Orientering om Samarbejdspuljen
Folkeoplysningsudvalget orienteres om status på Samarbejdspuljen og justering af retningslinjer for puljen.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Folkeoplysningsudvalget tager orientering til efterretning.
Problemstilling
Samarbejdspuljen til skole-foreningsforløb ligger i Børne- og Ungdomsforvaltningen og administreres i tæt samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Puljen har eksisteret siden 2015 og blev med Budget 2022 forlænget frem til og med 2025. De to forvaltninger har i den forbindelse justeret retningslinjerne og ansøgningsprocedurerne for puljen.
Løsning
Baggrund
Samarbejdspuljen kan søges af folkeoplysende foreninger og folkeskoler, specialskoler og dagbehandlingsskoler i Københavns Kommune til foreningsforløb i skoletiden. Puljen udsprang af implementeringen af folkeskolereformen i 2014 og dens idé om Åben Skole, hvor ambitionen er at introducere eleverne til det omgivende samfund og til en mere varieret og inspirerende skoledag.
Puljen var de første år på 2 mio. kr. årligt, men har siden 2017 været på 1 mio. kr. årligt. Midlerne tildeles foreningerne efter en fast takst på 500 kr. pr. afviklet dobbeltlektion til én foreningsunderviser pr. klasse samt et engangsbeløb på 1000 kr. pr. forløb til forberedelse. Honoraret giver mulighed for eventuelt frikøb af foreningsinstruktørerne, så de kan være til stede i skoletiden.
Puljen har været meget populær blandt foreningerne, og de første år blev puljen hurtigt tømt. Midlerne bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet, og der var tidligere en tendens til, at det var de samme foreninger, der søgte. Derfor blev der indført loft for, hvor meget hver forening kunne tildeles. Loftet har de seneste år været 50.000 kr. pr. forløb og 100.000 kr. pr. forening om året, sådan at flere foreninger kunne få gavn af midlerne fra puljen.
Ansøgningerne er indtil nu blevet behandlet hver 14. dag af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i fællesskab. Puljen er placeret i Børne- og Ungdomsforvaltningen, som står for overblik over økonomi og sender tilsagn og afslag til ansøgerne. Kultur- og Fritidsforvaltningen er indgang for foreningerne i forhold til spørgsmål og rådgivning.
Ansøgningerne skal udarbejdes i et samarbejde mellem skole og forening, og begge parter skal tage aktivt del i undervisningsforløbet. Det er dog forvaltningernes indtryk, at initiativet til samarbejderne i langt størstedelen af tilfældene er foranlediget af foreningerne.
Status 2022
Hverken under eller efter Corona-pandemien har der været den samme efterspørgsel på puljen som tidligere. I 2021 blev kun 715.000 kr. uddelt, og i 2022 er der indtil videre uddelt 360.00 kr. Midlerne for 2022 er foreløbigt bevilget til 36 forløb mellem 22 forskellige foreninger og i alt 20 skoler.
Justering af retningslinjer og ansøgningsprocedurer
Med Budget 2022 er bevillingen for 2022-2025 1,1 mio. kr. til uddeling årligt. I bilag 1 beskrives de justerede retningslinjer og ansøgningsprocedurer for puljen. Justeringerne omhandler:
- KKFO’er kan fremover også søge støtte fra puljen i samarbejde med foreninger.
- Loftet for hvor meget støtte, der kan tildeles den enkelte forening årligt, er fjernet.
- Ved ansøgning skal skole/KKFO og forening i fællesskab udfylde en samarbejdsaftale med udgangspunkt i en standardskabelon, som skal sikre, at der gensidigt er taget stilling til formål, forventninger, rollefordeling, tid og sted m.v.
- Behandling af ansøgninger foretages fremover én gang om måneden.
Det bemærkes endvidere, at der med Budget 2022 blev afsat 1,5 mio. kr. i 2022, 1,6 mio. kr. i 2023 og 1,9 mio. kr. i 2024 til projektet ”HIGH FIVE – 33.000 børn i bevægelse gennem Åben Skole". Indsatsen omfatter foreningsforløb i skoler, KKFO’er og daginstitutioner. Projektet ledes af BørneBasketFonden og omfatter følgende idrætter: basketball, håndbold og judo. Det er forventningen, at der i løbet af projektperioden vil blive inddraget yderligere to idrætter.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
De justerede retningslinjer og ansøgningsprocedurer træder i kraft fra det kommende skoleår og formidles til foreningerne i Kultur- og Fritidsforvaltningens næste nyhedsbrev. Skolerne orienteres i en kommende ugepakke fra Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Thielcke
Beslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 11. juni 2022:
Udvalget tog orienteringen til efterretning og anmodede forvaltningen om at kontakte Børne- og Ungdomsforvaltningen vedrørende muligheden for at ordningen eventuelt kan omfatte juniorklubber.