Mødedato: 17.02.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, KFU's mødesal, lokale 86-87

Principper for flytning af aftenskoleundervisning fra private til offentlige lokaler

Se alle bilag
Folkeoplysningsudvalget skal drøfte principper for flytning af aftenskoleundervisning fra private til offentlige lokaler.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget godkender forvaltningens forslag til principper for flytning af aftenskoleundervisning fra private til offentlige lokaler.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog i forbindelse med behandlingen af budget 2015 et effektiviseringsforslag på 2,5 mio. kr. på rammen for voksenundervisning. 1 mio. kr. af besparelsen skal opnås ved en besparelse på rammen for lokaletilskud.

Forvaltningen skal komme med forslag til principper for, hvordan aftenskolernes kursusaktivitet kan flyttes fra private til offentlige lokaler, så besparelsen på 1 mio. kr. opnås.

Løsning

For at opnå en besparelse på 1 mio. kr. på rammen for lokaletilskud skal 10-15 pct. af aftenskoleundervisningen flyttes fra private til offentlige lokaler.

Forvaltningen og Aftenskolernes Samråd har drøftet hvilke principper, der kan lede en proces for flytning af aftenskoleundervisning til offentlige lokaler. Drøftelserne har taget udgangspunkt i en lokaleundersøgelse, forvaltningen gennemførte i 2014 (se bilag 1). Der er i samarbejde med aftenskolerne indhentet oplysninger om en række variable for anvendelse af lokaler, og aktiviteter i private lokaler er blevet analyseret.
 
Forvaltningen foreslår følgende principper for udvælgelse til flytning til offentlige lokaler:

  • Sprogundervisning i dagstid mellem kl. 8 og kl. 17. Der er ledig kapacitet til denne undervisning i offentlige lokaler - eksempelvis i kulturhusene. Ifølge lokaleundersøgelsen blev der i 2014 ydet lokaletilskud til ca. 14.000 lokaletimer til sprogundervisning i dagstid. Med lokalesatsen på 64 kr. pr. time i 2014 giver det et besparelsespotentiale på 896.000 kr. (se bilag 2).
  • Undervisning i bevægelsesfag udgør ca. 45.000 lokaletimer i lokaleundersøgelsen. I 2014-tilskud udgjorde det et beløb på ca. 2.900.000 kr. En stor del af disse lokaletimer vil kunne flyttes fra private til offentlige lokaler. Der frigøres blandt andet mange lokaletimer i gymnastiksale som følge af, at fodbold bliver en helårssport på kunstgræsbaner udendørs.

Der vil i lighed med 2013 og 2014 blive fundet overskydende midler i 2015 til en foreningspakke, hvor der investeres i at udvikle de offentlige lokaler, så de imødekommer aftenskolernes behov. Det kan være behov for opmagasinering, ekstra udstyr, mere rengøring m,m.

Flere aftenskoler har samlet deres aktiviteter i én lokalitet for at optimere vilkårene for læringen i aftenskolen og for at sikre en effektiv udnyttelse af faciliteterne. Følgende særlige hensyn har været drøftet med Aftenskolernes Samråd:

  • Socialpædagogisk hensyn. Der er aftenskoler i København, der har indrettet sig, så lokaliteten er tilpasset til deltagere med psykiske handicap. De offentlige lokaler er typisk for travle og hektiske for nogle.
  • Hensyn til den samlede økonomi for Københavns Kommune og aftenskolerne. Nogle af aftenskolerne er centreret i egne, foreningsdrevne, kursuscentre med fagspecialiseret indretning og udstyr, der udnyttes så effektivt i både dag-, aften- og weekendtiden året rundt, at en flytning til eksempelvis kommunens kulturhuse ikke er økonomisk fornuftig. En flytning vil påføre Københavns Kommune udgifter, der overstiger den besparelse, som er formålet med denne proces.
  • Hensyn til foreningstanken om fællesskab, læring og almen dannelse. Nogle aftenskoler har udviklet deres lokalitet til et foreningshus, hvor deltagerne på tværs af holdene udvikler et fællesskab, og hvor der blandt deltagerne er skabt en foreningsfølelse, der vanskeligt kan tilbydes i offentlige lokaler. Typisk vil disse kursuscentre yderligere være karakteriseret ved et sammenhængende voksenpædagogisk undervisningsmiljø, der giver kursisterne mulighed for fagligt udbytte og fordybelse samt fællesskab på tværs af holdene.

Forvaltningen vil medtage disse hensyn i det videre arbejde med flytning af aftenskoleundervisning fra private til offentlige lokaler. Lokaleundersøgelsen viser, at der er potentiale til at opnå besparelsen ud fra ovennævnte principper. Som det fremgår af bilag 1, er der andre kategorier af undervisning, der kan flyttes til offentlige lokaler, hvis der ikke kan opnås den nødvendige besparelse efter ovennævnte kriterier.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil arbejde videre med at flytte aktiviteter fra private til offentlige lokaler.


Mads Kamp Hansen

                                        /    Marianne Kruckow

Beslutning

Forvaltningen præciserede indledningsvist, at der ikke er taget stilling til en foreningspakke for 2015.
 
Indstillingen blev godkendt.

Udvalget ønskede punktet taget op igen på næste møde til drøftelse af status.
Til top