Mødedato: 14.06.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Folkeoplysende foreninger med private lejemål i offentlige lokaler

Ændring af praksis omkring tilskud fra folkeoplysningsrammen til foreninger med privat lejeaftale i offentlige lokaler.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Folkeoplysningsudvalget over for Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler,

  1. at Kultur- og Fritidsforvaltningen stopper med betaling af 100 % tilskud til folkeoplysende foreninger med private lejeaftaler i offentlige lokaler.
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen søger at overtage konkrete lejemål efter indstilling af Folkeoplysningsudvalget, med henblik på at stille faciliteter til rådighed for enten tidligere lejer eller folkeoplysende foreninger generelt.

Problemstilling

Københavns Kommune er efter folkeoplysningsloven forpligtet til at anvise ledige offentlige lokaler til folkeoplysende foreninger, samt at give driftstilskud til børn- og ungeforeninger. Herudover har Københavns Kommune valgt at støtte folkeoplysende foreninger med privat lejemål hos offentlige myndigheder med 100 % tilskud. Dette står ikke beskrevet i folkeoplysningsloven eller i Københavns Kommunes retningslinjer for området. Folkeoplysnings ramme til drift af lokaler er overskredet i 2011, og der skal yderligere findes besparelser på området i 2012.

Folkeoplysning betaler 6,5 mio. kr. årligt i 100 % tilskud, og huslejen er stigende. Fx varsler udlejer By & Havn og DSB stigninger i husleje på i gennemsnit 84 % i perioden 2011-14.

Der bliver i dag ikke skelet til antallet af aktivitetstimer per lokale, antallet af medlemmer eller medlemmernes alder ved udbetaling af 100 % tilskud. Der er et potentiale i bedre udnyttelse af disse faciliteter, hvis de indgår i den almindelige facilitetsfordeling, eller hvis der stilles minimumkrav til brug gennem driftsaftaler.

Løsning

Driftstilskud fra folkeoplysningsrammen til folkeoplysende foreningers private lejeaftaler hos offentlige myndigheder ophører per 31. december 2012. Folkeoplysning giver besked til alle foreninger, der i dag modtager 100 % tilskud, om, at tilskuddet ophører per 31. december 2012. Foreninger, der ønsker uændret at fortsætte i de samme lokaler, må derefter betale alle driftsudgifter selv. Foreningerne kan fortsat søge aktivitetstilskud til børn og unge.

Foreninger tilbydes at søge ledige offentlige lokaler i lighed med andre folkeoplysende foreninger.

Folkeoplysningsudvalget kan vælge, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal forsøge at overtage konkrete lejemål med henblik på at stille dem til rådighed for foreningslivet, enten som en facilitet i lighed med andre, eller ved at den tidligere lejer af lokalerne kan indgå en driftsaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen om brug af lokalet, tilsvarende de driftsaftaler, der er indgået med RUSK og Teaterhuset.

Løsningen vil medføre en besparelse på lokaleudgiften, en bedre udnyttelse af faciliteterne, samt at foreningerne i højere grad stilles lige. En lang række foreninger vil dog opleve en forringelse af deres økonomi eller lokaleforhold.

Økonomi

Der er en potentiel besparelse på op til 6,5 mio. kr. Reelt vil besparelsen dog afhænge af, hvor mange lejemål Folkeoplysningsudvalget vælger, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal og har mulighed for at overtage.

Videre proces

At Kultur- og Fritidsforvaltningen tager kontakt til de 47 foreninger, der har privat lejekontrakt hos en offentlig myndighed, og for hver forening undersøger behov og ønsker samt mulighed for at overtage lejeaftaler. På baggrund af dette skal Folkeoplysningsudvalget træffe beslutning om, hvilke lejemål Kultur- og Fritidsforvaltningen skal overtage, og hvilke af disse lejemål der skal stilles til rådighed for enkelte foreninger gennem driftsaftaler.

 

 

         Mads Kamp Hansen

                                                                  /Anders Christensen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2011:

 

Indstillingen blev tiltrådt.

Til top