Mødedato: 10.01.2006, kl. 15:00

Folkeoplysning i kulturhusene

Folkeoplysning i kulturhusene

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 10. januar 2006

 

 

8.      Folkeoplysning i kulturhusene

(FOU  10/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

 

at der indgås en aftale om vederlagsfrit udlån på faste dage og tidspunkter til folkeoplysende aktiviteter i kulturhusene. Aftalen følges op af en rammeoverførsel på i størrelsesordenen 4 mio. kr. fra Fritid & Idræt til Kunst & Kultur fra og med budget 2007.

 

 

RESUME

Det foreslås, at der indgås aftale om vederlagsfrit udlån på faste dage og tidsrum til folkeoplysende aktiviteter i Kulturhusene. En fast aftale vil give foreningerne bedre mulighed for at orientere sig om, hvorvidt der er adgang til huset de dage de ønsker at afvikle deres aktivitet.

Samtidig vil det være lettere for kulturhusene at planlægge og afsætte tid til andre aktiviteter, da de folkeoplysende aktiviteter samles på udvalgte dage/tidsrum.

Aftalen vil herudover være en administrativ lettelse – både for kulturhusene og for Fritid og Idræt. 

Der er sendt et forslag til dage og tidsrum i høring i kulturhusene. Udgangspunktet for dette forslag er de tider Fritid & Idræt allerede anvender, men tidsrummene er samlet på halve og hele dage.

Husene har generelt meldt positivt tilbage og de udvalgte dage ventes at være fastlagt i løbet af januar 2006.

I forbindelse med budget 2007 overføres i størrelsesordenen 4 mill. kr. fra Fritid & Idræt til Kunst & Kultur, som afregning for anvendelsen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

For at kunne stille faste tidspunkter til rådighed for foreningerne i Kulturhusene foreslås det, at der indgås aftale om køb af tid til folkeoplysende aktiviteter på bestemte dage. Det vil betyde, at foreningerne på forhånd vil vide om der er mulighed for at søge tid på givne tidspunkter i det enkelte kulturhus. For kulturhusene vil aftalen betyde, at det bliver lettere at planlægg e og afsætte tiden til andre arrangementer, fordi aftalen indebærer en samling af de folkeoplysende aktiviteter.

En sådan aftale vil betyde, at Fritid & Idræt kommer til at disponere over bestemte lokaler i hele eller halve dage i kulturhusene. Dette står i modsætning til i dag, hvor de folkeoplysende aktiviteter er spredt ud over ugen i f.eks. 2 timers intervaller.

Fordelene ved køb af faste tidsrum

Aftalen betyder, at kulturhusene på forhånd ved hvilke dage og lokaler, der er disponeret til folkeoplysende aktiviteter. Kulturhusene behøver med andre ord ikke at vente på behandlingen af ansøgningerne før husene kan disponere over tiden lokalt.

For både kulturhusene, Fritid & Idræt og foreningerne vil køb på faste dage betyde en administrativ lettelse, da der ikke længere vil være behov for en omfattende korrespondance med kulturhusene om placeringen af de enkelte aktiviteter.

Hertil kommer, at den – for begge parter – mere rationelle tilrettelæggelse vil give "mere tid for samme beløb" – blandt andet fordi der er mindre risiko for, at tiderne står ledige og fordi det vil være lettere at planlægge årscyklusen.

Forslag til tider

Fritid & Idræt har udarbejdet et forslag til hvilke tider, der ønskes disponeret til folkeoplysende formål. Forslaget er under drøftelse med kulturhusene. Udgangspunktet for valg af tiderne er samling på hele eller halve dag. Det står i modsætning til i dag, hvor tiderne i langt højere grad er fordelt på blokke af f.eks. 2 timers varighed – spredt mere ud over ugen. 

Sigtet med valget af tider er:

1.      Der er taget afsæt i de aktiviteter, der er i Kulturhusene i dag. Dette skal ses i sammenhæng med, at en række aktiviteter er placeret her på grund af blandt andet handicapvenlighed, særligt gode muligheder for opbevaring og traditioner lokalt.

2.      En række faciliteter er særligt indrettet til en bestemt målgruppe. Det er blandt andet Pilegården til børnekultur.

3.      Der afsættes en særlig pulje til enkeltstående aktiviteter som f.eks. Københavns Debatforum

Konsekvensen for brugerne

Hvis de ansøgere, der fik tid i kulturhusene i sæson 2005/2006 søgte samme tid i sæson 2006/2007 vil samlingen af tid få betydning for 23 hold, fordelt på 12 huse.

15 foreningsansøgninger skal flytte dag, men beholder deres tid

  4 foreningsansøgninger skal flytte sted, men beholder deres tid

  1 foreningsansøgning skal flytte dag og tid.

  3 foreninger skal flytte tid

 

Der skal for god ordens skyld gøres opmærksom på, at køb af faste dage ikke løser problemet med flere ansøgninger til kulturhusene end der er tid til at opfylde. I denne sæson fik 113 hold afslag på ansøgning om tid i kulturhusene med begrundelse om, at der blandt andet var kommet flere ansøgninger fra børnehold.

Den præcise placering af dage på de enkelte kulturhuse forventes at være klar med udgangen af januar 2006.

Rammerne for aftalerne med kulturhusene

Udgangspunktet for aftalen med Kulturhusene er, at Fritid & Idræt "egenhændigt" fordeler tiderne i husene. Dette sker med respekt for den lokale profil. Der holdes et årligt dialogmøde mellem Kunst & Kultur og Fritid & Idræt med dette som tema.

 

Der bookes faste lokaler – så alle på forhånd kan disponere. Det giver også kulturhusene større frihed. Samtidig er udgangspunktet, at der skal ske en genforhandling af rammerne og lokalerne hvert 3 år.

 

Rammeoverførsel en gang for alle – fra og med budget 2007.

 

Samtidig er der en gensidig forventning om et fortsat godt samarbejde om f.eks. hvordan udeblivelser og aflysninger skal håndteres.

 

Økonomi
Rammeoverførslen fra Fritid & Idræt til Kunst og Kultur vil blive indarbejdet i forslag til budget 2007. Forslaget er udgiftsneutralt for Kultur- og Fritidsudvalget som helhed. 

 

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Andre konsekvenser

Ingen

 

Høring

Nej

 

Bilag

Ingen

 

 

 

                      Mads Kamp Hansen

                                                                 /    Pernille Vange

 

 

 


 

Til top