Sociale partnerskaber
Indstilling og beslutning
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget beslutter, at partnerskaberne med Nørrebro Taekwondo Klub, SheZone, Nørrebro United, Fremad Valby og Brønshøj Boldklub fortsættes, og at de hver bevilges 200.000 kr. årligt i 2015 og 2016.
Problemstilling
Med Budget 2015 blev der afsat 1,2 mio. kr. i 2015 og 2016 til Sociale partnerskaber (tidligere Særlige Integrationsmidler) med foreninger, der gør en særlig indsats for at rekruttere og fastholde udsatte børn og unge. Disse midler skal nu fordeles.
Løsning
- at de primært har folkeoplysende aktiviteter,
- at de ligger i et udsat byområde,
- at de i udgangspunktet har min. 250 børne- og ungemedlemmer under 25 år,
- at de har erfaringer med målgruppen og resultater fra tidligere lignende projekter, og
- at de har beskrevet en tydelig plan for indsatsens fokusområder.
Foreningerne er alle beliggende i udsatte byområder, og de har alle en stor andel af udsatte børn og unge i foreningen. Med denne gruppe børn og unge følger ofte udfordringer med at inddrage forældre og inddrive kontingenter samt tiltrække kompetente frivillige, der både kan træne og løse sociale problemstillinger. Derfor oplever foreningerne et øget behov for et tæt samarbejde om målgruppen med lokale aktører som f.eks. skoler, boligsociale medarbejdere og opsøgende gadeplansmedarbejdere.
I perioden 2012-2014 har de fem foreninger hver modtaget 200.000 kr. årligt. Med de tildelte midler har foreningerne 20 timer om ugen ansat en ressourceperson, der støtter den daglige drift i foreningerne, og som gør det muligt for foreningerne at være aktive i lokalområdet og indgå forpligtende samarbejder.
Forvaltningen har evalueret indsatsen i de fem foreninger i efteråret 2014 (se bilag). Der er dels lavet et "sundhedstjek" med den enkelte forening, dels fulgt op på foreningens handleplan, der er udarbejdet i samarbejde med forvaltningen ved indsatsens start. Af evalueringen fremgår det, at alle fem foreninger fortsat lever op til de ovennævnte kriterier, og at de alle har opbygget velfungerende metoder til at sikre en god og stabil drift, der betyder, at udsatte børn og unge kan inkluderes og fastholdes.
På den baggrund anbefaler forvaltningen, at de nuværende partnerskabsaftaler forlænges i 2015 og 2016.
Det bemærkes, at de udfordringer, der er forbundet med at inkludere udsatte børn og unge i foreningerne, er kontinuerlige og ikke løses ved midlertidige projekter i kortere eller længere perioder. Oprindeligt blev midlerne til parterskaberne fundet ved at omlægge en projektpulje til varige tilskud til udvalgte foreninger. De varige midler muliggør, at foreningerne og forvaltningen i tæt samarbejde kan opbygge, udvikle og fastholde en metodik i forhold til de socialt udsatte børn og unge, som bliver forankret i foreningens drift. Hvis forankringen reelt skal opnås, er det nødvendigt, at der afsættes varige midler til de Sociale partnerskaber.
Til udvalgets orientering har forvaltningen været i dialog med DBU om at søge midler til flere sociale partnerskaber i DBUs "kommunepulje". DBU har dog meddelt, at de ikke er interesseret i at støtte noget sådant, da det ikke anses for udvikling og har karakter af drift. Forvaltningen er nu i dialog med DBU om evt. støtte til yderligere indsatser i de tre fodboldklubber, som pt. er omfattet af de Sociale partnerskaber.
Økonomi
Videre proces
Fortsættes de nuværende partnerskaber, vil bestyrelser og ressourcepersoner i alle fem foreninger blive bedt om at udarbejde nye handleplaner i samarbejde med forvaltningen. Der holdes løbende statusmøder med foreningerne for at sikre fremdrift.
Mads Kamp Hansen
/Marianne Kruckow