Mødedato: 25.10.2014, kl. 13:30
Mødested: Kursuscentret Magleås

Besparelse på lokaletilskud til aftenskoler

Folkeoplysningsudvalget skal godkende den videre proces med at flytte aftenskolernes undervisning fra private til offentlige lokaler.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Folkeoplysningsudvalget godkender forvaltningens forslag til principper for vurderingen af aftenskolernes behov for private særligt udstyrede lokaler, og
  2. at Folkeoplysningsudvalget godkender forvaltningens forslag om at flytte aftenskolernes aktiviteter med begyndelse i sæson 2015/2016.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har i forbindelse med behandlingen af budget 2015 vedtaget et effektiviseringsforslag på 2,5 mio. kr. på rammen for voksenundervisning. Besparelsen opnås ved at tage 1,5 mio kr. på rammen for løntilskud og 1 mio. kr. på rammen for lokaletilskud.

Forvaltningen skal komme med forslag til, hvor meget af aftenskolernes kursusaktivitet der kan flyttes fra private til offentlige lokaler, så besparelsen på 1 mio. kr. opnås.

Løsning

10-15 pct. af aftenskoleundervisningen skal flyttes fra private til offentlige lokaler for at nå målet om en besparelse på 1 mio. kr. på rammen for lokaletilskud. 

Forvaltningen har i dialog med Aftenskolernes Samråd udarbejdet et spørgeskema til aftenskolerne, som alle aftenskoler nu har besvaret. Skemaet kortlægger brugen af lokaler, herunder særligt udstyr, relevant beliggenhed og lejeforhold.

Der er en række argumenter for aftenskolernes behov for særligt udstyrede lokaler, som i større eller mindre grad kan have indflydelse på forvaltningens prioritering og vurdering og dermed være afgørende for, hvorvidt det er muligt at flytte aktiviteterne fra private til offentlige lokaler.

Flere aftenskoler, typisk fagspecialiserede aftenskoler, er afhængige af særligt udstyrede faglokaler, og udvalget skal nu tage stilling til, hvilket af det angivne særlige udstyr og indretning der skal tages højde for i forbindelse med flytning til offentlige lokaler. 

Nedenfor oplistes de forskellige argumenter for ikke at flytte aftenskolernes aktiviteter fra private til offentlige lokaler inkl. forvaltningens bemærkninger.

1. Beliggenhed
Der er i ansøgningsskemaet spurgt til beliggenhedens betydning for undervisningens indhold. 
Forvaltningens bemærkning: Det er forvaltningens opfattelse, at det kun i de tilfælde, hvor der er en særlig lokal forankring eller andre særlige forhold, kan tages hensyn til beliggenhed. Det er eksempelvis ved børne-forældrehold og ved hold for psykisk udsatte borgere. Nogle af de skoler, der specialiserer sig i undervisning for psykisk udsatte, har ofte væresteder på samme lokalitet, hvor målgruppen færdes dagligt, og det vil derfor ikke være hensigtsmæssigt at bryde denne sammenhæng. At en aftenskole har været på den samme adresse i mange år, er ikke i sig selv et gyldigt argument for ikke at flytte undervisningen. Som udgangspunkt vil der kunne anvises lokaler overalt i København til voksenundervisning. Det gælder også for handicapundervisning, hvor der findes kørselsordninger. I de tilfælde, hvor aftenskolens lokaler er beliggende omkring centrale togstationer, kan det få betydning for den mellemkommunale indtægt, hvis de kursister, der bor i andre kommuner, ikke længere efterspørger undervisning i offentlige lokaler, der ikke ligger tæt på offentlig transport.
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej, kun ved forældre-børnehold eller i tilfælde, hvor et værested for psykisk udsatte borgere er en del af faciliteten.

2. Leje/ejerforhold
Aftenskolerne har indgået lejeaftaler med forskellige opsigelsesvarsler, der svinger fra tre måneder til syv år.
Forvaltningens bemærkning: Det er forvaltningens indstilling, at leje/ejerforhold ikke er et kriterium, der skal indgå i vurderingen, da det med bestemmelsen i folkeoplysningsloven om, at kommunen kan anvise offentlige lokaler i stedet for private, altid har været en risiko for aftenskolerne. Derudover er lokaletilskuddet fra kommunen altid afhængigt af en politisk vedtagelse af budgetter.
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej

3. Ansvar ved aflysninger:
I København refunderes aftenskolernes udgifter ved aflysninger med kort varsel. Det kan fx være, når en folkeskole aflyser akut, eller den elektroniske adgangskontrol ikke har virket. Hvis en stor del af undervisningen flyttes til offentlige lokaler, er der en mulighed for, at udgifter til refundering af aflønning af lærere vil stige.
Forvaltningens bemærkning: Det vurderes, at forvaltningen ikke pådrager sig et yderligere ansvar ved at flytte undervisningen, men at aftenskolernes vilkår og aflysningsvarsler skal være de samme som for de folkeoplysende foreningers vedkommende.
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej

4. Undervisning i dagtid:
I folkeoplysningsloven inddeler man lokaletid i to tidsintervaller, henholdsvis kl. 8.00 - 17.00 og 17.00 - 8.00. Dagtid er dermed fastsat til at være i tidsrummet kl. 8.00-17.00, og har foreningen søgt om lokaletilskud inden for dette tidsrum, skal alternativ tid også tilbydes inden for dette tidsrum.
Forvaltningens bemærkning: Forvaltningen har kun mulighed for at anvise offentlige lokaler i dagtid indenfor tidsrummet kl.15-17, hvor vi har adgang til folkeskolerne.
Der forventes dog et stigende pres på skolernes faciliteter fra 2015, hvor skolernes behov for eftermiddagstider øges på grund af folkeskolereformen og skolernes forlængede skoledag. På den baggrund vurderes det at blive meget svært for forvaltningen at anvise ledige offentlige lokaler i dagtimerne.
Indgår som kriterium i vurderingen: Ja. Det vurderes ikke at være muligt at finde dagtider til aftenskolernes aktiviteter.

5. Undervisning på andre tidspunkter
Af folkeoplysningsloven fremgår det, at foreninger ikke kan kræve at få anvist et lokale på et bestemt tidspunkt eller på en bestemt ugedag.
Forvaltningens bemærkning: Det er forvaltningens indstilling, at der kan anvises andre tidsrum, ugedage og weekendtid som alternativ. Man kan vælge et eller flere af de tre nedenfor nævnte scenarier som fordelingsprincip, hvor det sidste er det mest vidtgående.
 - Samme tid en anden hverdag
 - Samme dag et andet tidsrum
 - En anden dag og et andet tidsrum
Det er forvaltningens hensigt så vidt muligt at matche aftenskolernes lokalebehov med de samme tider, men et realistisk bud vil være, at det bliver nødvendigt med sidste model, hvor man anviser tider på andre dage og tidspunkter end det ansøgte.
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej, da det ikke er muligt at tilbyde alle aftenskoler de samme tider.

6. Aktivitetstimer
Der kan være tilfælde, hvor en aftenskole har behov for at lave aktiviteter i tilknytning til undervisningen.
Forvaltningens bemærkning: Det er forvaltningens indstilling, at aktivitetstimer i forbindelse med undervisningen som udgangspunkt skal anvises på samme måde i offentlige lokaler. Et eksempel er adgang til et keramiklokale lige før eller efter undervisningen. Dog afhænger det af aktiviteten. I eksemplet med keramik vil det ikke være hensigtsmæssigt at flytte kursisterne til en anden lokalitet med deres udstyr, hvorimod et dansehold godt ville kunne anvises lokaler til deres aktivitetstimer på andre ugedage.
Indgår som kriterium i vurderingen: Ja, men afhænger af aktiviteten.

7. Sammenhængende undervisiningstimer
I besvarelsen har flere aftenskoler argumenteret for, at underviserne ønsker at have flere sammenhængende undervisningstimer eller mulighed for at tilrettelægge et heldagsskema.
Forvaltningens bemærkning: Det er forvaltningens indstilling, at ønsker om flere sammenhængende undervisningstimer ikke skal være afgørende for om man kan flytte aktiviteten. 
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej

8. Rengøring
Et argument - særligt fra yogaskolerne - er, at undervisningen kræver en særlig høj rengøringsstandard.
Forvaltningens bemærkning: Det er forvaltningens indstilling, at rengøringsstandarden i de offentlige lokaler er tilstrækkelig.
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej

9. Det omgivende miljø
Der er mange tilkendegivelser fra aftenskoler om, at det omgivende miljø er vigtigt - og måske ligefrem integreret - i undervisningen. Det kan fx være umiddelbar adgang til et kunstbibliotek eller rekreative faciliteter.
Forvaltningens bemærkning: Forvaltningen vurderer, at undervisningen kan gennemføres uden disse muligheder.
Indgår som kriterium i vurderingen: Nej

10. Udstyr
Det er forvaltningens indstilling, at udstyr som spejle, måtter mm., der er direkte undervisningsrelateret, skal tilbydes i de offentlige lokaler. Eksempelvis må spejle til danseundervisning betragtes som direkte undervisningsrelateret.

  • Mobilt internet og AV udstyr: Det er forvaltningens indstilling, at adgangen til AV udstyr til undervisningen også skal kunne tilbydes i offentlige lokaler, hvis undervisningen skal flyttes. Aftenskolerne har dog ikke krav på særlige programmer eller udstyr. Udstyret på skoler er smartboard med projektor. Det er forvaltningens indstilling, at det godt kan kræves, at underviseren har egen pc med.
  • Pc'er: Der skal være adgang til pc'er, hvis undervisningen er baseret på det, men kan ikke kræves, hvis det ikke er direkte relateret til undervisningen. Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt adgang til offentlige undervisningslokaler med adgang til pc'er til eleverne.
  • Akustik: Musikaftenskolerne har indrettet deres lokaler, så de er særligt velegnede akustisk. Forvaltningen vurderer, at akustikken i kommunens musiklokaler må betragtes som tilsvarende eller tilstrækkelig til undervisningsbrug.

Herudover er der en række specialiseret udstyr, som forvaltningen ikke har mulighed for at stille til rådighed i offentlige lokaler.

  • Optagestudie og særligt musikudstyr: Nogle skoler tilbyder i forbindelse med deres musikundervisning adgang til et optagestudie. Det er forvaltningens indstilling, at hvis det ikke kan betragtes som direkte undervisningsrelateret udstyr og nødvendigt for aktiviteten, skal det ikke indgå som kriterium i vurderingen. 
  • Opmagasinering og værkstedsfaciliteter: Forvaltningen kan ikke anvise lokaler, hvor der er adgang til opmagasinering eller deciderede værkstedslokaler.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil på baggrund af udvalgets tilkendegivelser afdække hvor mange timer og fag, der kan flyttes og gå i gang med at finde egnede offentlige lokaler, hvor det er muligt. Undersøgelsens resultater forelægges udvalget på mødet den 16. december.

Da årsskiftet nærmer sig, og da mange aftenskoler allerede har planlagt deres kursusaktiviteter for næste sæson, foreslår forvaltningen, at de aktiviteter, som det er muligt at flytte fra private til offentlige lokaler, først flyttes fra efteråret 2015.


Mads Kamp Hansen
                                            /Marianne Kruckow

Beslutning

Indstillingen blev gokendt med den tilføjelse, at sagen tages op til drøftelse igen på et senere tidspunkt.
Til top