Status vedrørende adgang til skolefaciliteter
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget tager til efterretning, at adgangsløsning til skolefaciliteter for det folkeoplysende område ændres, og
- at Folkeoplysningsudvalget tager status over adgangssituationen på folkeskoler til efterretning.
Problemstilling
I de senere år er folkeoplysende aftenskolers og foreningers adgang til skolefaciliteter sket med adgangskort og/eller unikke SMS-adgangskoder til underviserne samt faste koder til deltagerne - koderne virker først, når underviseren har skaffet sig adgang. En aftenskole eller forening risikerer således at skulle administrere flere adgangsløsninger.
Derudover har Folkeoplysningsudvalget efterspurgt et generelt overblik over adgangssituationen på folkeskoler.
Løsning
Overgang til faste koder
De hidtidige adgangsløsninger har hver deres ulemper: Adgangskort kan blive væk og er ikke lette at overlevere fra én underviser til en anden; unikke SMS-adgangskoder kræver, at foreningerne løbende vedligeholder oplysningerne om alle deres hold og undervisere i booking-systemet.
Forvaltningen foreslår derfor, at aftenskolers og foreningers adgang til skolefaciliteter i stedet sker med faste adgangskoder: Hver forening får sin faste kode som virker til alle foreningens bookinger, og som bruges af både undervisere og deltagere. Forvaltningen vurderer, at denne løsning dels vil medføre mindre administration for både aftenskoler og foreninger, dels vil give samme adgangsløsning på alle faciliteter.
Forvaltningen forventer yderligere udgifter til reparation og vedligehold af tastaturer: Da adgangskort til stort set alle faciliteter udfases, er foreningerne endnu mere afhængige af, at tastaturerne til adgangsdørene virker. Forvaltningen anslår, at udgifterne til reparation og vedligehold af tastaturer vil ligge på omkring 150.000 kr.
Af sikkerhedsmæssige hensyn fastholdes kort-løsningen til skolesvømmehallerne på henholdsvis Damhusengens, Kirsebærhavens og Tingbjerg Skole. Her vil deltagerne således først kunne få adgang, efter underviseren har skaffet sig adgang med sit adgangskort.
Status i øvrigt over adgangssituationen på folkeskoler
Der er 59 folkeskoler i Københavns Kommune. Adgang til 6 af disse kan ikke administreres centralt, og derfor stilles disse ikke til rådighed for folkeoplysende aktiviteter, jf. bilag 1.
Adgang til de 6 skoler, der i øjeblikket ikke kan administreres centralt kræver, at der installeres helt nye adgangssystemer. Etablering af nyt adgangssystem koster i omegnen af 1 mio. kr. pr. skole.
På de resterende skoler er der også faciliteter, der af tekniske årsager ikke udlånes. I forbindelse med implementeringen af Samarbejdspapir mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og kommunale skoler er forvaltningen ved at skaffe sig et overblik over, hvad det kræver af teknisk opgradering at få disse faciliteter i udlån.
Opgradering af adgang til de enkeltfaciliteter, der af tekniske årsager ikke udlånes, anslås samlet at koste i omegnen af 2 mio. kr. Forvaltningen undersøger i øjeblikket omfanget nærmere, men det endelige overblik afventer implementeringen af samarbejdspapiret mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Derudover opstår der løbende tekniske fejl og mangler som kræver udbedring, hvis de berørte faciliteter fortsat skal kunne udlånes til folkeoplysende aktiviteter. Disse fejl og mangler opstår både ved almindeligt slid og i forbindelse med renoveringer.
Hvis udvalget ønsker det, udarbejder forvaltningen egentlige budgetnotater for ovenstående.
Økonomi
Udgifterne til reparation og vedligehold af tastaturer, der anslås til omkring 150.000 kr., forventes at kunne dækkes af det sparede beløb til udsendelse af SMS'er. Samlet set har løsningen således ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer at indfase den nye adgangsløsning i løbet af første halvår 2022.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Lauritzen
Beslutning
Udvalget ønskede et notat om de konkrete udfordringer på de 6 skoler, der i øjeblikket ikke har etableret adgangsløsning for foreninger og aftenskoler, og en orientering om status på Europaskolen.
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 30. november 2021:
Indstillingen blev godkendt.