Mødedato: 11.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Tilsyn med handicaperklæringer på voksenundervisningsområdet 2011

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ført tilsyn med handicaperklæringer på voksenundervisningsområdet i forbindelse med tilskudsregnskab 2011.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Folkeoplysningsudvalget tager forvaltningens tilsyn til efterretning,
  2. at der fratrækkes 9.329 kr. i tilskud til lærer- og lederløn i APA's afregning for 2011,
  3. at der fratrækkes 4.852 kr. i tilskud til lærer- og lederløn i Fountain House's Oplysningsforbunds afregning for 2011,
  4. at der fratrækkes 34.637 kr. i tilskud til lærer- og lederløn i Vital Sundheds afregning for 2011,
  5. at der fratrækkes 8.324 kr. i tilskud til lærer- og lederløn i Nabo Østerbros Oplysningsforbunds afregning for 2011,
  6. at der fratrækkes 36.692 kr. i tilskud til lærer- og lederløn i LOF/Familieskolens afregning for 2011, og
  7. at der fratrækkes 671.792 kr. i tilskud til lærer- og lederløn i Gigtskolens afregning for 2011.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen gennemførte et tilsyn med handicaperlæringer og handicapundervisning på voksenundervisningsområdet i forbindelse med tilskudsregnskab 2011. Der blev ført tilsyn med alle skoler, der i tilskudsregnskab 2011 havde aflagt regnskab for handicapundervisningsaktiviteter. Det drejede sig om 16 skoler i alt. Der blev ved tilsynet fundet forhold på ni af skolerne, som giver anledning til bemærkninger og for syv skolers vedkommende krav om tilbagebetaling af tilskud. 

Løsning

I følge Retningslinjer for støtte til folkeoplysning pkt. 2.10.2 skal aftenskoler, der udbyder handicapundervisning til et forhøjet lærer- og lederlønstilskud, indhente og opbevare underskrevne tro- og loverklæringer. I disse erklæringer skal deltageren bevidne for hvert enkelt hold, at vedkommende er handicapppet i forhold til det emne, der undervises i.

Der blev gennemført tilsyn hos 16 skoler med handicapundervisning. I forhold til syv aftenskoler var der ingen bemærkninger til dokumentationen. For de resterende ni skoler var der opsummerende følgende problemstillinger:
  • Der var forskel mellem antal hold og antal deltagere i forhold til handicaperklæringerne og tilskudsregnskab 2011 og statistikindberetning 2011.
  • Der blev indberettet for store hold med mere end 8 deltagere.
  • Der er blevet indberettet handicaphold, hvor der er indleveret færre end to handicaperklæringer.
  • Der er indleveret "blanco"-handicaperklæringer, der ikke er specifikke i forhold til et hold.
  • Der indgik i materialet hold, hvor undervisningen ikke forgik i Københavns Kommune.
  • Den enkelte handicaperklæring gjaldt flere holddeltagelser.
  • Formuleringen af handicaperklæringen eller undervisningsudbuddet levede ikke op til kravene i retningslinjerne.
Ovenstående forhold gav anledning til videre sagsbehandling, og aftenskolerne fik mulighed for at svare på uddybende spørgsmål om dokumentationsmaterialet. 

Det skal bemærkes, at

  • der maksimalt må være otte deltagere på et handicaphold
  • der skal være minimum to erklærede handicappede på holdet, for at der kan være tale om et handicaphold
  • det skal fremgå af handicaperklæringen, hvilket hold og fag erklæringen gælder  
  • undervisningen skal foregå i Københavns kommune
  • én handicaperklæring kun kan gælde én holddeltagelse, som det blev indskærpet i klagesagen om Gigtskolen
  • erklæringens ordlyd skal følge retningslinjerne

I tilsynet med handicaperklæringer og handicapundervisning på aftenskoleområdet 2011 var der brug for videre sagsbehandling i forhold til ni aftenskoler. Konklusionerne kan opsummeres i følgende hovedpunkter:

Den Grønne Dag- og Aftenskole, APA, Skolen i Vingårdsstræde og Fountain House's Oplysningsforbund har fået påpeget fejl i deres deres handicaperklæring og/eller kursusudbud. Det vil blive rettet, så de er i overenstemmelse med retningslinjerne.

FOF-HOF København har fået påpeget fejl ved at have opgivet hold i tilskudsregnskabet 2011, som ikke blev realiseret. Der er dog ikke opgivet tilskud for disse hold, og det får derfor ikke tilskudsmæssige konsekvenser. FOF-HOF skal hvert år i forbindelse med deres ansøgning anmode om dispensation for kravet om indhentelse af handicaperklæringer for undervisningen, der foregår på psykiatriske institutioner, hvor deltagerne ser sig ude af stand til selv at underskrive en erklæring. Erklæringer underskrives i stedet af institutionens faglige personale. FOF-HOF søger om dispensation første gang i forbindelse med ansøgning 2013.

Vital Sundhed har indberettet kurser i tilskudsregnskab 2011, som blev afviklet i Dragør Kommune. Tilskuddet for disse kurser skal tilbagebetales.

Fountain House's Oplysningsforbund, NABO-Østerbros Oplysningsforbund og LOF/Familieskolen har indberettet kurser i tilskudsregnskab 2011, som overskred det maksimale antal deltagere. Forskellen mellem tilskud til handicapundervisning og almen undervisning skal tilbagebetales.

APA manglede handicaperklæringer fra 3 hold, efter tilsynet var afsluttet, og skal tilbagebetale forskellen mellem tilskuddet til handicapundervisning og almen undervisning.

Ovenstående forhold er erkendt af de pågældende aftenskoler.

Gigtskolen: Folkeoplysningsudvalget har tidligere truffet afgørelse om tilbagebetaling for Gigtskolen for regnskabsårene 2007-2010. Det har nu vist sig, at skolens indhentelse af erklæringerne i 2011 heller ikke har været i overensstemmelse med reglerne. Der er således indhentet færre end to gyldige handicaperklæringer pr. hold på 193 hold, og der har været mere end 8 deltagere på 29 hold. Der er flere hold, hvor der både er mindre end to handicaperklæringer pr. hold og mere end 8 deltagere. Gigtskolen skal tilbagebetale forskellen mellem tilskuddet til handicapundervisning og almen undervisning for 222 hold.

Gigtskolen er ikke enig i forvaltningens vurdering. Det er i forhold til spørgsmålet, om der forelægger minimum to handicaperklæringer pr. hold, at der er uenighed. Gigtskolen genbruger i sin dokumentation erklæringer fra hold i efteråret 2011 som også gældende for hold i foråret 2011. Gigtskolen har også anvendt erklæringer for hold i 2012 som gældende for hold i 2011. Disse erklæringer er ugyldige, da erklæringer ikke kan bruges med tilbagevirkende kraft, jf. klageinstansens afgørelse af 5. september 2012 i sagen om regnskabsårene 2007-2010.

Økonomi

Der skal i alt tilbagebetales 765.626 kr. Tilbagebetalingen anvendes til omfordeling på aftenskoleområdet.

Videre proces

De involverede aftenskoler orienteres om Folkeoplysningsudvalgets beslutning.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.
Til top