Mødedato: 20.04.2018, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Officiel modtagelse for hjemvendte soldater, civile personer, beredskabsfolk, politifolk, o.l.

Se alle bilag
Københavns Kommune har modtaget henvendelse fra Danmarks Veteraner vedr. ønske om, at alle veteraner fra Københavns Kommune hvert år inviteres til den allerede eksisterende markering for hjemvendte soldater, civile personer, beredskabsfolk, politifolk, o.l. som det sidste år har været udsendt til krigsområder.

Indstilling

Det indstilles, at gruppeformandskredsen overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at deltagerkredsen til den allerede eksisterende markering af udsendte til krigsområder udvides, således at fra 2018 inviteres alle veteraner fra Københavns Kommune, sammen med de hjemvendte soldater, civile personer, beredskabsfolk, politifolk, o.l. som det sidste år har været udsendt til krigsområder.

Problemstilling

Københavns Kommune har modtaget henvendelse fra Danmarks Veteraner vedr. ønske om, at alle veteraner fra Københavns Kommune hvert år inviteres til den allerede eksisterende markering for hjemvendte soldater, civile personer, beredskabsfolk, politifolk, o.l. som det sidste år har været udsendt til krigsområder.

Veterancentret oplyser at, der bor 3239 veteraner i Københavns Kommune, men at der skal forventes at kun ca. 10% af dem vil deltage, dvs. der er tale om omkring 300 deltagende veteraner.

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning den 10.02.2011 afholdes der hvert år den 5. september, på Københavns Rådhus, en officiel modtagelse for hjemvendte soldater, civile personer, beredskabsfolk, politifolk o.l. som det sidste år har været udsendt til krigsområder. Til arrangementet deltager der ca. 600 soldater og deres pårørende.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til om deltagerkredsen til den allerede eksisterende markering skal udvides, således at fra 2018 inviteres alle veteraner fra Københavns Kommune, sammen med de hjemvendte soldater, civile personer, beredskabsfolk, politifolk o.l. som det sidste år har været udsendt til krigsområder.

Løsning

Borgerrepræsentationens Sekretariats vurdering

Det er Borgerrepræsentationens Sekretariats vurdering, at Københavns Kommune har en interesse i at markere flagdagen for hjemvendte soldater, politifolk, beredskabsfolk mv., for på den måde at udvise støtte og opbakning til borgere, der har ydet en særlig indsats til gavn for hele landet. Dette er støttet af tilsynets udtalelse af den 8. december 2010 vedr. anmodning om forhåndsudtalelse vedr. Københavns Kommunes markering af danske soldaters hjemkomst (Jfr. bilag 2).

Borgerrepræsentationens Sekretariat har forhørt sig hos en række kommuner omkring, hvordan de afholder det tilsvarende arrangement. Kommunerne har oplyst følgende:

Frederiksberg Kommune. Kommunen holder en markering for tidligere udsendte af Danmark i international tjeneste hvert 5. september. Arrangementet består af et program på Rådhuspladsen fra 14.00-18.00 med aktiviteter for alle borgere i samarbejde med Den Kongelige Livgarde, Veteranhjemmet, KFUM og Beredskabsforbundet, samt en stående reception på rådhuset for tidligere udsendte borgere og deres pårørende.

Århus Kommune. Kommunen har igennem de sidste 9 år markeret dagen sammen med Forsvaret i Aarhus og Komiteen for monumentet for Danmarks udsendte ved Marselisborg Slot. Dagen markeres ved et formiddagsarrangement for veteranerne, først med paraden og tale af borgmester i Mindeparken ved Marselisborg Slot og herefter med en reception for deltagerne. Denne foregår på den nærliggende Travbanes restaurant.  Endvidere afholder Veteranhjemmet i Aarhus et arrangement sidste på eftermiddagen/aftenen, for de veteraner som har lyst til at deltage.

Aalborg Kommune. Kommunen markerer flagdagen med:

  • Militærparade ved Aalborg Kaserner/Trænregimentet
  • Arrangement på en central plads i Aalborg Centrum
  • Taler v/borgmester
  • Taler v/garnisonskommandanten
  • Reception på Aalborg Rådhus

Det er Aalborg Kaserner, der står for at planlægge/arrangere dagen. Aalborg Kommune betaler for receptionen på Aalborg Rådhus.

Odense Kommune. Kommunen inviterer ca. 1.000 veteraner med ledsager til at deltage i en reception på Odense Rådhus. I 2017 deltog i alt ca. 175 personer. Det var veteraner, ledsagere, fanebærere og orkester samt byrådsmedlemmer fra Odense Kommune.

Arrangementet begynder med en paradeopstilling på Flakhaven (Rådhuspladsen), hvor veteraner, fanebærer og orkester tager opstilling og Odenses borgmester holder en tale for veteranerne. Talen varer ca. 5-7 minutter. Derefter er alle inviteret til reception i Festsalen, hvor der bliver serveret en stående buffet. Under receptionen afholdes der en tale fra militærets side. Deltagerne fra Odense Kommune er borgmesteren, stadsdirektøren og de byrådsmedlemmer, der ønsker at deltager. Alle byrådsmedlemmer bliver inviteret til at deltage. Hele arrangementet varer i ca. 2,5 time.

I forlængelse af ovenstående er det BR-Sekr. vurdering, at deltagerkredsen til arrangementet vil kunne udvides til også at omfatte veteranerne i Københavns Kommune.

Arrangementets program

Programmet for arrangementet foreslås fortsat at bestå af en velkomsttale fra Overborgmesteren eller en repræsentant fra Borgerrepræsentationen, efterfulgt af en reception med rådhuspandekager og et glas vin.

Det forventede samlede antal deltagere er 900. (300 veteraner fra Københavns Kommune og 600 hjemvendte soldater, politifolk, beredskabsfolk, mv fra hele landet).

Rådhusservice oplyser at der kan max. være 1200 mennesker i Rådhushallen.

Arrangementets dato og tidspunkt:

Tid: Onsdag den 5. september 2018 kl. 13.00-14.00
Sted: Rådhushallen
Antal deltagere: ca. 900

Økonomi

Udgifterne afholdes inden for Økonomiudvalgets egen ramme på kontoen for officielle modtagelser, besøg m.v. udgifterne for et samlet arrangement er anslået af Københavns Ejendomme til 87.876,00.

 

Løn

Pris

 

5 vagter i 3 timer

7.000,00

 

5 serveringspersonale i 4 timer

19.250,00

 

1 lydmand i to timer

700,00

 

Pakning af service, samt opvask i 6 timer

6.576,00

 

Opstilling/nedtagning i 6 timer

2.100,00

 

Løn i alt

35.626,00

1.800 rådhuspandekager

31.500,00

 

Rød- og hvidvin (180 fl.)

10.800,00

 

Sodavand (37 ks.)

9.250,00

 

Forplejning i alt

 

51.550,00

Blomster

700,00

 

Udgifter i alt

 

87.876,00

Pris per person

 

98,00

Videre proces

Sagen forelæggelses for Økonomiudvalget den 8. maj og Borgerrepræsentationen den 31. maj, efter godkendelse af gruppeformandskredsen.

Beslutning

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet den 20. april 2018

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top