Aktivering af Royal Run
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget bevilger et tilskud på 300.000 kr. fra Udviklingspuljen for børn og unge til aktivering af motionsløbet Royal Run 2018 i København.
Problemstilling
I anledning af HKH Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag i maj 2018, har DIF, DGI og Dansk Atletik Forbund (DAF) udviklet et landsdækkende motionsløb kaldet Royal Run. Eventen afvikles 2. pinsedag den 21. maj 2018 i landets fem største byer, herunder København.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at Københavns værtskab for Royal Run er en oplagt anledning til at aktivere og udvikle københavnske foreninger i et tæt samarbejde med løbsparterne. Målet er, blandt andet, mere rummelige og fleksible foreningstilbud, flere nye løbere og en særlig indsats for at få udsatte målgrupper med i foreningslivet omkring løb.
Løsning
Indsatsen omkring aktivering af Royal Run i København forankres i henholdsvis DGI Storkøbenhavn, Idrætsforum København og Kultur- og Fritidsforvaltningen. De konkrete foreninger er endnu ikke valgt, men det forventes at involvere minimum 5-6 løbeklubber. Der lægges vægt på foreningernes ønske om at vokse med flere medlemmer, udvikle deres aktivitetstilbud og udbrede dem til nye målgrupper.
Den overordnede fælles målsætning er, at målrettede aktiviteter både før, under og efter Royal Run skaber størst mulig blivende effekt og forankring. Der vil være et særligt fokus på at få nye løbere og foreningsinaktive - herunder borgere i udsatte bydele - med i projektet.
Idékataloget over mulige aktiviteter/projekter indeholder blandt andet:
- Åbne træninger i løbeklubberne, hvor nye løbere kan få en smagsprøve på holdene. Åben træning giver fri adgang til at træne med på et af klubbens hold f.eks. en gang om måneden. Her vil der fra klubben være sat ekstra ressource af til at tage godt imod nye.
- 12 ugers løbeskoler i klubberne, hvor nybegyndere får en god indføring i at løbe og bliver en del af et fællesskab, som motiverer til fortsat aktivitet. I forlængelse heraf oprettes eventuelle nye hold.
- Løb på FerieCamp. Løbeforeninger skræddersyr forløb for FerieCamp børn (og evt. forældre) i udsatte bydele, med opstart i Påskeferien. Målet er deltagelse på børnedistancen under Royal Run.
- Udvikling af familietilbud, som er en kombination af funktionel træning og løb. Her vil forældre og børn kunne træne samtidig med forskellige øvelser og lege, og løb vil være en del af programmet.
- Åben Skole-pakke med samarbejdsforeningerne. Det vil være muligt at byde ind i undervisningen, lægge aktiviteter i nær tilknytning til skolerne og at sikre børnenes deltagelse i Royal Run.
- Foreningsudvikling. Løbeklubbernes specifikke behov i forhold til at håndtere medlemsvækst afdækkes, hvorefter nye initiativer iværksættes, og der laves konkrete handleplaner herfor. Der kan også indgå uddannelsesaktiviteter i forløbet, f.eks. med fokus på leder- eller trænerudvikling.
- Flerstrengede foreninger. Der arbejdes med forskellige foreningers aktivitetstilbud og fleksibilitet. F.eks. kunne der tilbydes løbetræning til de ventende forældre, mens barnet dyrker sin egen sport.
- Københavnermilen - Amalienborg Rundt. Slotspladsen markerer 5 km mærket for den 10 km lange rute, der løbes af HKH Kronprinsen og mange andre i aftenens løb. Der vil i løbet af dagen være en række aktiviteter på københavnermilen - f.eks. foreningsstande, one mile rute omkring slottet (åben løbebane, familiestafet, skoleløb), kom og prøv-aktiviteter (tjek din løbestil m.v., royal/historisk gåtur i København (ved gangforeningerne), skattejagt for familier
- Samarbejde med Idrætsprojektet omkring inddragelse af udsatte børn og unge.
Baggrund
Royal Run skal med den særlige anledning skille sig ud fra andre motionsløb og har som målsætning at tiltrække samlet op mod 40.000 deltagere for alle fem byer. Heraf forventes der 14.000 deltagere i København. Udbuddet af forskellige distancer under Royal Run gør det muligt for alle at deltage, da det også er muligt at gå distancen.
Dansk Atletik Forbund vil efter afviklingen vurdere, om der er grundlag for at gentage eventen på årlig basis - dog uden fødselsdagselementet - for at give danskerne et unikt signaturløb med et royalt afsæt.
Royal Run indeholder blandt andet følgende elementer:
-
Den korte løbsdistance (1 mile) afvikles over flere løb for at optimere forholdene til konkrete målgrupper, f.eks. børn, unge, ældre, familier, skoleklasser, virksomheder, para børn og unge samt løbere på både motionist- og eliteniveau. Der vil også være muligehed for temaløb som rulleskøjter og Color Run. 10 km distancen er valgt, da det er en af de mest udbredte distancer på verdensplan, uden at der findes et signaturløb i Danmark.
-
Omfattende udbredelse før, under og efter afviklingen. I regi af ”Bevæg dig for livet” vil der være en platform, der skaber aktivitet i form af træning, vejledning og fællesskab op til, under og efter afviklingen af løbene.
-
TV2 er mediepartner og forventes at lave bl.a. tv programmer og nyhedsudsendelser både nationalt og på de regionale stationer, med fokus på at fejre Kronprinsen og gøre fødselsdagen til en national begivenhed.
-
Forventet tilskuerinteresse - ca. 100.000 mennesker.
Det samlede eventbudget for Royal Run er på 12 mio. kr.
Relevans for idrætslivet i København
Løb er den motionsform, som flest danskere dyrker, enten som foreningsbaseret eller som individuel sportsgren. Foreningen Sparta Atletik og Motion får ansvar for den løbstekniske afvikling af Royal Run i København. Foreningen har 1.750 medlemmer. Derudover planlægger arrangørerne at inddrage et bredt udsnit af københavnske idrætsforeninger i eventen, bl.a. som frivillige på løbsdagen.
Økonomi
Såfremt Folkeoplysningsudvalget bevilger et tilskud på 300.000 kr. fra Udviklingspuljen til aktivering af Royal Run i København, afsættes 200.000 kr. til foreningsaktiviteter, som koordineres af henholdsvis DGI Storkøbenhavn og Idrætsforum København, og 100.000 kr. afsættes til projekter under Kultur- og Fritidsforvaltningen (f.eks. FerieCamp og Åben Skole).
Videre proces
Såfremt indstillingen imødekommes, nedsættes en arbejdsgruppe mellem DGI Storkøbenhavn, Idrætsforum København og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Samarbejdsforeningerne inddrages i det efterfølgende arbejde.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Thielcke
Beslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 12. september 2017:
Indstillingen blev godkendt.