Evaluering af Borgerrepræsentationens adfærdskodeks
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller,
- at Gruppeforpersonskredsen tager opsummeringen af spørgeskemaundersøgelsen (vedlagt som bilag 1) til efterretning,
- at Gruppeforpersonskredsen evaluerer Borgerrepræsentationens adfærdskodeks (vedlagt som bilag 2) og herunder drøfter, om der er behov for justeringer heraf,
- at Gruppeforpersonskredsen godkender, at evalueringen af adfærdskodekset fremover vil ske via drøftelser i Gruppeforpersonskredsen, idet der på et fast, tilbagevendende punkt på kredsens dagsordener gives mulighed for at drøfte det generelle arbejdsmiljø i Borgerrepræsentationen.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Borgerrepræsentationens Sekretariat udførte i foråret 2021 en spørgeskemaundersøgelse blandt Borgerrepræsentationens medlemmer om deres oplevelser med krænkende adfærd politikere imellem som led i udarbejdelsen af Borgerrepræsentationens adfærdskodeks.
I forbindelse med vedtagelsen af adfærdskodekset i juni 2021, blev det af Borgerrepræsentationen besluttet, at kodekset skulle evalueres hvert andet år, f.eks. i form af en gentagelse af spørgeskemaundersøgelsen. Dette blev bekræftet i februar 2022, da nytiltrådte samling (2022-2025) tog stilling til kodekset.
Borgerrepræsentationens Sekretariat har i december 2023 gentaget spørgeskemaundersøgelsen og afrapporterer med denne indstilling på undersøgelsen og lægger på den baggrund op til en evaluering af Borgerrepræsentationens adfærdskodeks.
Løsning
Spørgeskemaundersøgelsen er blevet gennemført i december 2023 blandt alle medlemmer af Borgerrepræsentationen, herunder medlemmer på orlov, disses suppleanter samt alle suppleanter, der på tidspunktet for undersøgelsen havde deltaget i mere end et møde i Borgerrepræsentationen, i alt 63 personer.
Opsummeringen af besvarelserne er vedlagt denne indstilling som bilag 1.
Undersøgelsen viser, at der stadig forekommer hændelser politikerne i mellem, som opleves som ubehagelig, stødende eller som seksuelle krænkelser. Se nærmere herom i bilag 1.
Et af de fremtrædende resultater ved spørgeskemaundersøgelsen er dog også, at der er en lav svarprocent. Omkring 36 % af respondenterne har gennemført en besvarelse. Til sammenligning var svarprocenten ca. 50 % ved spørgeskemaundersøgelsen i 2021.
Den lave svarprocent kan medvirke til, at resultaterne af undersøgelsen ikke kan siges at være repræsentative for hele Borgerrepræsentationen og kan også fortolkes som værende udtryk for manglende tilslutning til selve undersøgelsen.
Det kan dog udledes af spørgeskemaundersøgelsen, at der stadig forekommer krænkende adfærd samt uønskede seksuelle hændelser blandt politikerne i Borgerrepræsentationen. Det er dog svært at sige noget konkret om udviklingen i f.eks. forekomsten eller arten af uønsket adfærd, da svarprocenten vedr. begge undersøgelser har været relativt lav. Det bemærkes dog, at hvor 56% af respondenterne i undersøgelsen foretaget i 2021 svarede, at de havde oplevet adfærd, de fandt ubehagelig eller stødende, i forbindelse med deres virke som politikere på Københavns Rådhus, er det i 2023 faldet til 38 % af respondenterne.
Svarprocenten kan være et udtryk for, at en spørgeskemaundersøgelse ikke på bedste måde imødekommer det behov eller ønske der måtte være blandt medlemmerne for at arbejde med forebyggelse af krænkende adfærd i Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen foreslår på baggrund af den lave svarprocent, at adfærdskodekset fremadrettet evalueres gennem drøftelser i Gruppeforpersonskredsen, fremfor gennem spørgeskemaundersøgelser.
Økonomiforvaltningen lægger med denne indstilling op til en drøftelse i Gruppeforpersonskredsen af, hvordan det fremadrettede arbejde med forebyggelse af krænkende adfærd i Borgerrepræsentationen skal tilrettelægges.
Det foreslås også at Gruppeforpersonskredsen fremadrettet optager et fast punkt på dagsordenen til møderne i kredsen, hvor der gives mulighed for at drøfte det generelle arbejdsmiljø i Borgerrepræsentationen. Denne praksis kan endvidere tilføjes i adfærdskodekset, således at det fremgår her, hvordan opfølgningen skal ske.
En af pointerne fra spørgeskemaundersøgelsen var, at det er et grundvilkår i arbejdet som politiker, at man er uenig med hinanden og at det er denne uenighed, der til tider kan opleves voldsom. En anden pointe var at en af årsagerne til, at politikerne i Borgerrepræsentationen går skævt af hinanden er, at de ikke kender hinanden tilstrækkeligt godt og at det er på den baggrund konflikterne opstår.
Så meget desto vigtigere synes det at være, at medlemmerne har løbende drøftelser med hinanden om forståelsen af kodekset, forståelsen af, hvordan man gebærder sig over for hinanden og hvor de usynlige grænser går samt hvad man gør, hvis man er gået over en andens grænser.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Økonomiforvaltningen igangsætter ikke yderligere spørgeskemaundersøgelser.
Beslutning
Gruppeforpersonskredsens beslutning i mødet fredag den 31. maj 2024
Olivia Tilde Fryd Nilsson (Borgerrepræsentationens Sekretariat) var til stede under behandling af dagsordenspunktet af hensyn til sagens oplysning.
Gruppeforpersonskredsen drøftede indstillingen og tog opsummeringen af spørgeskemaundersøgelsen til efterretning.
Kredsen besluttede herefter at gentage spørgeskemaundersøgelsen blandt medlemmerne af Borgerrepræsentationen, med udsendelse efter det førstkommende møde i Borgerrepræsentationen i 2025.