Mødedato: 19.12.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udviklingspuljen for børn og unge

Se alle bilag
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til 7 ansøgninger om støtte fra Udviklingspuljen for børn og unge.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget tager stilling til 7 ansøgninger.

Problemstilling

7 foreninger søger støtte fra Udviklingspuljen for børn og unge. 4 ansøgninger indstilles til tilsagn, to ansøgninger indstilles til udvalgets vurdering og en ansøgning indstilles til afslag.

Løsning

1. Pandoras Teaterskole København

Udvalget behandlede ansøgningen på sit møde den 10. oktober 2023 og anmodede forvaltningen om at vende tilbage med en ny indstilling vedrørende ansøgningen.

Forvaltningen har afholdt møde med Pandoras Teaterskole, som efterfølgende har indsendt en skriftlig uddybning, jf. bilag 1. Foreningen har oplyst, at projektledelsen bestående af en administrator, en aktivitetsleder og kommunikationsansvarlig placeres i Pandoras Teaterskole. Placeringen skal blandt andet sikre en ligeværdig balance i samarbejdet med Kulturstationen. Det er Pandoras Teaterskoles mål at bidrage til at fylde Kulturstationen med liv blandt andet gennem samarbejder både i og uden for huset. Pandoras Teaterskole har endelig udfoldet de målsætninger, der tidligere er indsendt.

Pandoras Teaterskole København søger en bevilling på 766.000 kr. til første år af projekt ”Pandoras Teaterskole på Kulturstationen Vanløse – nyt rum for fællesskaber”.
Midlerne skal anvendes til løn (636.000 kr.), materialer (40.000 kr.), PR/reklame (10.000 kr.) samt indretning af teaterrum (80.000 kr.).
Foreningen medfinansierer ikke projektet.

Formål og målgruppe
Projektet skal understøtte Pandoras Teaterskoles etablering som forening på Kulturstation Vanløse. Foreningens aktiviteter er rettet mod børn og unge, og foreningen vil etablere et teaterrum, der skal danne rammen om et miljø, hvor børn og unge har et stærkt tilhørsforhold til kulturhuset.

Baggrund og projektbeskrivelse
Pandoras Teaterskoles mål er at give børn og unge engagerende møder med kunst, som udvikler deres forestillingsevne, åbner for refleksion og stimulerer sanserne.

Foreningen vil i projektet oprette flere hold og udvide målgruppen, så den også inkluderer unge over 14 år

Pandoras Teaterskole vil desuden afholde workshops, camps og drop in-aktiviteter og facilitere unges egne projekter samt afvikle skoleforløb, kreative værksteder, readings og skrivekurser, årstidsfester og åbne arrangementer og foredrag.

Projektets mål og forankring
Pandoras Teaterskole forventer fra sæsonen 2023/2024 til sæsonen 2025/2026 at kunne gå fra 50 til 422 deltagere i alderen 6-11 år, og fra 49 til 465 deltagere i alderen 12-25 år.

Foreningen forventer at kunne fortsætte aktiviteterne efter projektudløb.

Varighed
December 2023 – december 2026.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 8. juni 2023 at bevilge Pandoras Teaterskole København brugsret til lokalerne i Kulturstation Vanløse samt et tilskud til dækning af udgift til lokaler.

Ifølge Retningslinjerne for Udviklingspuljen, kan der højst ydes støtte med 80.000 kr. om året til løn. Der er søgt støtte til lønudgifter med 636.000 kr. Udvalget skal derfor beslutte, om man vil anvende sin initiativret, og om der i givet fald skal bevilges 766.000 kr. i støtte til projektets første år. Udvalget kan inden for initiativretten også beslutte at yde støtte med et mindre beløb end ansøgt, men højere end Retningslinjernes lønloft.

Hvis udvalget beslutter ikke at anvende sin initiativret, indstiller forvaltningen, at der bevilges 210.000 kr. (løn til projektleder 80.000 kr., materialer til påbegyndelse af aktiviteter 40.000 kr., PR/reklame 10.000 kr. og indretning af teaterrum 80.000 kr.).

På grund af de gældende bevillingsregler vil størstedelen af tilskuddet formentlig skulle bevilges af Udviklingspuljens budget for 2024. Forvaltningen vender i givet fald tilbage herom.

2. Brobold

Brobold-projektet afsluttes i Udviklingspuljeregi med udgangen af året. Forvaltningen har modtaget statusevaluering pr. medio 2023 for hele projektet og for de tre deltagende foreninger (jf. bilag 2a-d). Der er tidligere fremsendt udførlig midtvejsevaluering for projektet. Slutevaluering og endeligt projektregnskab fremsendes i første halvdel af 2024.

Det er forvaltningens vurdering, at projektet har indfriet de givne forudsætninger for tilskuddet, og det indstilles, at udvalget bevilger sidste rate på 705.000 kr. af tilskuddet.

3. Spillaboratoriet

Udvalget besluttede på sit møde den 6. december 2022 at støtte det treårige projekt Spillaboratoriet med 700.000 kr. til projektets første år.

Spillaboratoriet har indsendt evaluering og regnskab for første år af projektet, jf. bilag 3.

I løbet af projektets første år er de lokaler, Spillaboratoriet holder til i, blevet ombygget, sat i stand og indrettet. Der er dannet en styregruppe for projektet med deltagelse fra Valby Kulturhus, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Rollespilsfabrikken og landsforeningen Bifrost. Antallet af deltagende foreninger/fællesskaber er fordoblet fra 4 til 8. De nye deltagere har – som de oprindelige – primært fokus på aldersgruppen 13-24 år, og det er derfor prioriteret i projektet at starte aktiviteter for målgruppen 6-12 år.

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til projektets mål, og at projektet i øvrigt er i god fremdrift. Det indstilles derfor, at udvalget bevilger 600.000 kr. til projektets andet år.

4. Skjold, piger

Udvalget besluttede på sit møde den 19. april 2022 at støtte det toårige projekt Mange piger på banerne med 290.000 kr. til projektets første år. Projektet forløber over tre kalenderår, og tilskuddet er derfor også delt op i tre udbetalinger.

Boldklubben Skjold har indsendt evaluering og regnskab for første år af projektet, jf. bilag 4a og b.

Projektet er hidtil, med små justeringer, gennemført som forudsat. Der var ved udarbejdelsen af delevalueringen rekrutteret 324 nye, aktive pigemedlemmer og i alt 33 frivillige, trænere og ungtrænere. Målet er med udgangen af 2023 at have rekrutteret 500 nye, aktive pigemedlemmer.

Forvaltningen vurderer, at projektet lever op til projektets mål og følger projektplanen. Det indstilles derfor, at udvalget bevilger 350.500 kr. til projektets andet år.

5. Brobold

Foreningen Brobold søger en bevilling på 700.000 kr. til projekt ”Lokale fællesskaber til flere gennem Brobold – Videreudvikling af inkluderende og rummelige foreninger for flere børn i Københavns Kommune”, jf. bilag 5a-e.
Projektet har et samlet budget på 800.000 kr., hvoraf 700.000 kr. skal anvendes til løn, 50.000 kr. til materialer og 50.000 kr. til ”andet” (bogføring, regnskab, revision, evaluering). Foreningen medfinansierer projektet med 100.000 kr.

Formål og målgruppe
Formålet med projektet er at inkludere flere foreninger og relevante aktører i Brobolds aktiviteter og idéer.

Baggrund og projektbeskrivelse
Med aftalen om Budget 2024 blev der bevilget 1,3 mio. kr. om året i perioden 2024-2026 til driften af Brobold i de tre oprindelige Brobold-foreninger (Boldklubben Skjold, Boldklubben Vestia og Nørrebro United) på de eksisterende Brobold-baner. Foreningen Brobold og de tre nu deltagende foreninger har et ønske og en vision om at udbrede sin viden og tilgang til flere, hvilket ikke blev finansieret i forbindelse med Budget 2024.

Projektets mål og forankring
Projektets mål er at inkludere flere byområder, flere foreninger, flere kommunale og almene aktører og flere københavnere.

Konkret ønsker foreningen Brobold i projektet at:

  • Optage yderligere én forening i Brobold og inkludere denne forening på linje med de øvrige foreninger. Derudover skal der findes en yderligere lokal broboldfacilitet i den nye bydel. Målet for den nye forening vil være at optage 100 nye børn og unge i foreningen. Der skal desuden findes og forpligtes minimum en ny lokal samarbejdspartner som kan bidrage gennem samarbejde med den lokale forening.
  • Opbygge fire netværk på baggrund af Brobolds evaluering i Brobolds fire bydele bestående af bydelens foreninger og relevante kommunale og almene aktører. Netværkene skal tage udgangspunkt i Brobolds evaluerings model om forudsætninger og støttebehov for børn, unge og familier, med udvidet fokus på udsatte brugergrupper (bilag 5c). Herudover vil der i netværkene blive implementeret Brobold-værktøjet ”foreningsrejsen” (bilag 5d) for at skabe en fælles forståelse blandt aktørerne om børns rejse fra inaktive til faste deltagere i en idrætsforening.
  • Udarbejde en forskningsbaseret evaluering som bygger videre på væsentlige erfaringer, som blev udviklet på baggrund af den følgeforskning, et erhvervs-phd-projekt med tilknytning til Roskilde Universitet, som var indtænkt i Brobold fra starten. Foreningen Brobold ønsker i videreførelsen af Brobold at omsætte denne viden til et struktureret forskningsbaseret udviklings- og evalueringsdesign og modeller, som kan være retningsgivende for udvikling og evaluering af rummelige foreninger, samarbejder på tværs, facilitetsudvikling og de rammesættende betingelser.
  • Lokalisere nye potentielle broboldfaciliteter i København. Faciliteter der enten være i en stand hvor de kan anvendes til broboldaktivitet eller være i stand hvor de skal opgraderes gennem lokale københavnske puljemidler, f.eks. Anlægstilskud til idrætsfaciliteter.

Varighed
1. januar-31. december 2024.

Udviklingspuljen støtter ikke videreførelse af allerede støttede projekter. Udvalget skal derfor vurdere, om der er tale om et nyt projekt i regi af foreningen Brobold. Ifølge Retningslinjerne for Udviklingspuljen, kan der i øvrigt højst ydes støtte med 80.000 kr. om året til løn. Udvalget skal derfor beslutte, om man vil anvende sin initiativret, og om der i givet fald skal bevilges fuld støtte til projektet, eller om projektet skal støttes med et mindre beløb.

Et eventuelt tilskud vil skulle bevilges af Udviklingspuljens budget for 2024.

6. Christianshavns Idræts Klub (CIK) - Håndboldafdelingen  

CIK søger en bevilling på 254.225 kr. til første år af projekt ”Udvikling af gymnastik i CIK og udbredelse af idrætstilbud til Refshaleøens nye bydele”, jf. bilag 6. 
Midlerne skal anvendes til løn (80.000 kr.), materialer (105.225 kr.), PR/reklame (20.000 kr.) samt events og rekrutteringsudgifter (49.000 kr.).

Formål og målgruppe 
Projektet skal starte børnegymnastik i CIK samt udbrede CIK, så flere børn og unge på Christianshavn, Margretheholm og omegn kan få adgang til foreningslivet.

Baggrund og projektbeskrivelse
Start af gymnastik som aktivitet for børn og unge under CIK Håndbold. Indledende fokus på 0 til 6-årige, der efterhånden udvides til ældre børn. På sigt kan der være mulighed for at oprette en selvstændig gymnastikafdeling i CIK. 
 
Projektets mål og forankring 
Start af mindst to gymnastikhold i 2024 for 0-6-årige og mindst fire hold i 2025 evt. med inddragelse af ældre aldersgrupper. Rekruttering af min. 5 lokale, frivillige ledere til at drive gymnastikken i CIK. 

Der forventes minimum 100 nye medlemmer ved udgangen af 2024. Der vil blive afholdt 2-4 events i 2024 og 2025 for at synliggøre foreningens samlede tilbud. 

Markedsføringen af CIK vil blive øget overfor børn, unge og forældre i de relevante nærområder samt samarbejde med kommunen, institutioner, m.fl.

Gymnastikken skal forankres gennem det grundlag af medlemmer, trænere og frivillige ledere, der er angivet under de forventede resultater. Medlemmerne indskrives indledningsvis i CIK Håndbold, men kontingentindtægterne og tilskud for de 100 forventede medlemmer vil gå til at understøtte aktiviteten i gymnastikafdelingen, indtil den er moden til at flytte over i en afdeling for sig selv. 

Gymnastiktrænere og frivillige ledere skal indgå i udviklingen af en organisation med afdelinger, der understøtter og administrerer de forskellige gymnastikhold samt udarbejder strategier og årshjul, der skal understøtte gymnastikkens fremtidige virke i foreningen. 

Erfaringerne vedrørende samarbejde på tværs af CIK-afdelinger (fælles events, promovering, rekruttering, etc.) vil ligeledes blive sammenfattet og evalueret af CIKs hovedbestyrelse med henblik på at gemme de ting, der har fungeret godt og forankre dem i CIKs fælles praksis i fremtiden. Erfaringerne vil samles i en ”håndbog”, der løbende kan revideres og give inspiration.

Projektperiode 
01.01-2024-31.12.2025 

Forvaltningen indstiller, at der bevilges 205.225 kr. (løn til projektleder 80.000 kr., materialer til påbegyndelse af aktiviteter 105.225 kr., PR/reklame 20.000 kr.). Forvaltningen indstiller ikke støtte til events og rekrutteringsudgifter. På grund af de gældende bevillingsregler vil tilskuddet skulle bevilges af Udviklingspuljens budget for 2024. 

 

Indstilles til afslag

7. Copenhagen Falcons

Copenhagen Falcon søger en bevilling på 136.000 kr. til et toårigt projekt ”Ørestad for alle”. 
Midlerne skal anvendes til løn, materialer og PR/reklame.

Formål og målgruppe 
Flerstrenget Hockey baseret tilbud målrettet børn og unge.

Baggrund og projektbeskrivelse 
Foreningen vil starte aktiviteter op på en ny, midlertidig udendørs hockeybane.

Projektets mål og forankring 

Projektet forventer at få 100 nye medlemmer under 25 år. Det forventes, at samarbejde med skoler og institutioner kan bidrage til projektets videre succes, og at udviklingsmedarbejderens virke kan tiltrække flere børn og børnefamilier.

Aktiviteten skal foregå på en midlertidig bane, og der er ikke på nuværende tidspunkt sikkerhed for, at aktiviteten vil kunne fortsætte efter projektudløb – der er således ikke nogen sikker forankring af aktiviteten. Forvaltningen indstiller på den baggrund, at der gives afslag på ansøgningen. Foreningen kan eventuelt henvises til at søge igen, hvis aktiviteten kan forankres.

Økonomi

Udviklingspuljen for børn og unge har i 2023 budget på 5.231.194 kr.

Der er til dette møde indstillet to projekter med et samlet forbrug på 1.055.500 kr. til udbetaling af rammen for i år.

Derudover er der indstillet 4 projekter, der tilsammen kan udmøntes i tilskud på op til 2.271.225 kr., der i givet fald primært vil skulle bevilges af puljens ramme for 2024.

Rest på budget efter Folkeoplysningsudvalgets møde den 10. oktober 2023

2.611.787 kr.

Indstillet til dette møde

1.055.500 kr.

Administrative bevillinger inden dette møde

eftersendes

Rest på budget

1.556.287 kr.

Der er herudover reserveret følgende midler:

2024: 1.130.666 kr.

2025: 929.666 kr.

2026: 93.5000 kr.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen meddeler ansøgerne Folkeoplysningsudvalgets beslutning.

 

Mads Kamp Hansen

                                                                                       /Rikke Lauritzen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 19. december 2023:

Flemming Jensen forlod mødet under behandlingen af ansøgningerne fra Brobold grundet inhabilitet.

Anders Berner forlod mødet under behandlingen af ansøgningen fra Spillaboratoriet grundet inhabilitet.

Udvalget besluttede:

  1. At anvende sin initiativret og imødekomme ansøgningen fra Pandoras Teaterskole København. Udvalget bevilgede 766.000 kr. til første år af projektet.
  2. At bevilge sidste rate på 705.000 kr. til projekt Brobold.
  3. At bevilge 600.000 kr. til andet år af projekt Spillaboratoriet.
  4. At bevilge 350.500 kr. til andet år af projekt Mange piger på banerne.
  5. At anvende sin initiativret og imødekomme ansøgningen fra foreningen Brobold til projekt Lokale fællesskaber til flere gennem Brobold – Videreudvikling af inkluderende og rummelige foreninger for flere børn i Københavns Kommune. Udvalget forudsætter, at der involveres en til flere nye foreninger i projektet.
    Udvalget bevilgede 700.000 kr. til første år af projektet.

  6. At bevilge 205.225 kr. til første år af projekt "Udvikling af gymnastik i CIK og udbredelse af idrætstilbud til Refshaleøens nye bydele".

  7. At give afslag på ansøgningen om tilskud til projekt "Ørestad for alle".

Til top