Undersøgelser af Corona-krisens påvirkning af aftenskoler og foreninger
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget tager orienteringen til efterretning, og
- at Folkeoplysningsudvalget drøfter, om undersøgelserne giver anledning til yderligere initiativer på folkeoplysningsområdet.
Problemstilling
Folkeoplysningsudvalget besluttede på sit møde den 6. april 2021, at der skulle gennemføres en ny undersøgelse af Corona-situationens påvirkning af folkeoplysningsområdet i Københavns Kommune.
Undersøgelserne og et opsamlingsnotat blev fremsendt til udvalget den 2. juli 2021.
Løsning
I forbindelse med undersøgelserne er aftenskoler og foreninger blevet spurgt om de oplevede konsekvenser af nedlukninger, og hvordan udfordringer og muligheder er håndteret.
Undersøgelserne viser samstemmende for foreninger og aftenskoler:
- At selvom mange aktiviteter har været begrænsede eller helt aflyst siden den første nedlukning, har mange også forsøgt at tilpasse deres aktiviteter til restriktionerne og igangsætte en del nye aktiviteter og alternative tiltag – dog med varierende succes.
- At der er bekymring for de fremtidige konsekvenser af økonomiske tab. Mange har oplevet fald i eller har helt mistet større faste indtægter, en del har haft udgifter til/på trods af aflyste aktiviteter og arrangementer, flere har tilbagebetalt eller reduceret kontingenter og gebyrer. En del foreninger og aftenskoler har allerede afskediget, hjemsendt eller på anden vis mistet instruktører, undervisere, ledere, trænere og frivillige. Mange beskriver, at de i en periode fremover forventer ikke at have råd til nyt udstyr, at de må spare på udgifter til afholdelse og/eller deltagelse i aktiviteter og arrangementer, og at de generelt er tilbageholdende med at planlægge aktiviteter og arrangementer.
- At forventningen er, at det vil tage lang tid at genoprette økonomi, medlemstal/tilmeldinger og motivation. Dog forventer mange aftenskoler ændret aktivitetsniveau i efteråret 2021, og mange foreninger at de vil være i stand til at genoprette deres normale aktivitetsniveau, så snart det er muligt igen.
Folkeoplysningsudvalget har under perioden med Corona-restriktioner taget flere initiativer for at hjælpe forenings- og aftenskolelivet. Mange foreninger og aftenskoler har tilkendegivet, at de har været meget glade for den støtte, de har modtaget.
Folkeoplysningsudvalgets hidtidige initiativer/beslutninger:
-
Beslutning om at foreninger og aftenskoler kunne beholde deres tilskud i 2020 og første halvår af 2021 på trods af færre eller ingen aktiviteter under Corona-restriktionerne.
-
December 2020: Afsat penge, som børn- og ungeforeninger kunne søge til at dække Corona-relaterede udgifter til at holde aktiviteter åbne på trods af restriktioner (til f.eks. sprit m.v. - i alt blev 1,6 mio. kr. udbetalt).
-
April 2021: Afsat yderligere to mio. kr. til at dække udgifter/mindre-indtægter som børn- og ungeforeninger har haft som følge af Corona, jf. bilag 5.
-
April 2021: Fremrykket udbetaling af ekstra medlemstilskud som normalt udbetales med udgangen af året til børn- og ungeforeninger. I alt 4 mio. kr.
-
April 2021: Afsat halvdelen af Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler (i alt 0,4 mio. kr.), som aftenskolerne kan søge til at dække udgifter i forbindelse med ”genstartsinitiativer”, jf. bilag 6.
-
Juni 2021: Afsat 4,5 mio. kr., som foreningerne kan søge til at dække udgifter i forbindelse med ”genstartsinitiativer”, jf. bilag 4.
Undersøgelsernes resultater og en sammenfatning af Folkeoplysningsudvalgets initiativer hidtil er sammenfattet i bilag 1.
Undersøgelserne af konsekvenserne af Corona-situationen for henholdsvis aftenskolerne og foreningerne fremgår af bilag 2 og 3.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter, om undersøgelsernes resultater giver anledning til at iværksætte yderligere initiativer på nuværende tidspunkt.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen arbejder videre på baggrund af udvalgets tilkendegivelser.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Lauritzen
Beslutning
Aftenskolerne har fortsat behov for hjælp - for eksempel gennem en forlængelse af puljer til markedsføring eller andet. Det skal i den forbindelse kommunikeres, at der fortsat er midler i puljen afsat fra Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler.
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 31. august 2021:
Orienteringen blev taget til efterretning.
Punktet tages op igen på udvalgets næste møde som en status fra voksenundervisnings- og foreningsområderne og en eventuel diskussion heraf.