Initiativer til bredere borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller,
1. at gruppeformandskredsen drøfter de i løsningsafsnittet beskrevne initiativer til bredere borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene.
Problemstilling
Der er aktuelt stort fokus på demokratisering og samskabelse i den offentlige sektor. En række kommuner, både inden- og udenfor landets grænser, arbejder på at styrke borgerinddragelse, lokale fællesskaber og involvering af flere aktører i opgaveløsning og velfærdsudvikling. Trenden forstærkes af, at nye digitale kanaler og sociale medier radikalt øger mulighederne for dialog og involvering.
Københavns Kommune skal gribe både den nye dagsorden og de nye digitale muligheder til at nytænke samspillet med borgere, organisationer og virksomheder.
Økonomiforvaltningen har derfor til brug for gruppeformandskredsens drøftelser på mødet den 22. juni 2018 udarbejdet en række forslag til initiativer til bredere borgerinddragelse samt ny struktur for lokaludvalgene.
Løsning
Bredere borgerinddragelse
Dialog, innovation og inddragelse foregår ikke kun i lokaludvalgene, men er og bør være en integreret del af hele kommunens virke og beslutningsgange. Nytænkning og revitalisering af borgerinddragelsen skal derfor ikke kun have fokus på justering af eksisterende lokaludvalgsorganisering, men tænkes i en bredere sammenhæng.
Til brug for gruppeformandskredsens drøftelser har konsulent Anne Tortzen udarbejdet et inspirationsnotat om ” Borgerinddragelse og samskabelse i byer - Syv internationale tendenser”. Se bilag 1. Notatet er baseret på desk top research foretaget af Anne Tortzen, Center for Borgerdialog suppleret med faglig rådgivning fra lektor ved RUC og ekspert i lokaldemokrati, Annika Agger.
I notatet præsenteres syv aktuelle tendenser i borgerinddragelse og samskabelse, som er på dagsordenen i en række vestlige storbyer:
- Borgerforslag
- Borgerbudgetter
- Co-creation – open innovation labs
- Problem-orienterede indsatser – ‘minipublics’
- Sted-baserede indsatser
- Samskabelse af offentlig velfærd
- Initiativer for at sikre transparens og mangfoldighed
Økonomiforvaltningen har til brug for drøftelserne i gruppeformandskredsen udarbejdet en PowerPoint præsentation, hvor ovenstående tendenser gennemgås. Se bilag 2.
Ny struktur for lokaludvalg
Der er behov for at se mere grundlæggende på lokaludvalgenes struktur. Borgerrepræsentationens Sekretariat har identificeret følgende relevante emner, der skal adresseres i drøftelserne af ny struktur for lokaludvalgene:
- Koncept for lokaludvalgene
- Styrkelse af lokaludvalgenes legitimitet
- Antal og geografisk afgrænsning af lokaludvalg
- Administrativ organisering
Økonomiforvaltningen har til brug for drøftelserne i gruppeformandskredsen udarbejdet et notat med forslag til modeller for en fremtidig struktur for lokaludvalgene. Se bilag 3 og 4.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Økonomiforvaltningen vil efter gruppeformandskredsen arbejde videre med de to spor med henblik på at præsentere konkrete modeller og løsningsforslag for gruppeformandskredsen på dets møde fredag den 2. november 2018. Efter gruppeformandskredsens møde den 2. november 2018 vil Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt en sag til politisk behandling. Arbejdet forventes afsluttet foråret 2019.
Arbejdet forankres i Borgerrepræsentationens Sekretariat med inddragelse af relevante enheder i Økonomiforvaltningen samt fagforvaltningerne. Der nedsættes to arbejdsgrupper, der har til opgave at udarbejde forslag til modeller for henholdsvis bredere borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene.
Arbejdsgruppen ”Bredere borgerinddragelse” vil koordinere deres arbejde med det igangværende arbejde omkring ”Sammen om byen” og kan i fornødent omfang trække på konsulent Anne Tortzen.
Arbejdsgruppen ”Ny struktur for lokaludvalgene” vil i arbejdet inddrage lokaludvalgene og deres sekretariater.
Seminar om borgerinddragelse
Der vil endvidere blive planlagt et aften-seminar for gruppeformandskredsen (evt. åbent for interesserede BR-medlemmer) med en række kortere inspirationsoplæg om borgerinddragelse fra eksterne og efterfølgende plenumdrøftelse. Seminaret vil blive planlagt med bistand fra en ekstern konsulent f.eks. konsulent Anne Tortzen.
Beslutning
Gruppeformandskredsens beslutning i mødet den 22. juni 2018
Indstillingen blev drøftet.