Mødedato: 29.08.2023, kl. 18:45
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Opfølgning på medlemsforslag om fritagelse eller indefrysning af grundskyld for folkeoplysende foreninger

På baggrund af medlemsforslag om fritagelse eller indefrysning af grundskyld for folkeoplysende foreninger orienteres Folkeoplysningsudvalget om mulighederne.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Folkeoplysningsudvalget behandlede medlemsforslag om fritagelse eller indefrysning af grundskyld for folkeoplysende foreninger fremsat af Klaus Mygind (F) den 7. februar 2023. Medlemsforslaget var foranlediget af en konkret henvendelse fra Posten IF.

Udvalget anmodede forvaltningen om at oplyse spørgsmålet yderligere og at vende tilbage med en ny indstilling.

Løsning

Ifølge ejendomsskatteloven kan Borgerrepræsentationen meddele hel eller delvis fritagelse for grundskyld af blandt andet sports- og idrætsanlæg tilhørende gymnastik-, idræts- og skytteforeninger eller andre organisationer med samme formål. Borgerrepræsentationen besluttede i 1977, at den mulighed, ejendomsskatteloven giver, ikke benyttes i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen har senere åbnet mulighed for, at kollegier, ungdomsboliger og daghøjskoler kan fritages, men muligheden for fritagelse anvendes ikke i andre tilfælde.

Posten IF har også formelt søgt om fritagelse for grundskyld og fik i afgørelse af 8. april 2022 fra Koncernservice, Økonomiforvaltningen, afslag på ansøgningen.

Hvis en folkeoplysende forening skal kunne fritages for grundskyld, skal det således besluttes politisk i Borgerrepræsentationen – Folkeoplysningsudvalget har ingen kompetence på området, heller ikke for folkeoplysende foreninger.

På folkeoplysningsområdet kan foreningen søge om at få stillet faciliteter til rådighed, hvis den enten er godkendt som folkeoplysende forening eller deltager i et projekt støttet af Københavns Kommune, jf. Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København.

Som godkendt folkeoplysende forening vil foreningen desuden kunne søge om lokale- og medlemstilskud. Efter det for forvaltningen oplyste gør foreningens aldersmæssige medlemssammensætning imidlertid, at foreningen formentlig ikke vil være berettiget til tilskud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen foretager sig umiddelbart ikke yderligere i anledning af sagen.

Mads Kamp Hansen

                                                                              /Rikke Lauritzen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 29. august 2023:

Udvalget ønskede en kortlægning af hvor mange foreninger, der selv ejer sine faciliteter.

Med denne tilføjelse godkendte Folkeoplysningsudvalget indstillingen.

Til top