Særfordeling af tider på Sluseholmen Skole og Skolen på Hannemanns Allé
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til forslag om særfordeling af tider i de kommende idrætsfaciliteter på Sluseholmen Skole og Skolen på Hannemanns Allé.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget godkender forslag om en særfordeling af tider i de kommende idrætsfaciliteter på Sluseholmen Skole og Skolen på Hannemanns Allé (ekskl. vandfaciliteterne).
Problemstilling
I 2024 ibrugtages to nye skoleidrætshaller, to nye bevægelsessale og en svømmehal på nye skoler på henholdsvis Sluseholmen og i Ørestad.
Erfaringer viser, at tiden lige efter ibrugtagning har betydning for både foreningers brug af stedet og ikke mindst samarbejdsrelationen med skolen og især KKFO’en. Kultur- og Fritidsforvaltningen ser muligheder i at understøtte en god foreningsstart ved at skrue op for facilitering af mødet mellem foreninger og skoler inden ibrugtagning. Et nyttigt greb i den forbindelse er særfordeling af tider i idrætsfaciliteterne. Det kan ske uden, at det går ud over eksisterende brugere, som har en forventning om at få tildelt tider i faciliteten.
Det fremgår af punkt 5.5. i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, at Kultur- og Fritidsforvaltningen som en forsøgsordning i et lokalt område og/eller på udvalgte kultur- og idrætsfaciliteter kan undlade de ansøgningsrunder, der normalt er udgangspunktet for fordelingen af tider på faciliteterne. I det ønskede forsøg med særfordeling indgår dog også tider lørdag formiddag, hvorfor forsøget skal godkendes af Folkeoplysningsudvalget.
Svømmehallen på Hannemanns Allé bliver ikke en del af særfordelingen, idet hallen indgår sammen med kommunens øvrige svømmefaciliteter i den bydækkende fordeling.
Løsning
En særfordeling af tider skal medvirke til, dels at foreningerne trives i det nye byggeri, dels at flere børn kommer ind i foreningslivet. Særfordelingen er et greb, der styrker forvaltningens arbejde med at facilitere kendskab og samarbejde mellem foreninger, der får tider i idrætsfaciliteterne og skole/KKFO. Den gode samarbejdsrelation har stor betydning for sameksistensen, adgang til tider fra kl. 16, deling af udstyr og udvikling af Åben skole forløb som del af idrætsundervisningen.
I foråret 2023 blev der lavet en særfordeling på Nordøst Amager Skole. Særfordelingen og samarbejdet mellem skolen/KKFO'en og de lokale foreninger viser allerede nu, at flere børn fra skolen får mulighed for et aktivt fritidsliv. De fire involverede foreninger har startet foreningstilbud mellem kl. 16 og 17 for i alt ca. 200 nye børn (fortrinsvis børn, der går på skolen). Flere af disse hold har ventelister, hvilket vidner om en stor efterspørgsel på et tidsrum, som sjældent udnyttes på skolerne.
Forsøget understøtter den nye Kultur- og Fritidspolitiks mål om at løfte kultur- og fritidslivet for børnene i byen og at bruge skolen som bro til fritidslivet, samt at børn skal møde forskellige idrætstilbud i løbet af deres barndom.
Beskrivelse af særfordelingen
Der foreslås en særfordeling af tider i alle idrætsfaciliteterne – bortset fra svømmehallen på Hannemanns Allé - mandag-torsdag kl. 16-20 og lørdage kl. 8-12 i idrætshaller og bevægelsessale. Resterende tider fordeles gennem en ansøgningsrunde efter de gældende retningslinjer. De udvalgte tidsrum skyldes, at disse primetime-tider er særligt attraktive i forhold til at tilbyde især skolens børn foreningsaktiviteter efter skoletid. I forhold til lørdagstiderne viser erfaringer, at potentialet for at etablere flere lokale foreningstilbud for familier med børn i 0-6 års-alderen er stort. Dette kræver dog, at der er tilgængelige tider blandt andet i weekenden, hvorfor lørdage kl. 8-12 i idrætshaller og bevægelsessale medtages i særfordelingen med denne målgruppe for øje.
Perioden for særfordeling gælder ca. et år fra 19. august 2024 til 27. juni 2025. På Sluseholmen Skole afsøges dog mulighederne for start af aktiviteter med særfordelingen allerede i foråret 2024. Fra sæson 2025/2026 vil fordeling af tiderne ske efter de normale fordelingsprincipper medmindre andet besluttes.
Forvaltningen foreslår, at foreninger, der opfylder et eller flere af nedenstående kriterier, får forrang i særfordelingen af tiderne i det definerede tidsrum:
- Lokale foreninger, der har særlig interesse i et længerevarende samarbejde med skolen og KKFO’en.
- Foreninger, der har aktiviteter for børn og unge under 18 år og har mulighed for at inkludere børn fra skolen.
- Foreninger, der har deltaget i byggeprojektets følgegruppe.
- Foreninger, der har aktiviteter, der matcher idrætshallernes profil (springgymnastik på Hannemanns Allé).
Hvis foreningerne er ligestillet i forhold til ovenstående kriterier, tages de gængse fordelingskriterier i betragtning.
Der sigtes mod at fordeling af tider er afsluttet i marts 2024, så foreninger har god tid til at forberede sæson 24/25, og forvaltningen kan facilitere dialog med skolen inden ibrugtagning efter sommerferien.
Et godt fritidsmiljø
De fysiske rammer har stor betydning for foreningslivets aktiviteter og trivsel på stedet. Foruden idrætsfaciliteterne indeholder skolebyggeriet opholdszoner og mødelokaler, som også kan anvendes af idrætsforeninger før og efter aktivitet. Foreninger i særfordelingen vil blive inddraget i bearbejdning af områderne med for eksempel ophæng af relevant information om træningstider, kontaktinfo, arrangementer m.m. Dette er med til at skabe tilhørsforhold og ejerskab til stedet og vil styrke brugernes oplevelse af at dyrke idræt i en fritidsfacilitet og ikke blot være gæst på en skole. Udvælgelsen af foreninger til at sætte præg på stedets indretning forudsætter viden om, hvilke foreninger der tildeles tid i idrætsfaciliteterne. Det er særfordelingen også et redskab til.
Flere børn i foreningslivet
Særfordelingen spiller ind i det vedtagne budgetnotat fra Budget 2024, der handler om at fortsætte indsatsen "10.000 flere børn og unge i foreningerne" sammen med DIF og DGI. Denne indsats løber i 2024-2027 og kan understøtte det daglige, lokale samarbejde mellem skolerne og foreningerne i de kommende år samt bringe erfaringerne videre til andre foreninger, skoler m.fl. DGI Storkøbenhavn vil i foråret ansøge Nordea Fonden om støtte til et projekt, der skal være med til at styrke det lokale foreningsliv i kommende idrætsfaciliteter på Sluseholmen Skole, Skolen på Hannemanns Alle og Skolen i Kødbyen. En særfordeling på skolerne vil være et nyttigt redskab i deres projekt, da det gør det muligt tidligt at målrette ressourcer til de foreninger, der tildeles tid og ønsker at samarbejde med skole/KKFO.
Erfaringer fra arbejdet med ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” i de sidste tre år viser, at foreningsuvante børn ofte bliver en del af det etablerede foreningsliv via tæt KKFO-samarbejde, fordi der er opbakning fra pædagogisk personale, lettere vej til foreningsaktiviteterne, bedre sammenhæng i børnenes hverdag m.m. Ved at prioritere tid i idrætsfaciliteterne til lokale foreninger med overskud og lyst til samarbejde med skolen og KKFO understøttes indsatsen med at få flere børn i foreningslivet.
Erfaringsopsamling
Erfaringer fra denne særfordeling på Sluseholmen Skole og Skolen på Hannemanns Allé samt tidligere igangsatte forsøg på Nordøstamager Skole kan benyttes til en senere politisk stillingtagen til generel procedure for fordeling af tider i nye skoleidrætshaller. Frem mod 2032 forventes at blive ibrugtaget seks nye skoleidrætshaller, heraf to i 2025 (Nørre Fælled Skole, Ny Skole i Kødbyen).
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Hvis udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen hurtigst muligt informere relevante foreninger om muligheden for at søge tider samt facilitere dialog med skolen/KKFO og foreningerne.
Mads Kamp Hansen
/Rikke LauritzenBeslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 19. december 2023:
Udvalget ønskede, at der blive tale om en åben proces, hvor alle i princippet kan søge.
Udvalget ønskede at få en evaluering af særfordelingerne, når der er tilstrækkeligt grundlag for at vurdere dem.
Med disse bemærkninger godkendte udvalget indstillingen.