Mødedato: 30.11.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Valg til Folkeoplysningsudvalget for perioden 2022-2025

Se alle bilag
Der skal i 2022 vælges et nyt folkeoplysningsudvalg i Københavns Kommune for perioden 2022 til og med 2025.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget godkender, at valget af repræsentanter til Folkeoplysningsudvalget gennemføres som beskrevet (se bilag 1).

Problemstilling

I henhold til folkeoplysningslovens § 35, stk. 2, skal kommunalbestyrelsen sikre, at der oprettes et udvalg med repræsentation for ”den virksomhed, der kan få tilskud”. Københavns Kommunes nuværende Retningslinjer for støtte til folkeoplysning præciserer yderligere, at valg skal finde sted umiddelbart efter kommunalvalg og senest i april det følgende år. Medlemmerne vælges for en periode på fire år.

Løsning

Onsdag d. 19. januar 2022 afholdes der valg til Folkeoplysningsudvalget for perioden 2022-2025. Alle aftenskoler og foreninger, der modtager tilskud i henhold til Folkeoplysningsloven, inviteres til valget, som vil foregå på Rådhuset. Der er ingen begrænsning på antallet af deltagere fra den enkelte forening, men der uddeles kun ét sæt stemmesedler (til valg af medlemmer og suppleanter) pr. forening.

Som kandidat stiller man op som repræsentant for en forening eller en aftenskole. Der er fri opstilling for medlemmer af en godkendt forening og ingen begrænsning for antal af kandidater. Det er en betingelse, at foreningen/aftenskolen i det seneste år op til datoen for valget til Folkeoplysningsudvalget har gennemført folkeoplysende virksomhed med tilskud eller anvisning af et lokale efter loven.

Folkeoplysningsudvalget består af 21 repræsentanter, hvoraf 7 medlemmer vælges af Københavns Borgerrepræsentation blandt forsamlingens medlemmer. Derudover skal der vælges 14 medlemmer, som repræsenterer de folkeoplysende foreninger.

Valget af de 14 foreningsmedlemmer foretages i to valggrupper: Den folkeoplysende voksenundervisning og de frivillige folkeoplysende foreninger. Den sidstnævnte gruppe vil yderligere blive delt op i tre grupper: Idræt (4 repræsentanter), kultur og øvrige (2 repræsentanter) og spejder/samrådsforeninger (1 repræsentant).  

For voksenundervisningsområdet vælges først 7 medlemmer af udvalget og dernæst 7 personlige suppleanter.

For foreningsområdet opstilles og vælges medlem og personlig suppleant sammen som par.

Efter den vejledende afstemning spørges forsamlingerne, om de valgte personer kan indstilles enstemmigt til Borgerrepræsentationen. Hvis der opnås enighed, er de pågældende valgt til at blive indstillet. Hvis der ikke opnås enighed, udpeger Borgerrepræsentationen på grundlag af de indstillinger, der fremkommer på mødet, det nye Folkeoplysningsudvalg. Når den vejledende afstemning om medlemmerne har fundet sted, gentages proceduren på voksenundervisningsområdet for suppleanternes vedkommende. Der er tale om personlige suppleanter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller resultatet af valget til Borgerrepræsentationen, der også udpeger formanden for udvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen varetager det videre forløb med indkaldelse til og afvikling af valget, og indstiller resultatet af valget til Borgerrepræsentationen.

 

Mads Kamp Hansen

                                       /Rikke Lauritzen

Beslutning

Udvalgets formand bemærkede, at Borgerrepræsentationen har sit konstituerende møde fredag den 3. december 2021, hvorefter Borgerrepræsentationens medlemmer af Folkeoplysningsudvalget også er på plads.

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 30. november 2021:

Indstillingen blev godkendt.

Til top