Mødedato: 19.12.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Høring om forslag til ny model for Sociale partnerskaber fra 2025

Se alle bilag

Folkeoplysningsudvalget skal overfor Kultur- og Fritidsudvalget afgive høringssvar vedrørende forslag til ny model for Sociale partnerskaber og beslutte, om Udviklingspuljen for børn og unge skal kunne give støtte til supplerende mindre partnerskaber.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget overfor Kultur- og Fritidsudvalget afgiver høringssvar vedrørende de foreslåede modelforslag for Sociale partnerskaber, og
  2. at Folkeoplysningsudvalget drøfter og beslutter, om Udviklingspuljen for børn og unge skal kunne give støtte til supplerende mindre partnerskaber

Problemstilling

Med Budget 2022 og 2023 blev Sociale partnerskaber forankret varigt i Københavns Kommune. Overordnet set er resultaterne med Sociale partnerskaber gode, og størstedelen af foreningerne har over en årrække oplevet medlemsstigning blandt børn og unge. Der er dog potentialer i at justere modellen, så effekten af indsatsen bliver større.

Den 11. maj 2023 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget en eventuel justering af tilskudsmodellen for Sociale partnerskaber fra 2025 og frem. Udvalget bad i den forbindelse forvaltningen om at vende tilbage med et forslag til en differentieret tilskudsmodel. Forvaltningen sender nu disse forslag i høring i Folkeoplysningsudvalget med henblik på at inddrage udvalgets vurdering i indstillingen til Kultur- og Fritidsudvalget. Et af forslagene indbefatter et tættere samarbejde med Udviklingspuljen for børn og unge.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har pt. Sociale partnerskaber med 25 folkeoplysende foreninger. Alle aftaler udløber med udgangen af 2024.

Med aftalerne modtager foreningerne 200.000 kr. årligt til at ansætte en ressourceperson min. 20 timer/ugen til at sikre, at foreningen kan inkludere børn og unge fra udsatte boligområder. Derudover har hver forening en kontaktperson i forvaltningen, der står til rådighed for sparring og kobling til andre indsatser i kommunen.

Grundtanken med de Sociale partnerskaber er at sikre kontinuitet og forankring i arbejdet med børn og unge fra udsatte boligområder. I disse områder deltager børn og unge i mindre grad i foreningslivet, og foreningerne oplever ofte større udfordringer med at inkludere målgruppen, der kan have sociale udfordringer, inddrage forældrene, indhente kontingenter, skaffe frivillige mm.

For at skabe større effekt bør en ny model imødekomme udfordringerne ved den nuværende model, som er 1) bestyrelsernes involvering, 2) fastholdelse af ressourcepersonerne, 3) succes med at nå målgruppen og 4) samarbejde med BUF og SOF om målgruppen.

Efter første behandling i Kultur- og Fritidsudvalget den 11. maj 2023 og i den efterfølgende inddragelse af forskellige interessenter er der en generel tilslutning til en tilskudsmodel, der indeholder differentierede tilskud med tilhørende krav og forventninger alt efter størrelsen på tilskuddet. I inddragelsen af både foreningerne i København og DIF og DGI er der desuden fremkommet et ønske om et bedre samspil mellem Sociale partnerskaber og Udviklingspuljen for børn og unge.

Bilag 1 indeholder forvaltningens udkast til to forslag til en differentieret tilskudsmodel:

  • Forslag 1 indeholder tre forskellige typer tilskud: lille partnerskab (100.000 kr.), mellem partnerskab (250.000 kr.) og stort partnerskab (400.000 kr.).
  • Forslag 2 indeholder to forskellige typer tilskud: standard partnerskab (250.000 kr.) og udvidet partnerskab (400.000 kr.). Det ’lille’ type partnerskab (100.000 kr.) er taget ud og kan i stedet rummes af Udviklingspuljen.

Kobling til Udviklingspuljen for børn og unge

Forslag 2 indebærer en forudsætning om, at mindre typer partnerskaber (100.000 kr.) kan henvises til Udviklingspuljen. Der vil her være tale om foreninger, der ønsker at kickstarte arbejdet med udsatte børn og unge, og som ønsker at arbejde ud fra de samme præmisser som de Sociale partnerskaber.

Hvis Folkeoplysningsudvalget beslutter, at dette forslag er en mulighed, vil det indgå i indstillingen til Kultur- og Fritidsudvalget.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget vælger den model, hvor Udviklingspuljen indgår, vender forvaltningen tilbage med et konkret forslag på næstkommende møde i Folkeoplysningsudvalget, hvor det drøftes og besluttes, om der skal være særlige retningslinjer for disse foreninger, eller det skal være inden for eksisterende retningslinjer. Forvaltningen anbefaler bl.a., at der ses på mulighederne for størrelse på lønniveau ,samt at de involverede foreninger kobles tæt til netværket for de Sociale partnerskaber, og at foreningerne i lighed med de øvrige sociale partnerskabsforeninger tilknyttes en kontaktperson i Kultur- og Fritidsforvaltningen, der står til rådighed for hjælp og sparring.

Økonomi

Såfremt Folkeoplysningsudvalget beslutter at imødekomme ansøgninger til Udviklingspuljen for børn og unge vedrørende mindre typer partnerskaber, vil dette have betydning for den samlede pulje (over flere år).

Videre proces

Folkeoplysningsudvalgets høringssvar vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget på dets møde den 25. januar 2024. Afhængigt af begge udvalgs beslutninger vedrørende de foreslåede modeller, vender forvaltningen tilbage til Folkeoplysningsudvalget med et forslag til, hvordan ”mini-partnerskaber” under Udviklingspuljen kan se ud.

Herefter skal Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2024 beslutte den endelige model, retningslinjer og procedurer for ansøgning, hvorefter ansøgningsprocessen igangsættes. Folkeoplysningsudvalget vil blive forelagt forvaltningens forslag til de indstillede foreninger med henblik på at kunne give input til den endelige beslutning om de udvalgte Sociale partnerskaber i Kultur- og Fritidsudvalget i efteråret 2024.

 

Mads Kamp Hansen                                        
                                                                               /Thomas Bach

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 19. december 2023:

Udvalget ønskede:

  • At det fortsat er folkeoplysende foreninger, der kan indgå sociale partnerskaber.
  • At vægtningen mellem kommunens egne indsatser og foreningsindsatser drøftes.
  • At det klargøres, hvad udviklingsmålet for foreninger med sociale partnerskaber er.

Udvalget besluttede, at der ikke på nuværende tidspunkt allokeres midler til mindre partnerskaber af rammen for Udviklingspuljen for børn og unge. Udvalget bemærkede, at spørgsmålet kan indgå i en mere generel diskussion af Retningslinjerne for Udviklingspuljen.

Til top