Mødedato: 10.10.2023, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Lokaler til aftenskoleundervisning - VIFO-undersøgelse

Se alle bilag

Aftenskolernes Samråd har i 2022 bestilt en rapport hos VIFO (Videnscenter for Folkeoplysning) om lokalesituationen for aftenskolerne i København.

Folkeoplysningsudvalget skal tage rapporten til efterretning og beslutte om Kultur- og Fritidsudvalget skal arbejde videre med det foreslåede initiativ.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget drøfter og tager rapporten om lokaler til aftenskoleundervisning til efterretning, og
  2. at Folkeoplysningsudvalget tager stilling til, om forvaltningen skal arbejde videre med det foreslåede initiativ om håndholdt lokaleanvisning, herunder om der skal afsættes midler til dette.

Problemstilling

Aftenskolernes Samråd har i 2022 fået udarbejdet en rapport hos VIFO om lokalesituationen i København i forhold til aftenskoleundervisning (bilag 1).

Baggrunden for rapporten er, at Borgerrepræsentationen som led i arbejdet med kapacitetsudnyttelse i København med budget 2016 vedtog en investeringscase, hvor hensigten var at flytte aftenskolernes aktiviteter ind i kommunale lokaler.

Med investeringscasen etableredes puljen, der senere blev kendt som Forenings- og Aftenskolepuljen. Finansieringen blev fundet ved at afskaffe aftenskolernes lokaletilskud – bortset fra den del af tilskuddet, der gik til fem aftenskoler med psykisk sårbare deltagere.

Budgettet for lokaletilskuddet til disse skoler er i 2023 på 771.000 kr.

Løsning

Undersøgelsen viser:

  • 66% af de københavnske aftenskoler har deltaget i undersøgelsen.
  • 50% af de deltagende skoler benytter kommunale lokaler gennem bookingsystemet.
  • 35% har fuld råderet i lejede lokaler.
  • 17% lejer lokaler med begrænset råderet.
  • 11% benytter kommunale lokaler, men uden for bookingsystemet
  • 7% ejer egne lokaler
  • 26% benytter andre typer lokaler

VIFO-rapporten dokumenterer, at et flertal af de aftenskoler, der har deltaget i undersøgelsen, benytter kommunale faciliteter til deres aktiviteter. Dykker man ned i tallene viser det sig imidlertid, at det primært er de små aftenskoler, der booker kommunale lokaler, hvorimod de store aftenskoler enten ejer eller lejer lokaler. Og det betyder, at kun 15% af aftenskolernes undervisningstimer foregår i kommunale lokaler.

Samtidig er det dyrt og besværligt for aftenskolerne at leje og/eller eje lokaler. Det taler for i højere grad at udnytte al ledig kommunal kapacitet. Politisk er det desuden en bunden opgave i København, at de kommunale faciliteter udnyttes mest muligt. Derfor benyttes kommunens skoler til folkeoplysende aktiviteter efter skoletid.

Derudover bygges nye skoler – efter inddragelse af folkeoplysende aktører - med blik for folkeoplysningens behov; d.v.s. der etableres fritidszoner, opbevaringsmuligheder til udstyr og rekvisitter, og der etableres faglokaler, som også aftenskoler og foreninger kan benytte (bilag 2). I 2024-25 åbnes tre nye skoler, hvor aftenskolebrug er indtænkt. Og frem mod 2032 åbner yderligere 5 nye skoler.

De københavnske folkeskoler kan imidlertid ikke dække aftenskolernes behov i dagtimerne. Så her vil kommunens kulturhuse m.v. skulle indtænkes. Det vil dels kunne ske ved at flere lokaler i kulturhuse udbydes i Foreningsportalen, dels ved at aftenskoler søger brugsret til specifikke kulturhuslokaler.

Det kræver imidlertid en højere grad af håndholdt lokaleanvisning, end Kultur- og Fritidsforvaltningen for nuværende har ressourcer til. Hvis Folkeoplysningsudvalget ønsker, at forvaltningen går videre ad den vej, foreslås det, at udvalget afsætter midler via folkeoplysningsrammen til en midlertidig projektansættelse over to år med henblik på at få flere kommunale lokaler i spil til folkeoplysende aktiviteter.

Økonomi

Ønsker Folkeoplysningsudvalget, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med den håndholdte lokaleanvisning, foreslår forvaltningen, at der afsættes midler via folkeoplysningsrammen til en to-årig projektansættelse, i alt 1,3 mio. kr. over to år.

1.000 kr., 2024 p/l

Styringsområde

2024

2025

I alt

Projektansættelse: Håndholdt lokaleanvisning

Service

650

650

1.300

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og eventuelle beslutninger.

 

Mads Kamp Hansen

                                                    /Rikke Lauritzen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 10. oktober 2023:

Sagen blev udsat.

Charlotte Lorenzen, Gitte Pedersen, John Kalo og Kåre Emtoft blev udpeget til en arbejdsgruppe, der sammen med forvaltningen skal arbejde videre med undersøgelsens konklusioner.

Repræsentanterne for voksenundervisningsområdet vil invitere VIFO til at præsentere rapporten af på udvalgets næste møde.

Til top