Mødedato: 18.06.2020, kl. 18:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Drøftelse af oplæg til tilpasning af lokaludvalgene

Se alle bilag

Gruppeformandskredsen skal tage stilling til Økonomiforvaltningens oplæg om hovedpointer og -idéer til en tilpasset model for lokaludvalg samt revideret tids- og procesplan for arbejdet med forslag til tilpasning af lokaludvalg 2022.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller,

  1. at gruppeformandskredsen drøfter oplæg om hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg med henblik på oplæggets videre behandling i lokaludvalgene.
  2. at gruppeformandskredsen godkender revideret tids- og procesplan for arbejdet med forslag til tilpasning af lokaludvalg, henset aflysningen af kredsens møde og dialog med lokaludvalgsformænd d. 24. april 2020.

 

Problemstilling

Gruppeformandskredsen skal med denne indstilling drøfte forvaltningens oplæg om hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg, som det fremgår i bilag 1, med henblik på 8 ugers behandling og input fra lokaludvalg samt dialogmøder mellem forvaltningen og lokaludvalg. Oplægget bygger på en række oplysninger og bruttoliste af idéer, som fremgår af: ’Rapport over data og erfaringer om lokaludvalg’ i bilag 4.

Kredsen af lokaludvalgsformænd er inviteret til at deltage på gruppeformandskredsens møde.

Gruppeformandskredsen skal endvidere tage stilling til en revideret tids- og procesplan i bilag 2, idet behandlingen af oplægget på kredsens møde d. 24. april 2020 blev udsat, henset et møde med fysisk deltagelse ikke var muligt grundet forholdene omkring coronavirus/COVID-19.

Løsning

Vedr. revideret tidsplan

Som følge af regeringens tiltag mod spredning af coronavirus, besluttede gruppeformandskredsen, på møde d. 17. april, at aflyse kredsens møde d. 24. april 2020. På mødet d. 24. april skulle behandlingen af oplægget med hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg og en drøftelse med lokaludvalgsformænd have fundet sted. Mødet blev udsat til forholdene omkring coronavirus/COVID-19 muliggjorde, at det kunne gennemføres med mødedeltagernes fysiske deltagelse.

Den samlede tids- og procesplan er skubbet, så der fortsat er afsat tid til dialog og høring af lokaludvalgenes input til det videre arbejde med forslag til tilpasning af lokaludvalg. Det betyder, at gruppeformandskredsen ikke som tidligere kan behandle det endelige forslag til tilpasning af lokaludvalg d. 4. december 2020, men på et møde i kredsen primo 2021, som fastlægges ifm. beslutning om mødeplan 2021.

Det er forvaltningens vurdering, at der fortsat er den fornødne tid til at få evt. ændringer af regulativ for lokaludvalg godkendt i hhv. Social- og Indenrigsministeriet og Borgerrepræsentationen inden konstitueringen af nye lokaludvalg marts/april 2022.

Vedr. oplæg med hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg

Oplægget med de hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg, der fremgår af bilag 1, er ikke en stålfast ramme. Som det fremgår af bilag 4: ’Rapport over data og erfaringer om lokaludvalg’ bygger det på en bred vifte af oplysninger og idéer, der kan trækkes ind og skrues op og ned for, som det giver mening. Men oplægget udgør et udgangspunkt for en drøftelse i gruppeformandskredsen og med lokaludvalgene om, hvad der kan styrke lokaludvalgenes arbejde med københavnerinddragelse.

Oplægget er udarbejdet på baggrund af en række data, som fremgår af rapporten bilag 4. Herunder resultaterne fra kommunens københavnerinddragelsen i perioden november 2018-maj 2019 og en spørgeskemaundersøgelse i februar 2020 om lokaludvalgenes arbejde i perioden fra konstituering i marts/april 2018 til og med 2019.

Oplægget tager udgangspunkt i en grundmodel for lokaludvalg, hvor lokaludvalgenes arbejde fra 2022 bygger på en faktabaseret plan (bydelsplan) for bydelen, som udarbejdes i begyndelsen af lokaludvalgenes funktionsperiode i tæt dialog og samarbejde med københavnerne.

I oplægget anvises en række idéer, herunder en opsamling på hovedidéer til tilpasninger, der kan styrke lokaludvalgenes københavnerinddragelse og repræsentativitet, som er det bærende hensyn i arbejdet med tilpasning af lokaludvalg. Hovedpointer og -idéer er inddelt i følgende fem fokusområder i oplægget:

  1. Formål med lokaludvalg
  2. Lokaludvalgene opgaver

              2.1. Samarbejdet med forvaltninger

              2.2. Arbejdet med egne projekter og opgaver

  3. Repræsentativitet og valg
  4. Geografisk inddeling
  5. Administrativ organisering

Det bemærkes, at idéerne i oplægget og rapporten i høj grad bygger på generelle og gennemsnitlige betragtninger om lokaludvalgenes arbejde, og at det derfor kan variere fra lokaludvalg til lokaludvalg, i hvilken grad de kan spejle sig direkte 1:1 i alle idéerne. Oplysninger om de enkelte lokaludvalg kan findes i resultaterne fra spørgeskemaundersøgelse om lokaludvalgenes arbejde i bilag 6 og i bilag 7-9 med fakta om hvert lokaludvalg og lokaludvalgsområde.

Enkelte idéer til tilpasninger i oplægget bilag 1 vil, såfremt der skal arbejdes videre med dem, skulle undersøges nærmere ift. mulig realisering. Det kan være ift. ændringer af regulativ for lokaludvalg og samarbejdet med de øvrige forvaltninger.

Økonomi

Der er i arbejdet med tilpasning af lokaludvalg ikke lagt op til, at der skal ske ændringer af den nuværende budgetramme for lokaludvalg, hvorfor idéerne til tilpasninger i oplægget bilag 1 kan håndteres inden for denne ramme.

Enkelte af de samlede idéer til tilpasninger i bilag 4: ’Rapport over data og erfaringer om lokaludvalg’ kan dog ikke udelukkes at medføre en ekstra etablerings- og/eller driftsudgift. Såfremt der er politisk opbakning til et eller flere af disse idéer, vil forvaltningen foretage de nødvendige beregninger, som gruppeformandskredsen vil få forelagt ifm. behandling af forslag til tilpasning af lokaludvalg primo 2021. 

Udgifter forbundet med det øgede ressourcetræk til håndtering af den forestående dialogfase med lokaludvalg og øvrige relevante aktører afholdes af Økonomiforvaltningen.

Videre proces

På baggrund af gruppeformandskredsen input og drøftelse af oplægget på mødet med lokaludvalgsformændene, foretager forvaltningen evt. justeringer og sender oplægget til 8 ugers behandling i lokaludvalgene. Oplægget fremsendes med henblik på dialog mellem forvaltningen og alle lokaludvalg på lokaludvalgsmøder i august og september samt for at hente input til det videre arbejde med forslag til tilpasning af lokaludvalgene. Forvaltningen vil sideløbende afholde dialogmøder eller interviews med relevante interne og eksterne aktører, der samarbejder med lokaludvalg.

Gruppeformandskredsen vil på baggrund af dialogmøderne, og en efterfølgende høring af lokaludvalgene om resultaterne fra dialogfasen, få forelagt indstilling med et forslag til tilpasning af lokaludvalg på møde primo 2021. Det sker med henblik på iværksættelse af en revideret model for lokaludvalg og deres arbejde med københavnerinddragelse fra konstituering af nye lokaludvalg foråret 2022.

 

Beslutning

Gruppeformandskredsens beslutning i mødet torsdag den 18. juni 2020

Økonomiforvaltningens oplæg om hovedpointer og -idéer til tilpasninger af lokaludvalg blev drøftet med henblik på oplæggets videre behandling i lokaludvalgene.

 

Lokaludvalgsformændene fremlagde således overfor gruppeformandskredsens deres bemærkninger til Økonomiforvaltningens oplæg til tilpasning af lokaludvalgene.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Til top