Tematilsyn
Folkeoplysningsudvalget forelægges plan for tematilsyn med foreninger med religiøs tilknytning.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget godkender plan for tilsyn på folkeoplysningsområdet, og
- at Folkeoplysningsudvalget godkender plan for tematilsyn med foreninger med religiøs tilknytning.
Problemstilling
På Folkeoplysningsudvalgets møde den 3. december 2024 orienterede Intern Revision om den særlige undersøgelse vedrørende Islamisk Center for de Europæiske Lande. På baggrund af Intern Revisions orientering anmodede udvalget forvaltningen om:
- at vejlede ICEL til at ændre sin organiseringsform, så den opfylder betingelserne på folkeoplysningsområdet,
- at se på sin dokumentation af sine undersøgelser og sørge for, at det efterfølgende er muligt at se, hvilke undersøgelser, der er foretaget, og hvad konklusionerne har været, og
- at forvaltningen i højere grad følger risikotegn i for eksempel medierne.
Løsning
Forvaltningen har været og er i kontakt med ICEL, som er i gang med at ændre sine organisatoriske forhold. Sagen bliver forelagt udvalget igen, når dette arbejde er afsluttet.
På baggrund af Intern Revisions undersøgelse og udvalgets anmodning besluttede forvaltningen i øvrigt dels at opdatere den overordnede beskrivelse af tilsyn på folkeoplysningsområdet (jf. bilag 1), dels at gennemføre et tilsyn med foreninger med religiøs tilknytning (jf. bilag 2). Afgrænsningen er valgt, da den konkrete sag viste problemer med den juridiske adskillelse af den folkeoplysende forening og den religiøse virksomhed.
Som det fremgår af bilag 2 og 3, har forvaltningen fundet 57 foreninger med en potentiel tilknytning til blandt andet kirker og moskéer og herudover spejdere, som kan have et religiøst ophæng. Forvaltningen udvælger 10-15 af disse foreninger til at indgå i tematilsynet. De vil blive udvalgt, så der sikres en spredning i forhold til organisering og aktiviteter. Det bemærkes, at såfremt tilsynet er problemfrit, vil de valgte foreninger ikke indgå i den generelle stikprøve de førstkommende år.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Tematilsynet er mere omfattende end et ordinært tilsyn og derfor mere ressourcekrævende. Konsekvenserne kan være længere sagsbehandlingstider og mindre rådgivning på folkeoplysningsområdet.
Videre proces
Forvaltningen fortsætter arbejdet med det allerede igangsatte tilsyn og med at implementere en tilsynsplan for området. Udvalget vil blive orienteret, når der er nyt i sagen.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Lauritzen