Mødedato: 10.12.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Folkeskolereform og foreninger

Indstilling om rammemidler til at understøtte foreningers deltagelse i pilotprojekter i henhold til folkeskolereformen

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Folkeoplysningsudvalget afsætter 300.000 kr. fra Udviklingspuljen for børn og unge i 2014 til pilotindsats med understøttelse af foreningers samarbejde med skoler i henhold til den nye folkeskolereform. Der afviges fra Udviklingspuljens normale krav om foreningers medfinansiering og medlemstilgang. 

Problemstilling

Den nye folkeskolereform træder i kraft august 2014. Med reformen forpligtes byens folkeskoler til at åbne sig op mod omverdenen ved blandt andet at samarbejde med folkeoplysende foreninger. Både skoler og foreninger er usikre på reformens betydning for deres hverdag, og om hvordan sådanne samarbejder kan udfolde sig. Der er derfor brug for mere erfa­ring med samarbejde mellem skoler og foreninger i henhold til reformen.    

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår at igangsætte en række pilotprojekter med interesserede foreninger og skoler fra skoleåret 2014/2015. Indsatsen udvikles og udrulles i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen. For de involverede foreninger vil værdien bl.a. ligge i foreningsudvikling med mulighed for medlemstilgang, nye aktiviteter og målgrupper via en styrket tilknytning til skolerne. Pilotindsatsen skal samtidig skabe erfaringer, der kan klæde forvaltningerne bedre på til at hjælpe skoler og foreninger med involvere sig i de nye samarbejder, som reformen lægger op til. Foruden erfaring med forskellige samarbejdsmodellers indhold og struktur vil pilotindsatserne give mere viden om betydningen af forskellige typer af understøttelse som fx facilitatorrollen forankret enten i foreningen, på skolen eller i en anden lokal enhed.

Pilotindsatsen skal også kvalificere vurderingen af de økono­miske forudsætninger for, at skoler og foreninger kan og vil indgå i et tættere samarbejde om at udfolde reformens intentioner. Det vurderes, at der i denne udviklingsfase skal afsættes særskilte midler til at understøtte skole-foreningssamarbejderne for at styrke lysten til og muligheden for at deltage i projekterne. Midlerne skal dække foreningernes udgifter forbundet med skoleaktiviteterne som eksempelvis instruktørløn, frikøb af trænere/ledere til møder og træning på skolen i dagtimer, omkostningsgodtgørelse mm. Midlerne fra Udviklingspuljen forventes suppleret af midler fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og evt fra eksterne parter.  

Pilotprojekterne gennemføres i skoleåret 2014/15. Projekterne vil spænde vidt. Fra den helt simple model, hvor foreninger introducerer eleverne for deres aktivitet i kortvarige forløb, til længere og mere forpligtende partnerskaber, hvor skoler og foreninger samarbejder om planlægning og udførelse af undervisningen (både fagspecifik og understøttende undervisning). Der gives også mulighed for at skabe en særlig profil, skræddersy forløb og indsatser til særlige målgrupper eller udvide partnerskabet til at rumme flere aktører.

Der vil på overordnet plan blive samarbejdet med DIF og DGI Storkøbenhavn om kommunens indsats for at åbne skolen op mod idrætslivet. Organisationerne indgår i arbejdet med at skabe rammer, der gør det let for skolerne at påbegynde foreningssamarbejde samt styrke foreningernes lyst og kompetencer i forhold til at løfte den forestående opgave med at spille ind i skolernes læringsdagsorden. Begge idrætsorganisationer spiller derfor også - sammen og hver for sig - med i udviklingen af pilotindsatsen. 

Det vil være frivilligt for både skoler og foreninger at deltage. Det tilstræbes, at pilotprojekterne gennemføres i samarbejde med 5-10 skoler og foreninger. Indsatsen indtænkes og koordineres med øvrige igangværende idrætsprojekter i Børne- og Ungdomsforvaltningen og arbejdet med at implementere reformen.

Nedenfor beskrives kort udvalgte pilotprojekter, der på nuværende tidspunkt kan igangsættes med tilførsel af midler fra Udviklingspuljen. Projekterne er stadig under udvikling, hvorfor der tages forbehold for mindre ændringer, som bl.a. vil være en naturlig konsekvens af, at projekterne tilpasses samarbejdende skolers ønsker og rammer. Projekterne er blot et udsnit af den samlede række af pilotprojekter, som Københavns Kommune ønsker at gennemføre eller understøtte på anden vis i udviklingsfasen. Der vil blive tilført flere projekter med flere foreninger, forbund og andre samarbejdsparter.

Svømning med Hovedstadens Svømmeklub
Formål: Afprøvning af en trænermodel/partnerskabsmodel, afprøvning af en forenings involvering i den understøttende undervisning - her med vandtema.
Organisering: Foreningens svømmeinstruktør indgår fast i skolens svømmeundervisning eller står for et kortere, afgrænset forløb for udvalgte klasser. I begge modeller samarbejdes med skolelæreren. Klubben ønsker ligeledes at indgå i samarbejde om den understøttende undervisning ved at bruge vand og svømning som redskab til læring.
Økonomi: Projektet forudsætter finansiering af især trænerløn og det udviklende arbejde i foreningen. 

Floorball med Copenhagen Floorball Club og Dansk Floorball Union
Formål: Afprøvning af trænermodel/partnerskabsmodel, facilitatorrollen i forening, samarbejde med specialforbund samt vurdering af floorball som indsatsområde.
Organisering: Floorballklubbens træner varetager et afgrænset floorballforløb i idrætstimerne i samarbejde med idrætslæreren. Derudover tilbydes fast træning en gang om ugen lige efter skoletid. Træningen kan suppleres med deltagelse i bydækkende skolefloorballturneringer. Projektet planlægges og udføres i samarbejde med Dansk Floorball Union, som har oprettet en skole- og udstyrspulje og ansætter en koblingsmedarbejder i Copenhagen Floorball Club. Koblingsmedarbejderen skal facilitere samarbejdsprocessen med skolerne og foreningen. Floorballunionen er derudover i dialog med KFUM Idræt om at udvikle et bevægelseskoncept med fokus på floorball og motorik for indskolingsklasserne.
Økonomi: Projektet forudsætter finansiering til aflønning af foreningstrænerne.  

Udvidet partnerskabsmodel med bydelsfokus
Formål: Afprøvning af en udvidet partnerskabsmodel med samarbejde mellem udvalgte foreninger, skoler, og andre bydelsforankrede lokale enheder. Afprøvning af lokaludvalg som medfacilitator af skole-foreningssamarbejder.
Organisering: 3-4 foreninger, 1-2 skoler og andre lokale enheder indgår i et partnerskab om inddragelse af folkeoplysende foreninger i skoleundervisningen og styrket kobling mellem skole og fritid. Den helhedsorienterede indsats skal skabe foreningsaktivitet både i fagspecifik og understøttende undervisning og involvere flere fagområder. Brønshøj/Husum Lokaludvalg indgår som facilitator og udviklingsagent i samarbejde med forvaltningerne. Partnerskabet vil i særlig grad styrke skolens idrætsprofil, foreningernes skolerelation samt give et samlet løft til rammerne for bevægelse og idræt for bydelens børn.
Økonomi: Lokaludvalget vil undersøge muligheden for at afsætte ressourcer til forløbet, som afvikles i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Der er derudover behov for midler til dækning af foreningernes udgifter.  

Yderligere
I pilotindsatsen vil også indgå projekter skabt i samarbejde med idrætsorganisationerne. Derudover understøttes en række yderligere skole-foreningssamarbejder, der i dag kører eller er under udvikling i blandt andet følgende foreninger; Nørrebro United, Livsbanen, Cph Youth og Dans i Nordvest. Herudover afprøves et øget samarbejde mellem udvalgte skoler og Kultur- og Fritidsforvaltningens egne projekter, herunder Forenings- og KulturGuiderne, FerieCamp og Foreningsdage.

Økonomi

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der afsættes 300.000 kr. til forvaltningens understøttelse af partnerskaber på folkeskoleområdet. Midler skal administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen, og der afviges fra Udviklingspuljens normale krav om foreningers medfinansiering og medlemstilgang. 

Midlerne fra Udviklingspuljen skal dække foreningernes udgifter forbundet med skoleaktiviteterne. Midlerne fra Udviklingspuljen forventes suppleret af midler i Børne- og Ungdomsforvaltningen samt evt. af Kultur- og Fritidsudvalget og eksterne parter.
 

Videre proces

Hvis der afsættes midler, påbegynder Kultur- og Fritidsforvaltningens Planlægningsafdelings udvikling af pilotprojekterne i dialog med foreninger og skoler med projektstart ved skoleårets start i august 2014. Folkeoplysningsudvalget vil som opfølgning få forelagt erfaringer fra projekterne.


Mads Kamp Hansen                                                         

                                                                                                                       /Marianne Kruckow

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.
Til top