Mødedato: 05.05.2022, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Bredgade

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte og beslutte, om det skal bemyndige formanden til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget, at lokaludvalget ønsker en bredere cykelsti i Bredgade.

Indstilling

Sekretariatet foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, om det skal følge medlemsforslaget, som fremgår af afsnittet "Problemstilling", og bemyndige formanden til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget, at lokaludvalget ønsker en bredere cykelsti i Bredgade.

Problemstilling

Medlemsforslag fra Niels Kongshaug:

"Mit punkt om bredere cykelstier blev behandlet kort på byudviklingsmødet. Kjeld (Kjeld  A. Larsen) henviste det til almindelig behandling på et lokaludvalgsmøde. Det gør jeg så nu.

Punktet er, at kommunen ikke kan finde en teknisk løsning, så cykelstien bliver bredere, samtidig med at antallet af cyklende falder. De to ting hænger sammen, fordi cykelstien er farlig og skræmmer cyklende væk.

Jeg har nogle forslag. Mit forslag er, at lokaludvalget vedtager, at vi ønsker en bredere cykelsti, og at vi forelægger det for Teknik- og Miljøudvalget snarest muligt."

 

Niels Kongshaug henviser til en mail, som han den 23. marts 2022 sendte til lokaludvalgets Byudviklingsgruppe. Uddrag fra mailen:

"Her er nogle billeder, som illustration til min pointe. Den er, at cykelstien kunne være gjort bredere uden andet end nytænkning, eller en dialog med Indre By Lokaludvalg om vores bydels problemer. 

Historisk er sagen den, at der kom cykelstier i Bredgade og Store Kongensgade efter en del protester bl.a. fra politiet. Da de så var bygget alligevel, blev der lavet et stort regnvandsprojekt efter omfattende vandskader bl.a. hos min A/B og Idas Davidsen, der holdt lukket i flere år. 

Derpå opdagede Teknik- og Miljøforvaltningen, at cykelstierne var for smalle, og de laver stien i Store Kongensgade bredere, en masse spildte penge, men det det jo nemt at sige bagefter.

Men cykelstien i Bredgade skete der ikke noget med. Mit gæt er, at der er nogle normer og tankegange i Teknik- og Miljøforvaltningen, bl.a. at cykelstier skal være hævet over vejbanen, og ligge under fortovet. På grund af den brede jernrist over regnvandsbrønden, vidste Teknik- og Miljøforvaltningen ikke, hvordan dette kunne ske i Bredgade.

Min pointe (-r) er, at 

  • cykelstier ikke SKAL være højere oppe end vejbaner, de skal blot være adskilte.
  • en skrå cykelsti er ikke god
  • riste kan man godt cykle på

Mine billeder viser, hvordan man andre steder, bl.a. Holland, adskiller biler og cyklister.

Billedernes titler fortæller billedernes indhold.

Jeg sender billederne så alle har dem på jeres computere og så alle kan se dem tydeligt. I morgen kan vi så tale om, hvad vi kan gøre, for at få en bredere cykelsti i Bredgade.

Og læs her: https://www.magasinetkbh.dk/indhold/faerre-cykler-kobenhavn. (Grunden til at der cykler færre nu, er bl.a at cykelstien i Bredgade er så dårlig.)"

Billederne, som Niels Kongshaug omtaler, ses i bilaget.

Løsning

Sekretariatet foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om det skal følge medlemsforslaget og bemyndige formanden til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget, at lokaludvalget ønsker en bredere cykelsti i Bredgade.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af lokaludvalgets beslutning.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede, om det skal følge medlemsforslaget, som fremgår af afsnittet "Problemstilling". Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Lokaludvalget skal bede om foretræde for Teknik- og Miljøudvalget om den trafikale situation i Bredgade.
    • Der er kø i Bredgade.
    • Kommunen skal få flere til at cykle, men cykelstien i Bredgade er smal.
    • Cykelstier skal være i eget tracé og ikke være på niveau med kørebanen.
    • Af- og pålæsning på cykelstier er et problem.
    • Lokaludvalget skal ikke følge medlemsforslaget.
    • Der skal ikke være for store niveauspring mellem kørebane, cykelsti og fortov.
    • Lokaludvalget bør drøfte og tage beslutning om, hvordan cykelstier som princip skal indrettes, herunder fx hvordan afløbsriste placeres på cykelstierne.
    • Lokaludvalget kan tale med projektlederen i forvaltningen, som stod for cykelstiprojektet i Bredgade.
    • Man skal passe på fodgængerne. Fx kender turister til fods ikke cykelkulturen i København.
    • Der skal ikke ændres noget i Bredgade.
    • Cyklestierne er sikre, men de bør være mere brede og andre trafikarter på cykelstierne et problem.
    • Lokaludvalget bør gøre opmærksom på kapacitetsproblemerne på cykelstierne. Man bør prioritere plads til cyklister i gaderne. Der bør ses på de anbefalede standarder for cykelstier.
    • Cykelstier skal være for cyklister. Andre trafikarter på cykelstierne skaber utryghed.
    • Der bør være en hastighedsgrænse for den motoriserede trafik på 30 km/t. i Indre By.
    • Cyklisterne bør væk fra gaderne. De skal have deres egen cykelveje.

  2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen om et møde om forholdene i Bredgade og om cykelstier generelt.
Til top