Mødedato: 25.10.2016, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler 2016

Se alle bilag
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til en ansøgning om midler fra Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget bevilger 331.500 kr. til Studieskolens projekt Sprogcoaching (bilag 1).

Problemstilling

Studieskolen søger om tilskud fra Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler til projektet Sprogcoaching. Studieskolen ønsker at udvikle og afprøve forløb, der støtter den enkelte deltagers refleksion over egen læring og støtter deres individuelle læringsproces i samspil med deres deltagelse i den almindelige holdundervisning. Dette skal ske ved hjælp af udvikling af et koncept for individuel sprogcoaching.

Løsning

Studieskolen søger 331.000 kr. til Sprogcoaching, der har til formål at supplere den almindelige folkeoplysende sprogundervisning med individuel coaching for at kunne tiltrække flere nye grupper til aftenskoleundervisning. Studieskolen mener, at med en kombination af individuel coaching og den folkeoplysende fælles læring bliver også den folkeoplysende del stærkere. Man opnår med kombinationen et større kompetenceløft, men også deltagere der gennem coachingen tør tage et større ansvar for egen læring og for gruppelæring.

Forvaltningen finder, at projektet ligger inden for Udviklings- og aktivitetspuljens andet formål, som er at styrke udviklingen af nye aktiviteter i forhold til form og indhold for en ny målgruppe, som ikke på nuværende tidspunkt benytter aftenskolens tilbud. Det er disse grupper der er i fokus:

1) ”De svage”: Mange kortuddannede og borgere med indvandrerbaggrund har svært ved at komme i gang med læringsforløb.

2) ”De ubeslutsomme”: En gruppe der egentlig godt ved, at de kan få gavn af at forbedre deres sprogkundskaber, men de ved ikke rigtigt, hvordan de kan strukturere læringsforløbet.

3) ”De stærke”: Dette er veluddannede borgere med et stort overskud og en klar prioritering. De vælger tit sprogundervisning fra, fordi de ikke tror, at den tilgodeser deres individuelle interesser og behov.

Projektet udvikler og afprøver følgende kombination: Deltagerne får et tilbud om
sprogcoaching og selvstændigt arbejde på en digital læringsplatform. Dette arbejde
kombineres med deltagelse i et sprogkursus på Studieskolen. Under projektforløbet vil deltageren få tilbudt coachingen gratis, mens der betales den almindelige kursuspris for den fælles undervisning.

Den nye undervisningsplatform kommer til at bestå af disse dele:

1) Coachingen: Sprogcoachingen består af 4 individuelle møder mellem en
sprogcoach - der er en coachuddannet aftenskolelærer - og deltageren

2) Arbejde i eget læringsrum: Arbejdsplanen er tilgængelig på deltagerens
individuelle arbejdsrum på en læringsplatform - det vil blandt andet sige værktøjer, konkrete links og læringsmaterialer osv.

3) Aftenskolekursus: Kernen ligger i kombinationen mellem dette individuelle
arbejde og deltagelsen i et kursus i fremmedsprog.

Studieskolen ønsker at lave en metodisk analyse af læringsprocessen, hvor coaching og fælles læring kombineres. Studieskolen ønsker at opnå et tilbud om nye kursusmoduler, der tiltrækker flere deltagere til kurserne og forankrer sprogcoaching som fast del af skolens strategi om at udvide aftenskolens produktportefølje og at tiltrække nye grupper af deltagere. 

Det er primært individuel coaching, der skal forankre læringsprocessen. Coachingmetoden er ikke folkeoplysning i sig selv, men Studieskolen ser metoden som et potentielt vigtigt grundlag for, at den fælles læring kan blive succesfuld. Det skal bemærkes, at sprogcoachingmetoden ikke vil være tilskudsberettiget senere for Studieskolen eller andre aftenskoler, da der ikke er tale om et hold.

Projektperioden er 1. december 2016-31. december 2017, og Studieskolen forpligtiger sig til som afslutning på projektet at publicere en projekt- og metodebeskrivelse i en praksisnær og anvendelig form.

Budgettet for projektet er på 442.000 kr. inklusiv 110.500 kr. i egen betaling. Der søges om 331.500 kr. i tilskud, hvoraf halvdelen går til løn til undervisere og instruktører. Budget for projektet Sprogcoaching fremgår af bilag 2.

Økonomi

Udviklingspuljen for aftenskoler har i 2016 et budget på 800.000 kr.

Resterende midler 2016: 800.000 kr.
Indstillet til dette møde (Studieskolen) 331.500 kr.
Administrative bevillinger (Vi mødes om maden) 62.175 kr.
Rest på budget 406.325 kr.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder forudsætningsaftale med målbare succeskriterier.

 

Mads Kamp Hansen

                                  /Rikke Thielcke

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 25. oktober 2016:

Indstillingen blev godkendt.

Til top