Anvendelse af initiativretten i BR-salen
Gruppeforpersonskredsen har på formøde til BR-mødet den 1. februar 2024 tilkendegivet et ønske om at drøfte anvendelsen af initiativretten.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller,
- at Gruppeforpersonskredsen drøfter anvendelsen af initiativretten.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Medlemsforslag
Retten til at få medlemsforslag på dagsordenen til Borgerrepræsentationen (BR) fremgår direkte af styrelseslovens § 11.
Forespørgsler
Retten til at få forespørgsler på dagsordenen til Borgerrepræsentationen fremgår af BR's forretningsorden § 10.
Forespørgsler er således ikke på samme måde som medlemsforslag en lovmæssig rettighed, men derimod en rettighed, som BR selv har besluttet. BR er således ikke forpligtede til at have denne mulighed, og kan afskaffe instituttet med en ændring af forretningsordenen.
Se i øvrigt kap. 1 og 2 i ”Rammer for arbejdet i Borgerrepræsentationen” for yderligere information om hhv. medlemsforslag og forespørgsler, jf. bilag 1.
Løsning
Sekretariatets rolle
Medlemsforslag
Når sekretariatet modtager medlemsforslag fra partierne, tjekkes der primært for følgende:
- Lovlighed
- Om der er tale om et kommunalt anliggende
- Om forslaget/beslutningen har den fornødne klarhed
- Om forslaget tidligere har været behandlet i samme funktionsperiode
- Sammenhæng mellem overskrift, at-punkter og motivation
Det bemærkes hertil, at et medlemsforslag godt kan opfylde betingelsen om, at der skal være tale om et kommunalt anliggende, uanset at kommunen ikke har den formelle kompetence til at træffe beslutninger på området, når blot kommunen har en tilstrækkelig interesse i sagen. Det kan f.eks. være tilfældet ved medlemsforslag, hvor der foreslås at sende breve til regeringen/eksterne parter.
Sekretariatet har altid en dialog med forslagsstillere, hvis der er anledning til det ud fra ovenstående punkter, og på den baggrund sker det ofte, at ordlyden af medlemsforslagene ændres i forhold forslagsstilleres oprindelige udkast.
Hvis forslagsstiller ikke er enig i sekretariatets forslag til rettelser, har forslagsstiller altid ret til at få sit forslag på dagsordenen med sin egen formulering. Hvis sekretariatet vurderer, at BR bør være opmærksom på disse forhold, lægges der er et notat herom på sagen til dagsordenen. Det kan f.eks. være, hvis indholdet er ulovligt, eller hvis der ikke er tale om et kommunalt anliggende.
Forespørgsler
Når sekretariatet modtager forespørgsler fra partierne, tjekkes der for følgende:
- Om der er tale om et kommunalt anliggende
- Om forespørgslen er stillet til den korrekte borgmester, ad. ressort
- Om der er spørgsmål til borgmesterens politiske holdninger
Det bemærkes hertil, at uanset at der i forespørgslen ikke er spørgsmål til borgmesterens politiske holdning, kan disse forekomme under debatten i salen.
Medlemsforslag/forespørgslers øvrige indhold
Det er som det helt klare udgangspunkt ikke sekretariatets opgave at påvirke forslagsstiller til at ændre et forslag/forespørgsel, som på den ene side opfylder de formelle krav, men som på den anden side forekommer uhensigtsmæssigt, herunder f.eks. på grund af det politiske indhold, timing, eller øvrige igangværende processer. Det skyldes, at forslag/forespørgsler er en rettighed som tilkommer det enkelte medlem, samt at sekretariatets skal være partipolitisk neutralt.
Men hvis sekretariatet sidder inde med en viden om, at et medlemsforslag er uhensigtsmæssigt, f.eks. fordi, det griber ind i en allerede eksisterende proces, emnet er meget komplekst, eller hvis der er tale om uhensigtsmæssig timing, vejledes forslagsstiller naturligvis om dette. Det forekommer jævnligt, at forslagsstiller i sådanne situationer (i det væsentlige) fastholder sig forslag.
Da der er tale om en rettighed efter styrelsesloven og forretningsordenen, kan man heller ikke indføre kvoter for antal af medlemsforslag/forespørgsler til den enkelte dagsorden i BR. Det kan hertil bemærkes, at det ikke er usædvanligt, at der er 10 eller flere initiativretssager i form af medlemsforslag og forespørgsler på BR-dagsordenerne.
Forslagsstillere kan dog til enhver tid selv vælge at trække medlemsforslag/forespørgsler fra dagsordenen, også efter dagsordenen publiceres en uge før mødet, og efter at man har haft anledning til at orientere sig i denne.
Det kan endeligt bemærkes, at det er et emne, som det kommunale tilsyn (Ankestyrelsen) har fokus på. For nylig har en kommune således fået kritik for, at det var i strid med styrelseslovens § 11, da en borgmester undlod at optage et medlemsforslag på dagsordenen i den form, som forslagsstiller oprindeligt ønskede det.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
-
Beslutning
Gruppeforpersonskredsens beslutning i mødet fredag den 23. februar 2024
Indstillingen blev drøftet, herunder behovet for at have sager på dagsordenen til møder i Borgerrepræsentationen med mulighed for politiske drøftelser om kommunale anliggender.
Kredsen anmodede på den baggrund forvaltningen om at vende tilbage med en sag om dette.