Udvælgelse af Sociale partnerskaber 2020-2024
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget overfor Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at følgende foreninger indgår Sociale partnerskaber med Kultur- og Fritidsforvaltningen foreløbigt i perioden 1. oktober 2020 – 31. december 2020 og i en samlet fireårig periode, såfremt der afsættes midler på Budget 2021, og at hver forening i så fald bevilges 200.000 kr. årligt:
• Ajax København
• Amager SK
• Boldklubben HELLAS
• SIAM Athlete Nation
• Valby IF - Gymnastik, og
2. at Folkeoplysningsudvalget overfor Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at Ajax Københavns nuværende halve partnerskab overgår til BK Vestia, såfremt Ajax København godkendes til at indgå fuldt partnerskab, og der afsættes en fireårig bevilling på Budget 2021.
Problemstilling
På Overførselssagen 2019/2020 blev der afsat 1,25 mio. kr. til at indgå en samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og DGI Storkøbenhavn. Målet med samarbejdsaftalen er, at 10.000 flere børn og unge bliver aktive i idrætsfællesskaberne over de næste fire år. I budgetforliget for Budget 2021 fremgår det, at der afsættes yderligere i alt 8,75 mio. kr. i perioden 2021-2024 til at forlænge samarbejdsaftalen. Budgetaftalen skal endelig godkendes i Borgerrepræsentationen den 1. oktober 2020.
Som en del af samarbejdsaftalen skal Kultur- og Fritidsforvaltningen indgå Sociale partnerskaber med 5 foreninger, der årligt modtager 200.000 kr. til ansættelse af en ressourceperson. Midlerne til de Sociale partnerskaber er med Overførselssagen foreløbigt kun afsat til andet halvår af 2020, men fortsætter i en fireårig bevilling (2021-2024), hvis budgetaftalen godkendes endeligt den 1. oktober 2020.
Løsning
Foreningerne har kunnet ansøge i perioden 25. juni 2020 - 17. august 2020. Der er indkommet i alt 15 ansøgninger (bilag 2 samt bilag 3-16). Efter ansøgningsfristen har Kultur- og Fritidsforvaltningen inviteret syv af foreningerne til "pitchmøde", hvor de overfor et panel har fremlagt deres ideer til konkrete indsatser i det Sociale partnerskab. Panelet har bestået af repræsentanter fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, DIF og DGI Storkøbenhavn.
Midlerne tildeles i henhold til Retningslinjer for ansøgning om Sociale partnerskaber (bilag 1).
Kultur- og Fritidsforvaltningen har foretaget en helhedsvurdering af det samlede felt af ansøgere, herunder deres beskrivelser af indsatserne og deres potentialer og ambitioner set i forhold til hinanden.
Forvaltningen vurderer, at en del af de ansøgere, der er indstillet til afslag, har potentiale for at arbejde videre med målgruppen og samarbejde med kommunen om dette. Alle foreninger, der får afslag, vil derfor blive tilbudt et møde, der afdækker, hvordan de kan arbejde videre med deres ideer i forhold til at inkludere socialt udsatte børn og unge uden at indgå i et socialt partnerskab.
Udvælgelsen
Ud fra en samlet vurdering indstilles følgende foreninger til Sociale partnerskaber:
- Ajax København
- Amager SK
- Boldklubben HELLAS
- SIAM Athlete Nation
- Valby IF - Gymnastik
Det skal bemærkes, at Ajax København allerede har et delt Socialt partnerskab med BK Vestia, der foreløbigt er finansieret til og med 2021. Med denne indstilling vil Ajax København overgå til den nye bevilling med et fuldt Socialt partnerskab, og BK Vestia vil overtage Ajax Københavns halve partnerskab og således fortsætte frem til og med 2021 med et fuldt partnerskab.
Følgende foreninger indstilles ikke til Sociale partnerskaber på baggrund af en helhedsvurdering samt foreningernes beliggenhed, aktivitetsudbud og erfaringer:
- Amager Taekwondo Klub
- BK Vestia
- Boldklubben FREM
- Copenhagen Panna House
- Crossover
- FitforKids
- GAME
- Mills Club
- Sundby Boldklub
Derudover er der givet afslag til en forening uden for Københavns Kommune:
- Brøndby Strand IK
Denne forening vil ikke indgå i bilagsmaterialet og vil ikke blive tilbudt et møde.
Der henvises endvidere til Oversigt over ansøgninger om Sociale partnerskaber (bilag 2) samt de enkelte ansøgninger (bilag 3 - 16).
Formål
Formålet med Sociale partnerskaber er at sikre folkeoplysende foreningstilbud til børn og unge, der bor i socialt udsatte boligområder. Foreninger med en stor andel af socialt udsatte børn og unge har ofte problemer med at inddrage forældre, tiltrække kompetente frivillige, der både kan træne og løse sociale problemstillinger, ligesom det ofte er en udfordring at inddrive kontingent. De tildelte midler skal anvendes til ansættelse af en ressourceperson i foreningen med henblik på at skabe stabilitet, rummelighed, kontinuitet og et socialt fokus, sådan at foreningen kan modtage, rumme og fastholde socialt udsatte børn og unge samt deres forældre i foreningens aktiviteter. Som en afledt effekt af indsatsen er det ambitionen at give familierne større trivsel, øget sundhed samt større netværk. Ligeledes er det et formål med støtten at sikre, at foreningerne kan fungere som aktive partnere og en drivkraft i deres lokalområde.
Kriterier for udvælgelse af foreninger
De Sociale partnerskaber kan udelukkende søges af folkeoplysende foreninger hjemmehørende i Københavns Kommune. Flere foreninger kan gå sammen om en fælles ansøgning.
Ansøgere skal, som udgangspunkt, have:
- Min. 100 børne- og ungemedlemmer (under 25 år).
- Lyst og vilje til at introducere, rumme og fastholde socialt udsatte børn og unge samt forældre i deres forening.
- Aktiviteter i eller i nærheden af et af de socialt udsatte boligområder, der af Økonomiforvaltningen vurderes at være i risiko for at komme på ghettolisten – eller have planer om at starte aktiviteter i eller i nærheden af områderne (se bilag 1 for en oversigt over områderne).
Overordnet prioriteres foreninger, der ønsker at udvikle børne- og ungdomsarbejdet for bedre at kunne rumme socialt udsatte børn og unge samt deres forældre. De foreninger, der er inviteret til pitchmøder, har beskrevet, hvordan de påtænker at arbejde med følgende:
-
Intern organisering og struktur i foreningen.
-
Rekruttering og inddragelse af frivillige, herunder frivillige med fokus på social trivsel.
-
Indgåelse af lokale samarbejder om målgruppen, herunder samarbejde med FritidsGuiderne KBH og eventuelt FerieCamp.
-
Rekruttering og fastholdelse af børne- og ungemedlemmer og deres forældre i aktiviteterne.
-
Inddragelse af forældre som enten frivillige, trænere eller aktive medlemmer.
For at sikre fremdrift, fokus og udvikling i foreningerne er det en forudsætning, at der indgås en gensidigt forpligtende partnerskabsaftale mellem foreningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har allerede indgået Sociale partnerskaber med 20 andre foreninger, der er finansieret i forskellige bevillinger.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen medtager Folkeoplysningsudvalgets indstilling i sagen, som vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 24. september 2020.
Kultur- og Fritidsforvaltningen giver herefter foreningerne besked. Såfremt finansieringen fra Københavns Kommune i årene 2021-2024 godkendes endeligt med vedtagelsen af Budget 2021 i Borgerrepræsentationen den 1. oktober 2020, indgås der fireårige tilskudsaftaler med de udvalgte foreninger.
Foreningernes ansatte ressourceperson og bestyrelsesrepræsentanter skal gennemgå et uddannelsesforløb, der skal klæde dem på til indsatsen, samt udarbejde en konkret handleplan. Midlerne udbetales til foreningerne i oktober 2020.
De foreninger, der får afslag, tilbydes et møde med forvaltningen med henblik på at afdække,
hvordan foreningernes fortsatte arbejde med inddragelse og fastholdelse af piger kan understøttes
på anden vis.
Thomas Bach
/Rikke Thielcke
Beslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 15. september 2020: