Mødedato: 06.12.2022, kl. 18:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udviklingspuljen for børn og unge - Spillaboratoriet

Se alle bilag

Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til en ansøgning om midler fra Udviklingspuljen for børn og unge.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget giver tilsagn om tilskud til ansøgningen under punkt 1.

Problemstilling

Rollespilsfabrikken søger midler til 1. år af et treårigt projekt (bilag 1).

Løsning

1. Rollespilsfabrikken

Foreningen Rollespilsfabrikken søger en bevilling på 700.000 kr. til 1. år (2023) af projektet "Spillaboratoriet". Hertil kommer omkostninger til lokalerne på 464.000 årligt, der skal anvises i forenings- og aftenskolepakken.

Midlerne skal anvendes til løn til projektleder 37 t./uge 500.000 kr. og til materialer til påbegyndelse af aktiviteter 100.000 kr.
Dertil søges samlet 100.000 kr. til arrangementer og PR for disse.

Til projektets 2. og 3. år (2024-25) søger foreningen årligt 600.000 kr., og den samlede støtte fra puljen er derfor 1.900.000 kr. over projektets 3-årige forløb.

Ansøgningen til projekt Spillaboratoriet fraviger puljens generelle retningslinjer: Ifølge Retningslinjer for Udviklingspuljen for børn og unge, kan lønudgifter støttes med op til 80.000 kr. om året. Projektet søger 500.000 kr. i støtte til lønudgifter. Foreningen håber, at Folkeoplysningsudvalget kan se potentialet i projektet og vil anvende punkt 9 i Retningslinjer for Udviklingspuljen for børn og unge (Folkeoplysningsudvalgets initiativret).

Rollespilsforeningen har parallelt ansøgt Kultur- og Fritidsudvalget om midler til projektansættelsen i tilfælde af afslag fra Folkeoplysningsudvalget (FOU). Ved tilsagn fra FOU annulleres KFU-ansøgningen om tilskud til projektansættelsen.

Derudover søger foreningen brugsret til lokaler på 3. sal i Valby Kulturhus for at etablere Spillaboratoriet. Kultur- og Fritidsforvaltningen afholder allerede lejen for 3. sal i Valby Kulturhus. Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget bevilger foreningen denne brugsret, vil udgifterne til lokalerne på 464.000 årligt skulle bevilges via midler fra Forenings- og Aftenskolepakken.

Folkeoplysningsudvalget vil i så fald få forelagt denne indstilling på et senere udvalgsmøde.

Hvis Rollespilsfabrikken får bevilget ovenstående, vil foreningen på et senere tidspunkt ansøge om tilskud fra Forenings- og Aftenskolepakken til forbedring af faciliteterne i Valby Kulturhus.

Formål og målgruppe
Rollespilsforeningen vil skabe et bydækkende spillaboratorium, der understøtter foreninger og projekter, der arbejder med spil som metode og gør det lettere for Københavnerne at deltage i spilaktiviteter. Projektet er startet af Rollespilsfabrikken og er et samarbejde med en lang række aktører, der har fokus på udvikling og formidling af analoge spil som rollespil, brætspil og kortspil til børn, unge og voksne.
Spillaboratoriet skal udfylde 5 behov:

  • Understøttelse af spilmiljøer.
  • Fastholdelse fra barn til voksen.
  • Laboratorium for spildesign.
  • Prototype i Københavns Kommune - samarbejde om at løfte kulturhusene.
  • Flere spil til alle københavnere - aktiviteter, der gerne breder sig ud fra Spillaboratoriet.

Målsætning
Rollespilsfabrikken har to overordnede mål med projektet i forhold til at udvikle og styrke folkeoplysningen i København:

  1. ”Vi ser Spillaboratoriet som et værktøj til at få flere medlemmer i Rollespilsfabrikken. Det kan både være de uorganiserede aktiviteter, der let ville kunne omdannes til aktiviteter under vores forening, at få flere medlemmer til de aktiviteter vi allerede afholder, og at afholde flere aktiviteter selv, der kan tiltrække flere medlemmer til foreningen. Det er et mål for os, at det i særlig grad gælder børn og unge, som er vores grobund for fremtiden, og at det konkret gælder flere piger, unge kvinder og kvindelige ledere, som er vores største udviklingspotentiale.”
  2. ”Vi ser Spillaboratoriet som et værktøj til at løfte Valby fra at være en foreningsfattig bydel til at være en bydel med en kerne af aktive folkeoplysende foreninger i Valby Kulturhus. Det er samtidigt en oplagt måde at få de uorganiserede aktiviteter, projekter og foreninger inden for spilmiljøerne til at organisere sig og danne folkeoplysende foreninger, så de kan få endnu flere med. Det er blandt andet vores ønske, at projektlederen på Spillaboratoriet skal tilbyde støtte og have netværk i fx Folkeoplysning i KFF, så det bliver lettere for aktørerne at tage næste skridt og organisere sig.”

Forankring og fremtiden
For at sikre en forankring, når projekts treårige tilskud udløber, er det en af de vigtigste opgaver for projektlederen at sikre at projektet er fremtidssikret.
Dette skal ske gennem fem metoder:

  1. Opbygge strukturer for administration, arrangementer og booking, så brugerne let kan overtage driften og koordineringen af opgaver som økonomi, kommunikation og kalenderstyring.
  2. Facilitere oprettelse af en form for koordinerings- eller styregruppe som brugerråd eller anden inddragelse, der sikrer at de forskellige aktører sammen kan udvikle og styre projektet.
  3. Hjælpe aktører med at starte åbne arrangementer, der tiltrækker nye brugere, og at understøtte organiseringen af aktørernes aktiviteter og projekter, så der både er en stor brugergruppe og levedygtige projekter og foreninger.
  4. Skabe et tæt samarbejde med Valby Kulturhus og KFF Valby, så projektet er en naturlig del af kulturhuset og bydelens arbejde. Det kan både ske ved at være en aktiv aktør i kulturhuset uden for Spillaboratoriet og i at være med til at skabe arrangementer i resten af bydelen.
  5. Facilitere et forpligtende fællesskab på fælles kvadratmeter og et miljø, hvor det er let for nye brugere og aktører at deltage i eksisterende aktiviteter eller oprette nye. Her er det foreningens mål, at der er særlig fokus på, hvordan der skabes et inkluderende og trygt miljø for alle.

Foreningen forventer at kunne rekruttere 200 medlemmer blandt børn og unge samt 50 nye frivillige i løbet af projektets treårige forløb.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at udvalget beslutter, om man vil anvende sin initiativret, og at der i givet fald bevilges 700.000 kr. i støtte til projektets første år – med forbehold for, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender foreningens ansøgning om vederlagsfri brug af lokalerne i Valby Kulturhus. 

Hvis udvalget beslutter ikke at anvende sin initiativret, indstiller forvaltningen, at der bevilges 280.000 kr. (løn til projektleder 80.000 kr., materialer til påbegyndelse af aktiviteter 100.000 kr. og arrangementer og PR for disse 100.000 kr.).

Varighed
Projektperioden er fra 1. januar 2023 til 31. december 2025.

Økonomi

Udviklingspuljen for børn og unge har i 2022 budget på 4.981.616 kr.
Der er til dette møde indstillet og bevilget tilskud for 1.149.475 kr.

Rest på budget efter FOU 25. oktober 2022

2.683.262 kr.

Indstillet til dette møde (A- og B-sager)

1.295.305 kr.

Rest på budget

1.387.957 kr.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen meddeler ansøgeren Folkeoplysningsudvalgets beslutning.

 

Mads Kamp Hansen

                                       /Rikke Lauritzen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 6. december 2022:

Udvalget besluttede, at anvende sin initiativret, og at støtte projektet med det fulde ansøgte beløb.

Indstillingen blev godkendt.

Til top