man som i Gernersgade for nylig uventet får mulighed for at renovere, forskønne og klimasikre en gade med de oprindelige brosten i gaden.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg foreslår Teknik- og Miljøudvalget at oprette en pulje, der kan bruges til at håndtere gadevedligeholdelsesprojekter, der måtte blive fordyret, fordi man uventet får mulighed for at renovere, forskønne og klimasikre en gade med de oprindelige brosten i gaden.
- at Indre By Lokaludvalg spørger Teknik- og Miljøforvaltningen om i hvilke gader i Indre By, der er udlagt asfalt oven på brosten.
- at Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, hvad det skal gøre i forhold til situationen i Gernersgade jf. afsnittet "Problemstilling"..
Problemstilling
Gernersgade
Den 13. april 2021 skrev lokaludvalgsmedlem Lean Milo til Teknik- og Miljøforvaltningen, at han af beboere i området er blevet gjort opmærksom på, at man i forbindelse med renovering af gaderne i området har fjernet asfalten fra den del af Gernersgade, hvor der ligger byggeforeningshuse.
Han nævnte, at beboere i området har udtrykt ønske om, at man ikke lægger ny asfalt på brostenene, der dukkede op, da man fjernede den gamle asfalt i Gernersgade. Med synlige brosten vil man kunne sikre en lavere fart, støjdæmpning og få en gade, der passer til omgivelserne: En gammel “sjæl”, der vender hjem i gaden til glæde for hele kvarteret.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 20. april 2021, at der udlægges asfalt i Gernersgade, fordi der er tale om et såkaldt genopretningsprojekt, hvor der arbejdes efter en 1:1-løsning. Det betyder, at der udføres en 1:1 renovering af de eksisterende forhold, hvor det ydermere sikres, at forholdene opdateres med hensyn til trafiksikkerhed og tilgængelighed.
Genopretningsprojekter kommer ikke i høring i lokaludvalgene, da der ikke foretages ændringer af eksisterende forhold, men derimod er tale om en 1:1 renovering af det eksisterende. For mere information om genopretningsprojekter og hele Genopretningsprogrammet henviste Teknik- og Miljøforvaltningen til publikationen ”Et løft til vejene”. Se bilaget.
Den 21. april 2021 skrev Lean Milo bl.a. følgende til teknik- og miljøborgmesteren og Teknik- og Miljøudvalget:
"Alle som én er blevet afvist [af Teknik- og Miljøforvaltningen] med argumentet om, at man ikke høre naboer og/eller lokaludvalgets medlemmer når der er tale om en almindelig renovering/genopretnings projekt. Det i sig selv giver god mening, men vi er mange der er overrasket over, at forvaltningen ikke har gjort sig umage, og undersøgt hvad den oprindelige belægning egentlig består af – nemlig brosten der har ligget i området i mange hundrede år, og som lå lige under den asfalt der blev lagt tilbage i 80érne. Et genopretningsprojekt vil derfor give bedst mening, hvis man erstatter med brosten!
Når vi henvender os for at gøre opmærksom på at den oprindelige belægning – som er intakt (se vedhæftet billede og video materiale) - bliver mange dybt frustreret over at få besked om at man vil udlægge asfalt da man renovere og erstatter med den eksisterende belægning! Jamen – den eksisterende belægning er jo brosten?!
Der er flere problemstillinger I dette som jeg håber du som borgmester og I som medlemmer vil tage stilling til:
- Vil det være hensigtsmæssigt, nu hvor vi har lokaludvalg med repræsentanter fra alle kvarter i byen, at lade disse repræsentanter fra kvarteret hvor renoveringen skal ske, blive involveret?
- I områder hvor vi har fredet bygninger vil I som politikere mene, at der i Teknik- og Miljøforvaltningen skal renoveres på baggrund af “nylig udlagte materialer” eller bør der ske en historisk vurdering af området, og en teknisk vurdering af mulighederne for at renovere med respekt for historien og områdets sjæl?
- Vil du som medlem af Teknik- og Miljøudvalget arbejde for at vi får en ændring af den eksisterende arbejdsgang, således at et genopretningsprojekt bliver underbygget af områdets karakter/historie?
- Er du som politiker tilhænger af at vi i Købehavn renoverer med brosten som i forhold til afledning af regnvand, og bedre til at underbygge byens historie, er bedre end asfalt? Jeg inspireres selv af det smukke renoveringsresultat der er skabt I Linnésgade!
- Bør I som politikere pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at anvende flere af klimamålene ved genopretningsprojekter, og dermed bl.a. vise beboere, at vi som kommune går ind for bæredygtig renovering & genbrug af materialer?
- Vil du som politiker gå ind i denne sag, og hjælpe os beboere i området med at vi sikre, at en renovering vil ske med respekt for områdets karakter, og dermed opfordre Teknik- og Miljøforvaltningen til at etablere ny belægning med de eksisterende brosten?"
Sagen har været omtalt i medierne og efterfølgende har en borger med mail den 23. april 2021 gjort lokaludvalget opmærksom på hans henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om sagen:
Han skrev bl.a., at det er en fejl at asfaltere i Gernersgade,
- da brosten har et skønt æstetisk udseende netop i de smukke kulturmiljøer omkring Nyboder.
- da brostenene i sig selv er en naturlig fartdæmpende foranstaltning, der gør, at bilerne sænker farten. Der bor mange børnefamilier i området, men der i de fleste gader ikke etableret cykelstier, så biler og cykler deles om pladsen.
- da brosten og granitsten har den fordel frem for asfalt, at regnvandet ledes ned i jorden. Man kan med brosten undgå decideret skybrudssikring med de store riste (afløbsrender), der skal opsamle regnvandet.
Borgeren foreslog, at man lægger flade cykelvenlige specialfremstillede granitsten som i f.eks. Niels Hemmingsens Gade og ved Cirkelbroen på Christianshavn, som gør, at cyklisterne kan køre uden de store rysteture.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget foreslår Teknik- og Miljøudvalget at oprette en pulje, der kan bruges til at håndtere situationer som den i Gernersgade. Dvs. en pulje til gadevedligeholdelsesprojekter, der måtte blive fordyret, fordi man uventet får mulighed for at renovere, forskønne og klimasikre en gade med de oprindelige brosten i gaden.
Formanden foreslår desuden, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøforvaltningen om i hvilke gader i Indre By, der er udlagt asfalt oven på brosten.
Endelig foreslår formanden, at lokaludvalget drøfter og beslutter, hvad det skal gøre i forhold til situationen i Gernersgade.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
- Lokaludvalget besluttede at foreslå Teknik- og Miljøudvalget at oprette en pulje, der kan bruges til at håndtere gadevedligeholdelsesprojekter, der måtte blive fordyret, fordi man uventet får mulighed for at renovere, forskønne og klimasikre en gade med de oprindelige brosten i gaden.
- Lokaludvalget besluttede at spørge Teknik- og Miljøforvaltningen om i hvilke gader i Indre By, der er udlagt asfalt oven på brosten.
- Lokaludvalget drøftede, hvad det skal gøre i forhold til situationen i Gernersgade. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- I Middelalderbyen er brosten blevet fjernet i portoverkørsler.
- Der er tilsyneladende en stående ordre i Teknik- og Miljøforvaltningen om, at brosten skal fjernes.
- Det bør undersøges, hvad det betyder, at man renoverer en gade 1:1.
- I Teknik- og Miljøforvaltningens "Et løft til vejene" står der, at veje binder bygninger sammen.
- Spørgsmålet er, om brostenene i Gernersgade er fredet.
4. Lokaludvalget besluttede at bemyndige formanden til at bede Teknik- og Miljøudvalget om at retablere Gernersgade med brosten uden ny asfalt.