Mødedato: 10.03.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler

Se alle bilag
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til ansøgningerne fra Aftenskolernes Samråd og Studieskolen til Udviklings- og aktivitetspuljen for aftenskoler.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget bevilger 292.875 kr. til andet år af Studieskolens projekt "Service og kvalitet i den folkeoplysende undervisning: Hvordan kan vi definere, måle og omsætte oplevet kvalitet i folkeoplysningen?" (bilag 1 og 2),
  2. at Folkeoplysningsudvalget bevilger 261.562 kr. til første år af Aftenskolernes Samråds projekt "BOOST aftenskolen – Et udviklingsprojekt for aftenskolerne i København" (bilag 3), og
  3. at Folkeoplysningsudvalget tager den administrative bevilling (bilag 4) til efterretning.

Problemstilling

Studieskolen har fremsendt ansøgning om tilskud til andet år af projektet "Service og kvalitet i den folkeoplysende undervisning: Hvordan kan vi definere, måle og omsætte oplevet kvalitet i folkeoplysningen?" Formålet med projektet er, at definere og undersøge kvaliteten i den folkeoplysende voksenundervisning.

Aftenskolernes Samråd har fremsendt ansøgning om tilskud til første år af et treårigt projekt, "BOOST aftenskolen  – Et udviklingsprojekt for aftenskolerne i København", som har til formål at iværksætte en koncentreret markedsføringsindsats på aftenskoleområdet.

Løsning

Service og kvalitet i den folkeoplysende undervisning: Hvordan kan vi definere, måle og omsætte oplevet kvalitet i folkeoplysningen?

Studieskolen har gennemført første del af projektet og skal nu igangsætte anden del. Projektholder vil afdække og definere, hvordan deltagerne oplever kvalitet i den folkeoplysende voksenundervisning. Formålet er at gøre aftenskolerne i stand til at tiltrække nye kursister og fastholde de eksisterende. Det skal ske gennem en undersøgelse, hvor det defineres, hvad kvalitet er inden for folkeoplysningens rammer, og hvor denne viden skal omsættes til konkrete handlinger for aftenskolen. Udgangspunktet for projektet er, at hvis aftenskolerne vil tilbyde et tidssvarende og konkurrencedygtigt produkt i undervisningen, er det nødvendigt at definere servicemål som en betingelse for oplevelse af kvalitet. Projektets undersøgelse baserer sig derfor på deltagernes samlede oplevelse af den folkeoplysende voksenundervisning. 

I det første delprojekt, som er i sin afsluttende fase, har Studieskolen defineret begrebet kvalitet og målt kursisternes oplevelse af kvalitet på skolens egne kurser. I det andet delprojekt, som der nu søges til, skal der gennemføres en parallel undersøgelse, men denne gang på en række samarbejdende københavnske aftenskolers kurser. Anden del af projektet vil med de involverede kurser øge signifikansen af resultaterne og dermed naturligvis også undersøgelsens samlede validitet. Dansk Oplysningsforbunds landssekretariat vil være samarbejdspartner i projektets anden fase.

Projektholder har i projektets første del indfriet forudsætningsaftalens forventninger. Herunder er der blevet defineret et serviceløfte og konkrete kvalitetsmål. Kvalitetsmålene er omsat til konkret undervisningspraksis og afprøvet i perioden september 2013-januar 2014. Evalueringen af forløbet viser, at deltagerne er meget bevidste om kvalitet og værdsætter Studieskolens fokus på kvaliteten, skolens undervisere er blevet mere bevidste om egen undervisningspraksis, og endelig er der en tydelig tendens til mindre frafald og større læringsudbytte.

I forhold til den oprindelige ansøgning har projektholder med erfaringerne fra den første del af projektet foretaget følgende justeringer af projektbeskrivelsen for anden del: Projektholder ønsker at øge antallet af inddragede undervisere på de deltagende skoler fra to til fire undervisere. For at kunne holde projektet inden for budgetrammen har projektholder samtidig nedjusteret antallet af deltagende skoler fra ti til seks.

Projektet ligger inden for to af Udviklings- og aktivitetspuljens formål, som det ene synliggørelse af aftenskoleområdet og som det andet kompetenceudvikling. Initiativet skal sikre kompetenceudvikling for aftenskolernes ledere, bestyrelsesmedlemmer og administrative personale således, at den opnåede kompetence kan bidrage til udvikling af aftenskolernes virke. Den konkrete implementering af projektresultaternes anbefaling sammen med en synliggørelse af undersøgelsens resultater vil sikre opmærksomhed om aftenskoleområdet i sin helhed. Derudover vil de konkrete forankringstiltag sikre en kompetenceudvikling af de deltagende aftenskolers ledere, bestyrelser og øvrigt administrativt personale.

BOOST aftenskolen – Et udviklingsprojekt for aftenskolerne i København

Aftenskolernes Samråd har søgt tilskud til et projekt, der på vegne af det samlede aftenskoleområde i København skal markedsføre aftenskolerne og deres tilbud. Alle tilskudsberettigede aftenskoler bliver tilbudt inddragelse og dermed synlighed. Det overordnede formål er at fremme antallet af deltagere på aftenskolernes kurser, så deltagelsen minimum er proportional med befolkningstilgangen til Københavns Kommune.

Projektet ligger i forlængelse af den styrkelse af Aftenskolernes Samråd, som er blevet gennemført inden for det seneste halve år. Målet er, at Samrådet skal være omdrejningspunktet for koordinerede udviklingsindsatser på aftenskoleområdet.

Projektet består af tre faser. I den første fase lægges der vægt på formidling og branding af aftenskolerne. Hovedfokus vil være på den internetbaserede kommunikation. Der skal dels implementeres forbedringer af aftenskolernes fælles portal, og dels skal der udvikles en fælles aktivitetskalender og en forenkling af tilmeldingssystemer, så det bliver nemmere for brugerne.

Projektets anden fase (år 2) er centreret omkring en bredere synliggørelse af aftenskolerne. Projektholder vil gennemføre events og aktiviteter i nye geografiske områder og på steder, hvor skolerne ikke er i dag. Derudover vil projektholder indsamle viden og ideer til nye aktiviteter.

I projektets tredje og sidste fase (år 3) vil projektholder sammen med de deltagende aftenskoler omsætte de indsamlede ideer og forslag til konkrete aktiviteter. I udviklingen af de nye aktiviteter vil det blandt andet blive testet, om det kan gøres inden for rammerne af fleksible tilrettelæggelsesformer.

Det er Samrådets målsætning, at projektet skal resultere i en moderne it-portal med en tredobling af antallet af besøgende, mindst 50 nye kursus- og oplysningsaktiviteter, mindst tre nye partnerskaber, og endelig at antallet af kursusdeltagere ved projektafslutning forholdsmæssigt svarer til befolkningstilgangen i kommunen i perioden.

Projektet skal løftes i et fællesskab mellem Aftenskolernes Samråd og de deltagende aftenskoler. For at sikre forankringen og målretningen af projektet mod slutbrugerne sammensætter projektholder fra projektstart en projektgruppe bestående af deltagere fra forskellige typer af aftenskoler, som skal have ansvar for ledelse og organisering af projektets aktiviteter.

I henhold til budgettet (se bilag 3), fordeler ansøgning om tilskud til projektets tre faser sig således:
År 1: 261.562 kr.
År 2: 243.750 kr.
År 3: 133.450 kr.

Projektet ligger inden for Udviklings- og aktivitetspuljens formål om synliggørelse af aftenskoleområdet. Projektets overordnede formål er at markedsføre aftenskoleområdet i sin helhed. Projektet henvender sig til hele byen og gennemføres med stor inddragelse det samlede tilskudsberettigede miljø i København.

Økonomi

Udviklings- og aktivitetspuljen har et budget på 800.000 kr. i 2014.

Rest på budgettet, såfremt de ansøgte beløb bevilges : 245.563 kr.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen meddeler Studieskolen og Aftenskolernes Samråd Folkeoplysningsudvalgets beslutning.


Mads Kamp Hansen

                                                                                        /Marianne Kruckow

Beslutning

Charlotte Lorenzen forlod mødet som værende inhabil under indstillingens første punkt.
Ole Sørensen forlod mødet som værende inhabil under indstillingens andet punkt.

Indstillingen blev tiltrådt.
Til top