Mødedato: 31.05.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Drøftelsessager i Borgerrepræsentationen

Se alle bilag
 
 
 
På mødet i Gruppeforpersonskredsen (GFK) den 23. februar 2024 anmodede kredsen om en sag om muligheden for at have drøftelsessager på dagsordenen til møder i Borgerrepræsentationen (BR).

Indstilling

Indstilling om,

  1. At Gruppeforpersonskredsen drøfter nedenstående modeller i afsnittet, ”Løsning” og beslutter, om forvaltningen skal arbejde videre med én eller flere af dem.

(Økonomiforvaltningen)

Problemstilling

På dagsordenen til mødet i GFK den 23. februar 2024 var der en sag om anvendelsen af initiativretten til BR-møder. Kredsen drøftede her blandt andet de politisk vedtagne rammer for forespørgsler, og de lovbestemte rammer for initiativretten og medlemsforslag.

I forlængelse heraf anmodede kredsen om, at få forelagt en sag med muligheden for at have drøftelsessager på dagsordenen til møder i BR.

Typisk er sager til BR, herunder medlemsforslag, enten sager til godkendelse eller sager til efterretning. Forespørgsler er efter de nuværende rammer alene til brug for oplysning af sager og der kan ikke i den forbindelse stilles spørgsmål til borgmesterens holdning i den indmeldte forespørgsel.

Medlemmerne kan naturligvis altid give udtryk for deres politiske holdninger i forbindelse med sagernes behandling i BR, men der er ikke tradition for sager på BR, hvor der alene lægges op til en drøftelse af et givet emne.

Nedenfor gennemgås nogle forslag til muligheden for drøftelsessager på dagsordenen til møder i BR.

Løsning

Model A – Ændring af rammerne for forespørgsler

Retten til at få forespørgsler på dagsordenen til BR fremgår af BRs forretningsorden § 10. Der er således tale om en rettighed, som BR selv har besluttet.

Derudover har GFK vedtaget ”Rammer for arbejdet i Borgerrepræsentationen” (bilag 1), hvor rammerne for forespørgsler er beskrevet.

Man kan overveje at ændre rammerne for forespørgsler sådan, at der udover at sagen oplyses af den relevante borgmester lægges op til en efterfølgende politisk debat af de rejste spørgsmål, hvor ordet gives frit. Der kan således lægges op til en debat med indlæg fra talerstolen/medlemmernes plads uden at debatten tager udgangspunkt i spørgsmål/svar til/fra borgmesteren, sådan som det er tilfældet i dag.

Det bemærkes at BR, uanset ændrede rammer for forespørgsler, ikke kan pålægge eller forpligte en borgmester eller andre medlemmer at til udtrykke deres politiske holdninger.

Modellen kræver en ændring af forretningsordenen.

 

Model B – Medlemsforslag med drøftelsespunkter

En anden model for drøftelsessager er at få sådanne på dagsordenen via medlemsforslag. Der er derved ikke noget til hinder for, at et medlemsforslag går ud på at drøfte en sag eller et emne i BR-salen. Man kan forestille sig to versioner af et sådan medlemsforslag:

  1. Direkte forslag med punkt om at drøfte/debattere et emne. Det kan her være nærliggende at overveje, om forslagsstiller bør vedlægge politikersvar, artikel, e.l. således at det tydeligt fremgår, hvad der skal drøftes/debatteres, og så medlemmerne har noget konkret at drøfte ud fra. Det bemærkes, at forslagsstiller ikke kan stille et forslag, som på forhånd forpligter forvaltningen til at oplyse en sag ved f.eks. at indhente oplysninger, skrive notater/redegørelser eller lign. til brug for drøftelsen i BR. Men forslagsstiller kan som nævnt ovenfor vedlægge svar på politikerspørgsmål.
  2. Forslag om en efterfølgende drøftelsessag. Her kan medlemsforslaget gå ud på, at BR skal godkende, at forvaltningen til et efterfølgende møde i BR forbereder en drøftelsessag om et givent emne. Hvis forslaget bliver vedtaget kan forvaltningen så oplyse sagen, så en drøftelse på et kommende møde kan ske på et oplyst grundlag. Her bør forslagsstiller også være opmærksom på, at det tydeligt skal fremgå af medlemsforslaget, hvad det er, man ønsker, der skal udarbejdes en sag om.

Modellen kræver umiddelbart ikke en ændring af forretningsordenen, men bør i givet fald beskrives nærmere i ”Rammer for arbejdet i Borgerrepræsentationen”.

Fælles for ovenstående modeller er, at der skal være tale om et kommunalt anliggende. Det er her værd at holde sig for øje, at et emne godt kan være et kommunalt anliggende uden, at kommunen har en selvstændig kompetence, f.eks. til at træffe afgørelser over for borgerne. Det ses eksempelvis jævnligt i de sager, hvor det foreslås, at kommunen sender et brev til regeringen om, at denne træffer bestemte beslutninger på områder, hvor kommunen har en interesse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Gruppeforpersonskredsen beslutter, at forvaltningen skal arbejde videre med en eller begge af modellerne beskrevet i indstillingen, vil forvaltningen vende tilbage til kredsen med en sag herom.

 


Beslutning

Gruppeforpersonskredsens beslutning i mødet fredag den 31. maj 2024

Gruppeforpersonskredsen drøftede indstillingen.

Et flertal af de tilstedeværende, stemmeberettigede medlemmer besluttede at anbefale indstillingens Model A ”Ændring af rammerne for forespørgsler” overfor Borgerrepræsentationen (Det Konservative Folkeparti, SF, Alternativet og Dansk Folkeparti stemte for, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Radikale Venstre stemte imod).

Til top