Aftenskolernes hus på Tomsgårdsvej
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget drøfter det videre arbejde med muligheder for at etablere Aftenskolernes Hus på Tomsgårdsvej 35.
Problemstilling
I Budget 2020 indgår en business case, der indeholder flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej 35 (bilag 1) for herefter at anvende huset som afsæt for Aftenskolernes Hus.
Tomsgårdsvej 35 består af i alt 1.850 kvm og har blandt andet bestået af to dele: En del med Kulturhuset Tomsgårdsvejs lokaler på 745 kvm og en del med lokaler, som Socialforvaltningen har rådet over på 1.025 kvm.
Socialforvaltningen har opsagt deres lejemål på Tomsgårdsvej 35, og derfor er der opstået en mulighed for, at hele huset kan bruges til Aftenskolernes Hus. Der er, primært i den del som Socialforvaltningen tidligere har rådet over, behov for ombygning og renovering, før den kan anvendes.
Med Socialforvaltningens fraflytning er der opstået mulighed for at etablere et større Aftenskolernes Hus, der kan danne ramme om et bredt udvalg af aftenskoleaktiviteter.
Løsning
Vision for Aftenskolernes Hus
Samrådet for Aftenskolerne bakker op om at etablere et Aftenskolernes Hus i hele bygningen på Tomsgårdsvej 35, og det undersøges, om der er mulighed for at danne en forening af flere aftenskoler til at drive huset. På nuværende tidspunkt foregår al koordinering og planlægning i samarbejde med FOF København.
Et Aftenskolernes Hus vil tage udgangspunkt i en skitse (bilag 2) og vil kunne komme til at rumme blandt andet musiklokaler, værksteder, motionsfaciliteter, undervisnings- og foredragssal samt et produktions køkken.
Tomsgårdsvej 35 er placeret et sted, hvor der både er let adgang til offentlig transport og parkering, og beliggenhed i et område hvor det vurderes, at Aftenskolernes aktiviteter vil være til stor gavn for lokalområdet. Ligeledes vil det kunne blive et fyrtårn for aftenskolernes arbejde i København.
En ombygning og renovering af hele Tomsgårdsvej 35 til Aftenskolernes Hus (bilag 2) er estimeret til at koste 9,3 mio. kr. Heraf er 300.000 kr. finansieret via business casen.
Business case
I business casen vedtaget med Budget 2020 er det forudsat, at der etableres mødefaciliteter på BIBLIOTEKET på Rentemestervej blandt andet til at huse foreninger, der hidtil har benyttet Tomsgårdsvej. Hvis hele huset kan benyttes, kan disse foreninger blive i Aftenskolernes Hus, og BIBLIOTEKET kan i stedet tiltrække andre foreninger.
Scenarier
Der er to scenarier, der kan arbejdes videre med. Den oprindelige plan fra business casen der indretter de tidligere Kulturhus-lokaler til Aftenskolerne.
Det andet scenarie er at ombygge og renovere hele Tomsgårdsvej 35 og indrette det efter aftenskolernes behov og etablere et hus, som kan rumme et væld af aktiviteter og kan blive startskuddet til et Aftenskolernes Hus.
På nuværende tidspunkt holder et keramikværksted og nogle danseforeninger stadig til i Kulturhusets gamle lokaler, og Områdefornyelsen NV har et ønske om at have kontor på 1. sal frem til sommeren 2021. Aftenskolerne har tilkendegivet, at danseforeningerne og keramikværkstedet forsat vil kunne leje sig ind i de lokaler, som de anvender i dag, og at man vil tage en dialog med Områdefornyelsen NV om at opfylde deres ønske.
For at kunne realisere et Aftenskolernes Hus på Tomsgårdsvej skal man ændre i den vedtagne business case og opretholde huslejen, indtil det kan stilles til rådighed for aftenskolerne i form af en udlejning eller en brugs- og driftsaftale. Der vil være en periode i 1. halvår af 2020, hvor planlægningen af huset kommer til at foregå, mens 2. halvår vil blive brugt på selve renoveringen.
Keramikværkstedet vil forsat betale en husleje på 90.000 kr. om året og danseforeningerne købe tider for ca. 120.000 kr. Herudover vil Områdefornyelsen NV betale ca. 100.000 kr. i leje om året frem til sommeren 2021. Det fremgår af business casen, at de årlige omkostninger for lokalerne i det tidligere Kulturhus er 756.000 kr. og den del, som Socialforvaltningen tidligere havde, har en årlig husleje ekskl. el, vand og varme på 694.000 kr.
Aftenskolerne har tilkendegivet, at man kan påtage sig bygherreansvaret for projektet, således at det er muligt allerede at realisere projektet i løbet 2020. Dette giver også mulighed for at anvende midler fra Forenings- og Aftenskolepakken og fremrykke midler udskudt til 2022 allerede i 2020.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Ændringer i business casen skal besluttes i Borgerrepræsentationen. Såfremt Folkeoplysningsudvalget tilkendegiver, at der skal arbejdes videre med projektet, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde en sag herom.
Mads Kamp Hansen
/Pernille Vange
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.