Revision af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at udvalget drøfter udkastet til ændringer i Retningslinjer om folkeoplysning i København.
Problemstilling
I forlængelse af forvaltningens tidligere oplæg om revision af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København har forvaltningen arbejdet videre med at revidere retningslinjerne for voksenundervisning samt børn- og ungeforeninger.
Løsning
Der er foretaget mindre sproglige og forståelsesmæssige ændringer, ligesom vejledningsdelen er redigeret med baggrund i forvaltningens erfaringer.
Herudover er de væsentligste foreslåede ændringer:
Indledning
Inden det indledende afsnit ”Introduktion til folkeoplysning i Københavns Kommune” er tilføjet et nyt afsnit: ”Folkeoplysningspolitik og Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik”. Med vedtagelsen af den nye Kultur- og Fritidspolitik afskaffede Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen samtidig alle andre politikker på kultur- og fritidsområdet – herunder Folkeoplysningspolitikken. Det nye afsnit klargør, at Folkeoplysningspolitikken nu er en integreret del af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik.
Afsnit 1. Folkeoplysning i Københavns Kommune
Ændringen af folkeoplysningsloven, der trådte i kraft 1. januar 2017, er indarbejdet, så det nu af vejledningen fremgår, at en forenings formål eller adfærd ikke må modarbejde eller underminere demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.
Til både retningslinjer og vejledning er der desuden føjet forhold vedrørende generalforsamlinger, børneattester og ændringer i foreningers tilskudsgrundlag. Forhold der erfaringsmæssigt kan volde foreningerne problemer.
Endelig er der tilføjet en bestemmelse om skærpet tilsyn og omfanget af og indholdet i skærpede tilsyn.
Afsnit 2. Tilskud til aftenskoler
Mulighed for tilskud til særlige grupper og handicapbetingede udgifter er revideret, og PEA-tilskuddets anvendelsesområde er udvidet.
Det er præciseret, at der skal svares skat af den udbetalte lærer- og lederløn, og at lærere ikke kan fakturere lønkrav til aftenskoler.
Afsnit 3. Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde
Ingen væsentlige ændringer.
Afsnit 4. Tilskud til aktiviteter med børn og unge under 25 år
Metoden til beregning af medlemstilskud ændres: Fremover vil medlemstallet to år inden tilskudsåret danne grundlag for beregningen. Ved medlemsfremgang kan foreningen som hidtil oplyse dette, og tilskuddet kan efterfølgende blive reguleret. Foreningen skal oplyse om medlemstilbagegang, og tilskuddet vil blive reguleret herefter.
Afsnit 5. Lån af offentlige fritidsfaciliteter
Reglerne om misligholdelse er blevet præciseret.
Der er tilføjet en mulighed for forsøgsordninger. Der tænkes herved særligt på muligheden for ikke at gennemføre ansøgningsrunder. Erfaringerne viser, at det kun er en meget lille del af de fordelte tider, der reelt omfordeles i forbindelse med ansøgningsrunderne. Samtidig mener forvaltningen, at der bør indsamles yderligere erfaringer, inden en sådan ordning udbredes til hele området og eventuelt gøres permanent.
Afsnit 6. Revisionsinstruks
Det er tilføjet, at registrerede og statsautoriserede revisorer (tilskud over 200.000 kr.) afgiver erklæring i henhold til Bekendtgørelse om godkendte revisorers erklæringer og Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København. Forvaltningen har oplevet, at nogle revisorer har ment, at de ikke kunne leve op til bekendtgørelsen, hvis de udelukkende skulle holde sig til folkeoplysningsloven, folkeoplysningsbekendtgørelsen og Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København.
Afsnit 7. Folkeoplysningsudvalget
Det er tilføjet, at udvalget beslutter proceduren for nyvalg ved suppleanters forfald.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af udvalgets tilkendegivelser færdiggør forvaltningen revisionen af retningslinjerne. Det færdige oplæg forelægges Folkeoplysningsudvalget til godkendelse på udvalgets møde i december. Efter den endelige vedtagelse vil forvaltningen endvidere udarbejde mere overordnede, områdespecifikke vejledninger.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Thielcke
Beslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 24. oktober 2017:
Udvalget anmodede forvaltningen om at indkalde repræsentanterne for henholdsvis voksenundervisningsområdet og det frivillige folkeoplysende foreningsområde til møder, hvor de respektive områder kan fremsætte deres ønsker og bemærkninger.