Udviklingspuljerne for børn og unge
Udviklingspuljerne for børn og unge
Folkeoplysni ngsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 7. december 2004
10. Udviklingspuljerne for børn og unge
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen
indstiller,
at Folkeoplysningsudvalget
bevilger 80.000 kr. fra "den åbne pulje" til Film Klub EUROPA ,
at Folkeoplysningsudvalget
bevilger 215.875,25 kr. fra "den åbne pulje" til 3C Tennis,
at Folkeoplysningsudvalget
bevilger 336.000 kr. fra "den tematiserede pulje" til Boldklubben Fremad Valby,
at Folkeoplysningsudvalget
giver afslag på
ansøgning fra Studenter –Settlementets Boldklub,
at Folkeoplysningsudvalget
giver afslag på en ansøgning fra IF Stadion,
at Folkeoplysningsudvalget giver afslag på en ansøgning fra Nørrebrohallens bestyrelse,
at Folkeoplysningsudvalget
tager de bevilgede midler til efterretning i "den åbne pulje".
RESUME
Det indstilles på dette møde at bevilge tilskud til:
· 1 projekt fra " Film Klub EUROPA" jf. bilag 2
·
1 projekt fra
· 1 projekt fra Boldklubben Fremad Valby, jf. bilag 4. Bevægelsesskole – en skole hvor bolden ruller
Der indstilles desuden 3 projekter til afslag fra henholdsvis SSB, jf. bilag 5 Kunstgræsbaner på Vesterbro, , IF Stadion, jf. bilag 6. Skitseprojekt Halbyggeri i Gadeland og Nørrebrohallens bestyrelse, jf. bilag 7 Integrationshallen, den nødvendige rekvisit.
Sekretariatet har siden sidste FOU – møde den 29. september 2004, godkendt 11 nye projekter, som har ansøgt om 100.000 kr. eller derunder og 3 ansøgninger er under behandling, jf. bilag 7.
SAGSBESKRIVELSE
Den 11. december 2003 vedtog Borgerrepræsentationen med virkning fra 1. januar 2004 et sæt nye retningslinier for Udviklingspuljerne for børn og unge (bilag 1).
Under titlen "Film Klub EUROPA" indstilles et projekt, der har søgt "den åbne pulje". Ansøgningen fremlægges selv om der søges om et tilskud (80.000 kr.) inden for rammen af delegationen på 100.000 kr. til forvaltningen.
Filmklubber har ikke tidligere været godkendt som folkeoplysende aktivitet, fordi medlemmerne/publikum ikke har taget aktiv del i aktiviteten.
Hvis projektet skal godkendes til tilskud fra udviklingspuljen med henblik på at blive godkendt som en folkeoplysende forening for børn og unge, anbefales det Folkeoplysningsudvalget at drøfte, om man vil godkende filmklubber med nedenstående funktion og indhold.
Film Klub EUROPA henvender sig til de unge primært mellem 17-23 år. Man melder sig ind i filmklubben og betaler 50 kr. i årskontingent. Filmklubben tilbyder medlemmerne at se 40 spille- og dokumentarfilm på årsbasis med indlagt debatpunkt om indholdet og filmtekniske virkemidler. Ved nogle af fremvisningerne er der også tilknyttet et foredrag som knytter sig til filmens emne. Der betales 30 kr. for hver filmfremvisning. Denne måde at se film på adskiller sig ved, at medlemmerne aktivt involveres gennem dialog mellem et panel og/eller en foredragsholder. Dermed indeholder aktiviteten folkeoplysende elementer, der kan godkendes som en folkeoplysende aktivitet. Det forventes, at 200 unge har meldt sig ind i foreningen ved projektperiodens ophør.
Projektet opfylder i sin helhed Udviklingspuljernes formål,
at øge antallet af deltagere på området for børn og unge og etablering af en ny
forening på området for børn og unge og igangsættelse af aktiviteter.
"Tennis i byens rum" har den 1. oktober 2004 ansøgt "den åbne pulje" om en bevilling på 215.875,25 kr. til en mobil tennisbane. Iflg. retningslinierne kan der maksimalt ydes 75.000 kr. i tilskud til rekvisitter. Ved særlig dyre rekvisitter kan der dispenseres efter beslutning i Folkeoplysningsudvalget.
Denne komplet mobile indhegnede single tennisbane vil gøre tennisspillet mere tilgængeligt i nærmiljøet og øge antallet af medlemmer i tennisklubberne ved at synliggøre tennissporten. Den kan opstilles i "byens rum" ex. vis på torve, tage, skolegårde, veje, banegårde, indkøbscentre mm. Banen kan anvendes både inden- og udendørs.
De planlagte aktiviteter er skolebesøg, street-tennisturnering forskellige steder rundt i byen, tennisskole i sommerferien, opvisnings kampe, familietennis og ældretennis. Ligeledes påtænkes forskellige events, f. eks. på Hovedbanegården (tilladelse er givet) her i 2004, Københavns rådhushal, Rådhuspladsen, KULTURHAVN, Fields, Amager Torv, Østre Fælled Torv og Magasin.
Alle steder hvor banen kan benyttes vil formålet være at hverve nye medlemmer. Der forventes en medlemstilgang på fra 50-200 i 2005. Det vil være muligt for andre foreninger at låne banen, hvis den er ledig.
Medfinansieringen opfyldes ved, at der ud over den mobile tennisbane, skal stilles trænere til rådighed ved de forskellige arrangementer til en værdi af 30.000 kr. svarende til 120 timers undervisning. Derudover skal der ydes en stor frivillig hjælp i forbindelse med op- og nedtagning af banen samt vedligeholdelse/rengøring af banen. Hvis banen anvendes 15 gang på 1 år, og forbruget er 25 timer pr. gang (6 timer x 4 mand) værdisat til 100 kr. i timen, udgør dette 37.500 kr.
Folkeoplysningsudvalget kan forpligte projektet til at opsætte/anvende den mobile tennisbane f.eks. minimum 20 gange i projektperioden. Så har udvalget en garanti for at banen bliver benyttet. Udvalget kan vælge kun at yde et delbeløb (tennisunderlag + net = 109.626,25, indhegning = 75.000 kr. og nettag = 31.250 kr.).
Projektet opfylder i sin helhed Udviklingspuljernes formål,
at øge antallet af deltagere på området for børn og unge, at igangsætte
aktiviteter, samt at bidrage til nødvendige rekvisitter.
"Bevægelsesskolen – en skole hvor bolden ruller" et projekt fra Boldklubben Fremad Valby, som har ansøgt om en bevilling på i alt 336.000 kr. til gennemførelse af et samarbejdsprojekt med lokalskoler i Valby.
Projektet vil tilbyde sine aktiviteter til alle børn mellem 7-14 år (foreningsløse, børn med anden etnisk baggrund end dansk og til børn som vejer for meget). Det er et tilbud om at komme og bevæge sig hver dag. Et tilbud som kan erstatte fritidshjemmet/fritidsklubben, da der åbnes alle hverdage kl. 12 og der er aktiviteter fra kl.13-16,30.
Projektet vil anvende andre pædagogiske metoder til at motivere børnene til bevægelse end fritidshjem og boldklubber traditionelt gør. Meningen er, at børnene skal lege, som man kendte det for mange år tilbage (gadeleg), hvor børn samledes i små grupper og f.eks. spillede fodbold på deres egne præmisser og efter deres egne regler. Her kunne alle være med.
Små hold af 12 børn og 1 voksen vil gennemføre forskellige aktiviteter og elementer, som alle fører til mere bevægelse i dagligdagen, skærpelse af koordinationsevnen (herunder rytme, balance og reaktionsevne). Da børnene er der i mange timer, vil der være mulighed for ud over de planlagte ting, at børnene selv finder på lege.
Dagen vil være opdelt i mindre enheder, som afbrydes af pauser, hvor der indtages frugt og væske. Derudover vil der blive indbudt forskellige "kendisser", som børnene ser som forbilleder, som skal motivere børnene. Der vil også blive plads/tid til lektielæsning (ca. 1 time med kompetente læreres hjælp), således at børnene har overstået denne arbejdsopgave, medens de er friske.
Dette tiltag skal være med til at udfylde politiske mål om, at foreninger skal kunne tage del i "pasningstilbud". Projektet kan "eksporteres til andre foreninger", som har mulighed for at tage del i dette arbejde.
Projektet opfylder i sin helhed Udviklingspuljens formål, at øge antallet af medlemmer og igangsætte nye aktiviteter, samt at bidrage til nødvendige rekvisitter.
Projektet "Kunstgræsbaner på Vesterbro" som er ansøgt at Studenter - Settlementets Boldklub har ansøgt om 200.000 kr. til anlæggelse af 2 kunstgræsbaner på Sønder Boulevard.
Projektet ønsker at etablere banerne for at synliggøre fodboldspillet i lokalmiljøet, og få etableret "hjemmebanefaciliteter" midt i bo-området året rundt, idet der påtænkes en form for mobil overdækning over banerne. Mange mindre børn vil kunne tilbydes aktiviteter i "trygge omgivelser" og tæt på deres bolig, i stedet for at skulle krydse stærkt befærdede gader/veje.
Iflg. Retningslinierne for udviklingspuljerne støttes anlægsbyggeri ikke. Folkeoplysningsudvalget skal derfor beslutte om det ønsker at dispensere fra reglen om ikke at yde støtte til anlægsbyggeri. Aktiviteterne kan ikke startes indenfor budgetåret.
IF Stadion har ansøgt om 100.000 kr. til Skitseprojekt "Halbyggeri i Gadelandet". Projektet er et forstadie til et evt. senere byggeri af et kultur- og mødested i Brønshøj-Husum for børn og unge.
IF Stadions medlemstal er de sidste år steget markant bl.a. med hjælp/støtte fra udviklingspuljerne. Det betyder at klubben ikke har haltid nok i Tingbjerghallen, hvor flere hold må træne sammen, hvilket ikke er optimalt.
IF Stadion har derfor arbejdet med planer om et nyt idrætsbyggeri i Brønshøj-Husum. En placering kunne være Gadeland, og Københavns Idrætsanlæg er indstillet på at stille grunden (Husum Idrætspark) til rådighed for et evt. byggeri. En sådan facilitet vil komme flere foreninger i området til gode, og der ville være basis for nye foreninger, da der i projektet er tiltænkt bygning af bowlingventer og squashcenter. Der skal placeres klubhuse, og der kan afholdes kulturelle arrangementer, som kan være til glæde for hele bydelen. Der arbejdes med placering af en idrætsfritidsklub, så børn og unge kan blive under samme tag fra skole til aften.
Iflg. Retningslinierne for udviklingspuljerne støttes anlægsbyggeri ikke. Skitseprojektet som skal udfærdiges i 2005 ligger forud for et egentligt anlægsbyggeri, hvor børn og unge kan mødes. Aktiviteterne kan ikke startes indenfor budgetåret.
Nørrebrohallens bestyrelse
har søgt om 99.000 kr. til Integrationshallen,
den nødvendige rekvisit. Beboersammensætningen i området omkring
Nørrebrohallen har ændret sig fundamentalt siden Nørrebrohallen blev indrettet
i 1973. Det betyder, at det er andre idrætsaktiviteter, der efterspørges i dag
end dengang. Samtidig er der en større efterspørgsel på faciliteterne end der
kan imødekommes. Det vurderes også at kun halvdelen af hallens kapacitet til
aktiviteter udnyttes med den nuværende indretning. Samtidig vurderer SSP at
1000 lokale børn i alderen 8 – 14 år ikke har fritidsaktiviteter. Derfor søger
hallens bestyrelse om tilskud til udarbejdelse af en rapport, som kan danne
baggrund for at en arbejdsgruppe med repræsentanter fra hallens bestyrelse og
lokalområdet kan nytænke hallens indretning.
Projektet opfylder ikke
retningslinierne for udviklingspuljerne, idet projektets formål er udarbejdelse
af en rapport med henblik på ændret indretning af Nørrebrohallen. Projektet
betragtes som forstadiet til indretning af en hal og henhører derfor under
"varige goder", som ik
ke støttes af udviklingspuljerne.
I 2004 er der p.t.
modtaget 63 ansøgninger. 3 projekter indstilles på dette møde til bevilling.
Der er udarbejdet 48 bevillinger, som er i gang. 1 projekt har "aftalen" til
underskrivning. 3 projekter er under behandling. 2 projekter er stillet i bero,
3 projekter indstille på dette møde til afslag, 1 opfyldte ikke puljens formål
og 3 projekter har trukket deres ansøgning.
MILJØVURDERING
Der er ikke foretaget nogen miljøvurdering.
ØKONOMI
På nuværende tidspunkt er der forbrugt
789.000 kr. af "den tematiserede pulje" som har et budget på 2.126.000 kr. Der
indstilles på dette møde 1 projekt for 336.000,00 kr. Rest på budgettet er derefter 1.001.000 kr.
I "den åbne pulje", som har et budget på.2.126.000 kr., er der forbrugt
2.058.398 kr. Der indstilles på dette møde projekter for i alt 295.875,25 kr.
Rest på budgettet er
-228.273,25 kr.
På Folkeoplysningsudvalget møde den 3.
november 2003 blev det besluttet (Revision af retningslinierne for
udviklingspuljerne) at "puljerne stadig skal ses under et. Dvs. hvis der i
sidste kvartal af året er behov – og mulighed – for at bruge pengene fra f.eks.
den tematiserede pulje i den åbne pulje, kan det lade sig gøre".
Det samlede budget for de 2 puljer er i alt
på 4.252.000 kr. Følges indstillingerne er der af "den tematiserede pulje"
forbrugt 1.125.000 kr. og af "den åbne pulje" forbrugt 2.354.273,25 kr.
tilsammen 3.479.273,25 kr. Rest på budgetter er derefter 772.726,75 kr.
ANDRE
KONSEKVENSER
Der er ingen andre konsekvenser.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
BILAG
Bilag 1. Retningslinier for tildeling
udviklingsmidler.
Bilag 2. Indstilling om Film Klub Europa.
Bilag 3. Indstilling om Tennis I Byens Rum.
Bilag 4. Indstilling om Bevægelsesskolen – en skole hvor bolden ruller.
Bilag 5. Indstilling om afslag til Kunstgræsbaner på Vesterbro.
Bilag 6. Indstilling om afslag til Skitseprojekt Halbyggeri i Gadelandet.
Bilag 7. Indstilling om afslag til Integrationshallen, den nødvendige rekvisit.
Bilag 8. Oversigt over projekter.
Bilag 9. Oversigt over forbrug i 2004.
Mads Kamp Hansen
/Stig Jørgensen