Mødedato: 23.04.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Revision af retningslinjerne for støtte til folkeoplysning i København

Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til en mindre ændring af retningslinjerne for støtte til folkeoplysning i København angående udenlandske deltagere.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget beslutter at ophæve den ændring, som blev vedtaget den 12. marts 2013 i punkt 2.15 i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København vedrørende udenlandske deltagere.

Problemstilling

Folkeoplysningsudvalget vedtog den 12. marts 2013 nogle ændringer i Retningslinjerne for støtte til folkeoplysning i København. En af ændringerne vedrørte reglen om svenske deltagere. Udvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om et notat, der afklarer reglerne for udenlandske statsborgere og personer bosat i Sverige.

Løsning

Indledningsvis skal det fastslås, at når der i retningslinjerne og i denne indstilling tales om, hvorvidt en person må deltage i voksenundervisning, skal det forstås i betydningen, om personens deltagelse kan indgå i tilskudsberegningen. En aftenskole er naturligvis ikke begrænset i, hvem man vil lade deltage i aktiviteterne, uanset bopæl og nationalitet.

Det følger af folkeoplysningslovens § 43, at deltagelse i virksomhed efter loven ikke er betinget af bopæl i den kommune, hvor aktiviteten foregår, men det forudsætter bopæl i en kommune i Danmark. Kommunalbestyrelsen kan dog beslutte, at personer, der ikke har et dansk personnummer, kan indgå i tilskudsberegningen for voksenundervisning.

Indtil udvalgets beslutning den 12. marts 2013 har det været gældende, at:

"Personer, der bor i Sverige, kan deltage i aftenskolernes tilbud på lige fod med borgere i Københavns Kommune. De kan dog ikke modtage særligt tilskud til pensionister, arbejdsledige m.fl."

Denne regel blev oprindeligt indført for at fremme samarbejdet i Øresundsregionen, herunder at danske statsborgere, der måtte flytte til fx Malmø, ikke skulle opleve at blive udelukket fra at deltage i aftenskoleaktiviteter i København.

Udvalget besluttede den 12. marts 2013 at ophæve denne bestemmelse og i stedet indføre følgende:

"Personer uden et dansk cpr-nummer kan ikke deltage i aftenskoleundervisning. Undtaget herfra er personer bosat i Sverige. De kan deltage på lige fod med københavnske borgere og skal ikke indberettes som udenbys deltagere."

Med ændringen ønskede forvaltningen at understrege lovens hovedregel om, at kun personer med bopæl i Danmark kan deltage i aftenskoleundervisningen. Udelukket er således udlændinge, der opholder sig midlertidigt i Danmark, fx asylansøgere. Men formuleringen heraf var ikke hensigtsmæssig, og efter ordlyden tager ændringen således ikke højde for bopælskravet, og en aftenskole ville med god ret kunne antage, at en person med dansk cpr-nummer bosat i udlandet kunne indgå i tilskudsberegningen.

Eftersom hovedreglen om bopæl i Danmark følger af lovens § 43, og eftersom den nye formulering som beskrevet åbner mulighed for misforståelser, indstiller forvaltningen, at den ændring, der blev vedtaget den 12. marts 2013, ophæves, således at den hidtidige formulering står ved magt.


Mads Kamp Hansen

                                                                                            /Anders Christensen

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.
Til top