Mødedato: 16.04.2016, kl. 11:00
Mødested: Bernstorff Slot

Folkeoplysning 2020 - status

Folkeoplysningsudvalget orienteres om projektstatus i forbindelse med Folkeoplysning 2020 med særligt fokus på den manglende fremdrift vedr. flytning af aftenskoler fra private til offentlige lokaler.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Folkeoplysningsudvalget tager projekternes status til efterretning, og

2. at Folkeoplysningsudvalget drøfter den manglende fremdrift vedrørende flytning af aftenskoler fra private til offentlige lokaler.

 

Problemstilling

Der er fire projekter under Folkeoplysning 2020. Tre af disse projekter har den forventede fremdrift. Projektet flere lokaler i dagtid, aften og weekend – herunder særligt indsatsen vedr. flytning af aftenskoler fra private til offentlige lokaler – har dog ikke den forventede fremdrift, hvorfor indstillingen primært koncentrerer sig om denne problemstilling og dens konsekvenser.

 

Løsning

Forvaltningen har etableret en programorganisation for Folkeoplysning 2020, som skal udvikle folkeoplysningsområdet de kommende år. Programmet består af i alt fire projekter:

  • Flere lokaler i dagtid, aften og weekend, herunder flytning af aftenskoler fra private til offentlige lokaler.

  • Optimering af lokaletilskud.

  • Gebyrmodel for ligestilling af voksenforeninger med selvorganiserede brugere.

  • Brugerdrift af tennisanlæg. 

Nedenfor givet en kort status på de fire projekter.

Flere lokaler dagtid, aften og weekend

Lokaleflytningen af aftenskoler er centralt for arbejdet med programmet. Referencegruppen for aftenskoler har besluttet, at processen for flytning skal ske i tre spor: Blød bevægelse, sprogundervisning og kreative fag, hvoraf blød bevægelse har været først og processen for fordeling er afsluttet. Referencegruppen har besluttet, at det i fordelingsrunderne, i modsætning til tidligere, er aftenskolerne selv, der fordeler identificerede lokaler mellem sig. Forvaltningen har stået for at facilitere processen.

Forvaltningen har udarbejdet en deltaljeret liste over lokaler, hvor der 1) er ledig tid til rådighed, 2) er mulighed for at få tid via forhandling og 3) hvor mulighederne endnu ikke er afklaret. Det er denne liste af konkrete tider i givne lokaler, der har dannet udgangspunkt for processen med flytning i bevægelsessporet.

Processen for fordeling af lokaler er nu afholdt for sporet blød bevægelse, hvor ganske få aftenskoler har deltaget. Der er modtaget i alt fire tilkendegivelser om flytning til andre lokaler. Disse er alle fra aftenskoler, der allerede er i offentlige lokaler, hvorfor flytningerne ikke vil bidrage til den besparelse, der skal hentes ved at flytte aftenskoler til offentlige lokaler. Der er heller ikke afgivet ønsker til optimering af offentlige lokaler, hvorfor dette arbejde endnu ikke er igangsat.

Oversigt over antal afbud, antal deltagere og modtagne tilkendegivelser om flytning til offentlige lokaler

Dato for workshops 2016: Blød bevægelse

Antal afbud fra aftenskoler

Antal deltagne aftenskoler

Antal tilkendegivelser om flytning til andre lokaler

25. februar

2

6*

0

(4)**

 

9. marts

0

1*

Allerede tilkendegivet

29. marts

0

1*

Allerede tilkendegivet

* Alle aftenskoler, der deltog, var allerede i offentlige lokaler.

** De fire tilkendegivelser vedrører aftenskoler, der allerede er i offentlige lokaler.

Det første spor, blød bevægelse, er der, hvor der kan flyttes flest timer fra private til offentlige lokaler, da det vurderes at være det største af de tre spor.

Er udfaldet, at ingen aftenskoler flytter fra private til offentlige lokaler i 2016, vil det betyde en yderligere reduktion af de nuværende 25 kr. i lokaletilskud i 2017.

Forvaltningen vil indkalde de næste to spor, sprogundervisning og kreative fag, til workshops om lokalefordeling. Som udgangspunkt vil forvaltningen prioritere at flytte de aftenskoler, hvor der opnås en besparelse.

Såfremt udfaldet af disse workshops heller ikke resulterer i flytning fra private til offentlige lokaler, eller hvis der er lokaler i overskud, hvor der med sikkerhed er ledig kapacitet, vil forvaltningen fordele lokalerne ud fra de almindelige fordelingsregler. Det betyder, at aftenskoler, der ønsker at oprette nye hold i de tilgængelige lokaler, vil få mulighed for det. Forvaltningen ønsker ikke, at der står lokaler tomme, som kunne anvendes til folkeoplysende formål. Dette har samtidig den konsekvens, at aftenskoler, der på et senere tidspunkt alligevel ønsker at flytte til offentlige lokaler, men som ikke har deltaget i den igangværende flytningsproces, vil kunne stå i en situation, hvor der ikke er relevante ledige lokaler tilbage. 

Optimering af lokaletilskud

Der arbejdes på en generel sanering af, hvem der modtager lokaletilskud. Projektet er en administrativ øvelse, som pågår løbende over året.

Gebyrmodel for ligestilling af voksenforeninger med selvorganiserede brugere

Folkeoplysningsudvalgets beslutning den 23. februar 2016 har betydet ændring af modellen for brugerbetaling. I modsætning til tidligere skal brugerbetalingen baseres på foreningernes medlemssammensætning, og hvorvidt foreningerne kan kategoriseres som enten ungdoms- eller voksenforening. Ændringen af modellen har ikke forsinket projektet i forhold til udarbejdelse af den digitale løsning og implementeringen.

Brugerdrift på tennisanlæg

Projektet er succesfuldt afsluttet primo 2016. Samtlige tennisforeninger har overtaget driften af kommunens tennisanlæg, og der er generel tilfredshed med overgangen til brugerdrift efter implementeringen.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med projekterne.

 

Mads Kamp Hansen

 

                                       /Rikke Thielcke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top